Stopničasta gred

Razprave o raznih projektih, ki jih imamo še v glavah ali celo že na papirju...

Moderator: frank11

Stopničasta gred

OdgovorNapisal/-a Tronic » 23.05.2005, 17:00

Čeprav ni strojniski forum bom se tu vprašal: Zadeva je sledeca...prilagam fotko...z zeleno so oznacene mere ki sem jih izračunal...z rdečo pa mere ki ne wem kje se dobijo? V priročniku, kje drugje? To sem dobil od nekoga ki tudi ni ve kje se dobi te mere. Prosil bi ce mi kdo cimprej posreduje informacije in malo objasni ker nujno potrebujem info, da se spravim to se narisat. Pa kje se uporabi La in Lb dolzina? Tu s slike ne vidim da bi jo ta ki je to risal uporabil...mogoce sem spregledal.
Gre pa se vse skupaj za program v Srednji soli: preračun osi in gredi.

Slika
Tronic
Novinec
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05.10.2004, 18:55
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 23.05.2005, 22:58

Tole je očitno gred od reduktorja s čelnimi zobniki. Na del premera 45 in dolžine 16, (leva stran gredi..rdeče)pride nabit ležaj. Tudi na desnem delu pride na fi 45 in dolžino 24 (rdeče) nabit drugi ležaj.
V srednjem delu (rdeče podčrtana kontura) pri mozniku dolžine 52 mm pa pride nabit glavni (velik) zobnik.

Na levi strani gredi dolžine 60 in premera 40 pride nasajena kakšna jermenica ali pa sklopka ki prenaša moment naprej kamorkoli je pač namenjeno.

Ker je tale gred kot sem že povedal, očitno sestavni del nekega reduktorja se ne da mer ki ti manjkajo ali pa jih ne veš, napisati kar iz glave. Premer gredi je izračunan glede na vrtljaje in moment ki ga pri tem prenaša, ter na upogib. Dimenzije gredi pri ležajih, so prav tako ovisne od izbranih ležajev, ki so prav tako odvisne od sil ki jih morajo prenašati, ter od predvidene njihove življenske dobe. No, kot praviš si nekaj od tega izračunal sam.

Vse rdeče obrobljene mere razen 16 in 24, bi dobil samodejno, če bi si izrisal sestavnico tega reduktorja. Ker pa tega nimaš, si lahko mirne duše pustiš tako kakor je že sedaj.

Pa še moje mnenje o takih in podobnih zadevah:

Sramotno je, da profesorji na strojnih smereh še vedno dajejo za program risanja ta usrani reduktor, katerega prekopiranja se selijo iz generacije v generacijo...dijaki (da ne omenim študentov) pa to samo kopirajo drug od drugega, in sedaj je prišlo že tako daleč, da se sploh več ne ve kaj se riše. Seveda je profesorjem fino iz generacije v generacijo ocenjevati te štancane izdelke, saj takoj opazijo kako odstopanje od šablone in je zato njihovo delo enostavno in hitro. Vprašam pa se, kam to pelje? Nihče več ni sposoben delati z lastno glavo? Kakšni boste to nekoč konstrukterji??? Kdo je kriv?
Ni čudno, da potem najbolj prosperirajo samo tisti ki rastejo na svoji goflji in preprodajajo prazen zrak. Pa raznorazni trgovci.

LP Mitja

P.S: tudi jaz sem risal ta prekleti reduktor davnega leta 1975. Pa sem dobil slabo oceno, ker je profesorja v zrak vrglo, ko sem mu pokazal svoje risbe ki so se popolnoma ločile od ostalih sošolcev (seveda so vsi vselo kopirali risbe od sošolcev ki so bili že eno leto naprej). Ker sem spremenil dizajn reduktorja, je bilo to opaziti takoj, zato je profesor vrtal vame zakaj to, zakaj tako, zakaj ne drugače...in iskal šibke točke, kakor da mi hoče pokazati, da ne delam prav (ker mislim s svojo glavo in poizkušam naučeno znanje preliti v izdelek na papirju, ki bo odraz mojega poznavanja snovi) Seveda profesorju to ni bilo všeč i namesto petice (toliko mislim da je bilo moje delo vredno) sem dobil dvojko.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran
 
Prispevkov: 913
Pridružen: 07.04.2004, 16:35

OdgovorNapisal/-a Tronic » 27.05.2005, 11:25

Hvala za pojsanilo....tako je pri nas bilo sedaj...pa se bo...sam sem risal program se mucil...spraseval okoli za te mere itd...ki jih nihce ne ve na koncu pa dobil usrano 2ko...ostali ki pa so tako kot si rekel kopirali druge povrhu vsega dali se drugim za risat in kopirat pa dobili lepo 4 in 5. :evil:
Kar me razjezi je to da ima profesor od enega program in ce je recimo pri njem rezultat nekega momenta 106102 Nmm se bo tega drzal pa ceprav bom jaz dobil recimo 107250 Nmm. Za znoret
Tronic
Novinec
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05.10.2004, 18:55
Kraj: Škofja Loka


Vrni se na Projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron