Napajalnik 150W,10A

vse o zvezi z elektroniko

Moderator: frank11

Napajalnik 150W,10A

OdgovorNapisal/-a JakaI » 25.11.2005, 23:04

Lepo pozdravljeni!

Naredil sem si 150W napajalnik.Uporabil sem trafo 150W,10A ki sem ga kupil v HTE-ju.
Naredil sem že celoten napajalnik.Imam pa en problem.Ko priklopim polnilec na napajalnik se napetost dvigna na 21V in noče pasti.
Karkoli drugega priklopim dela brez problemov brez povišanja napetosti.
Bil je že obremenjen z 8A in je delal brezhibno.(saj mora saj je čisto nov).

Tisti ki veste v čem je težava bi ibl zelo vesel če bi mi lahko pomagali da bi napetost obdržal na 13,6V.


lp

Jaka
Lep pozdrav,pa se tipkamo prihodnjič!
Uporabniški avatar
JakaI
Član
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 12.07.2004, 09:36
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a mucek » 26.11.2005, 12:18

Imaš kaj stabiliziran napajalnik ali samo trafo in graetz?
Si dodal na sekundarju (za graetzom) dovolj kondenzatorjev?
Kakšen polnilec imaš? Kako se obnaša, če ga priklopiš na drug 12V vir napetosti?

Lp, Grega

p.s. Zakaj nisi predelal računalniškega napajalnika? Bi bilo ceneje... ;) Ravno prejšnji teden sem predelal eno novo 550W zverino, ki da na 12V 22A!!! In čist tih je - 12cm ventilator... ;)
Uporabniški avatar
mucek
Naš človek :)
 
Prispevkov: 240
Pridružen: 10.07.2003, 13:25
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a JakaI » 26.11.2005, 17:38

Polnilec je ta nasliki----->

Na sekundarju imam kondenzator.V trgovini je rekel,da je eden čisto dovolj.Nevem kje bi bil problem.Kajti ko smo včasih polnili na računalniških napajalnikih je polnilec delal brez problema.
Aha pa še nekaj.Naredil sem si dva izhoda.Če poleg polnilca priklopim še kakšen porabnik pade napetost takoj na 18V.Brez drugega porabnika pa je napetost 21V. :evil:


lp

Jaka
Priponke
intellicontrolv3_1.gif
intellicontrolv3_1.gif (79.88 KiB) Videno 4202 krat
Lep pozdrav,pa se tipkamo prihodnjič!
Uporabniški avatar
JakaI
Član
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 12.07.2004, 09:36
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a markec » 26.11.2005, 18:34

No če boš polnilec priklopu na 18 ali 21V ga boš zakuru, ker je max napetost ki jo prenese 15V. Saj tole glede napetosti ki ti jo kaže je pa čist logično. Če je trafo 150VA in za tok 10A potem je efektivna vrednost napetosti enaka 15V. Ko pa to izmenično napetost polnovalno usmeriš in zgladiš pa se na kondenzatorjih pojavi max napetost izmenične to pa pomeni 15V × 1.41(koren 2) to pa je enako 21.21V!!!!!! to v bistvu pomeni da je trafo pri 10A na izhodu usmernika že lepo preobremenjen, pa saj to glih ni problem, ker tak polnilec porabi kvečjemu 5A.
MARKEC
Uporabniški avatar
markec
Član
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 07.02.2004, 11:13
Kraj: Ponikva

OdgovorNapisal/-a JakaI » 26.11.2005, 18:45

Moj trafo je 15V-izmeničnega toka,Ko pa izmeničen tok pretvorim preko mostiča v enosmerno napetost mi multimeter kaže napetost 14V.

Mene pa zanima zakaj se napetost tako dvigne ko priklopim polnilec.NA 21V :evil: :x :shock:

To se mi dogaja samo pri polnilcu in nikjer drugje.

lp
Lep pozdrav,pa se tipkamo prihodnjič!
Uporabniški avatar
JakaI
Član
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 12.07.2004, 09:36
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a JakaI » 26.11.2005, 18:49

Aha zdaj sem te zastopil.Pozabil pa sem tudi povedati da ko sem priklopil polnilec direktno na žice ki pridejo iz mostiča se je napestost dvignila na 21V.(takrat nisem imel kondenzatorjev gor)
Ko pa sem priklopil gor kondenzator je bila pa že napetost 21V brez da bi gor priklopil kakšen porabnik.

lp
Lep pozdrav,pa se tipkamo prihodnjič!
Uporabniški avatar
JakaI
Član
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 12.07.2004, 09:36
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a markec » 26.11.2005, 19:44

Men se zdi da maš zelo malo znanja o elektroniki, ker pišeč vse križem.
Sam pazi da neboš polnilca zakuru!!!
MARKEC
Uporabniški avatar
markec
Član
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 07.02.2004, 11:13
Kraj: Ponikva

OdgovorNapisal/-a JakaI » 26.11.2005, 19:53

Po treh mescih srednje šole in 3 ure prakse na teden res nemorem veliko vedeti o elektroniki.
Lep pozdrav,pa se tipkamo prihodnjič!
Uporabniški avatar
JakaI
Član
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 12.07.2004, 09:36
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a JakaI » 26.11.2005, 19:56

No sej tudi sam sem opazil,da sem zelo nerodno napisal.

Bom proti večeru stvar poslikal in prilepil sem tako da bo potem bolj jasno.

lp

Jaka
Lep pozdrav,pa se tipkamo prihodnjič!
Uporabniški avatar
JakaI
Član
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 12.07.2004, 09:36
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a markec » 26.11.2005, 21:14

Najprej mal o podatkih trafota, moč je pomembna in napetost primarja in sekundarja, tok pa je odvisen od bremena. Pa to kar se tiče merjenja, najbrž meriš z digitalcem, ki je sposoben merit enosmerne in sinusne signale, tole ko si pa meril na izhodu gretza pa ni ničemur podobno, sploh če je kondenzator na konc. Pa saj se boš naučil, smo bli vsi enkrat tam. Sam tule je res polnilca škoda. Js mam enakega pa sem kupil rabljen računalniški napajalnik za jurja, pa dela bp. Kar je pri tvojem napajalniku problem je to, da je elektronika v polnilcu zelo občutljiva in rabiš zelo stabilizirano napetost, kar je z navadno elektroniko ne moreš doseči!

LP
MARKEC
Uporabniški avatar
markec
Član
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 07.02.2004, 11:13
Kraj: Ponikva

OdgovorNapisal/-a videosony » 18.01.2006, 03:52

Ko si imel priklopljen polnilec brez kondenzatorjev na greatz si imel 21V zaradi notranjega kondenzatorja v polnilcu. Jaz sem se tudi igral z trafotom pa polnilcem. Preizkusil sem ga z 18V, čeprav gor piše 11-15V. Skuril nisem nič, polnilec je začel javljat napako. Uporabljam pa ROBBE POWERPEAK 400, konkretno za tvoj polnilec pa ne vem kako bo, se ne zanašat na to.

Napetost ti pade, če imaš priklopljen drugi uporabnik vzporedno z polnilcem zaradi tistega porabnika, ker naraste tok. Če imaš na trafotu samo polnilec dela trafo v "prostem teku", ker ga polnilec skoraj ne bremeni, če še ne polni.

Ti bi zraven rabil usmernik, ki ti stabilizira napetost na 13.6V v prostem teku ali pod obremenitvijo.

Rešitev tvojega problema:
http://freeweb.siol.net/janvili/reber/napajalniki/LM338K_usmernik_1,2-25V_5A/index.htm
ali
http://freeweb.siol.net/janvili/reber/napajalniki/usmernik_12V_20A/index.htm

Ceneje te pride PC usmernik uporabit, pa je lepo stabiliziran in močan. Vendar pa se boš pri tem izdelku marsikaj naučil, tega pa se ne da kupiti.
lp Boštjan
040/166-945
Uporabniški avatar
videosony
----------------------------
----------------------------
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 07.12.2003, 13:58
Kraj: Maribor


Vrni se na Elektronik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron