Servo ne uboga

Vprašanja in odgovori za začetnike ......

Moderatorji: nitro-s, Lojz

Servo ne uboga

OdgovorNapisal/-a ika » 20.06.2007, 17:16

Imam dva servota HS 5645 BB MG DIGI HITEC in komando Graupner XR-6 syntisizer.

Dogaja se mi da mi servo za gas (verjetno tudi za volan, ampak tam se po mojem ne opazi tako) na čase trza, pol se zgodi da ne prime par sekund in dogaja se da ko dam polni gas, da ga zadrži za slabo sekundo na full poziciji.

na gasu uporabljam tudi failsave picco, ampak sem probal brez in dela isto

je lahko kaj nekompatibilnega med rv napravo/sprejemnikom in temi servoji (so digitalni)

pomislil sem tudi da bi baterije v tem plastičnem adapterju lahko bile slabo v kontaktu, amapk mislim da ne.

bi lahko bilo preslabo napajanje, v navodilih mi sicer piše da so servoti še kar požrešni, samo mislim da bi 4 celice 1,2 morale folgat.

kako dolgi bi rekli da bi lahko držale 2700mA NiMH celice taki sistem?

ker vse se dogaja pogosteje po kaki 30 minutah ko vozim avto.

kaki predlogi, nasveti?
ika
Član
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 06.04.2005, 18:43
Kraj: Gornja Radgona - okolica

OdgovorNapisal/-a MaNe » 20.06.2007, 18:28

Baterije zlotaj skupaj, bi moralo biti bolše. Saj ko ti avto pelješ, se vse trese in baterije v plastični škatlici na trenutke zgubijo stik.
Zadnjič spremenil MaNe, dne 20.06.2007, 18:30, skupaj popravljeno 1 krat.
LP
Nejc
Uporabniški avatar
MaNe
----------------------------
----------------------------
 
Prispevkov: 1362
Pridružen: 11.11.2002, 10:29
Kraj: Slivnica pri Mariboru

OdgovorNapisal/-a eoslak » 20.06.2007, 18:29

Probaj s 5 celicami 1,2V, jaz imam tako pa dela brez problemov.
To je eden izmed predlogov.
LP, Ervin
Uporabniški avatar
eoslak
Naš človek :)
 
Prispevkov: 251
Pridružen: 01.10.2004, 09:35
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ika » 20.06.2007, 18:46

sem razmišljal da bi dal 5 celic ja, ampak ni placa v boxu :(

@Tyco: to dela tudi ko je avto pri miru :/
ika
Član
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 06.04.2005, 18:43
Kraj: Gornja Radgona - okolica

OdgovorNapisal/-a rcdriftac » 20.06.2007, 19:36

Variant je več, poizkusi drug servo, drug sprejemnik ki ima kvarce in ni synth, zavij sprejemnik v folijo, pojdi na drugo lokacijo zaradi motenj.

lp

ps. ko sem še imel nitroja mi je pokonski zobnik delal motnje ker je bil kovinski, trenje kovina na kovino = motnje.
Uporabniški avatar
rcdriftac
Član
 
Prispevkov: 57
Pridružen: 13.09.2006, 14:41
Kraj: Nizka

OdgovorNapisal/-a AnzeP » 20.06.2007, 22:37

Če uporabljaš syntisizer sprejemnik, prevrti stikala za izbiro kanalov. Naredi kar ene par krogov na vsakem :wink:
Uporabniški avatar
AnzeP
Novinec
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 16.04.2004, 22:29
Kraj: Črnuče

OdgovorNapisal/-a ika » 20.06.2007, 23:18

AnzeP napisal/-a:Če uporabljaš syntisizer sprejemnik, prevrti stikala za izbiro kanalov. Naredi kar ene par krogov na vsakem :wink:


Lahko to malo razložiš(mislim zakaj bi to lahko pomagalo)?
ika
Član
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 06.04.2005, 18:43
Kraj: Gornja Radgona - okolica

OdgovorNapisal/-a AnzeP » 21.06.2007, 08:17

Če nekaj časa ne menjaš kanalov se včasih naredi umes neka plast (zdi se da oksidira), ki pa nato povzroča motnje saj sprejemnik izgublja stik, kateri mu določa na katerem kanalu deluje. Sam jih prevrtim pred vsako tekmo in še nikoli nisem imel kakšnih motenj.

LP
Uporabniški avatar
AnzeP
Novinec
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 16.04.2004, 22:29
Kraj: Črnuče

OdgovorNapisal/-a ika » 21.06.2007, 19:49

bi lahko bilo da je premalo energije?

baje da digitalni servoti rabijo kar dosti energije, in ker se mi to pojavlja pogosteje koso baterije bolj švoh....

dogaja se tudi če motor ni prižgan.

danes sem testiral in zraven dveh digi servotov priklopil še tretjega analogneg, zadeva je bila še bolj očitna, verjetno zaradi večje porabe energije.

to se mi začne dogajat neje po pol urni vožnji,....mi lahko kdo približno pove koliko časa bi morale držat 2700mA 1,2V baterije (dva digi servota z 10kg moči).

hvala
ika
Član
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 06.04.2005, 18:43
Kraj: Gornja Radgona - okolica

OdgovorNapisal/-a Pirc » 21.06.2007, 20:11

Menjaj na NiCD celice . Problem je da NiMH celice niso sposobne zdrzat velikih obremenitev in ko ti potegne velik tok se ti sesede napetost .

Uporabi NiCD celice in jih ustrezno napolni(spominski efekt) pa ne bos imel problemov !
Pirc
Član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 08.03.2003, 13:49
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ika » 21.06.2007, 20:47

"Uporabi NiCD celice in jih ustrezno napolni(spominski efekt) pa ne bos imel problemov !"

To je mišljeno, da jih je potrebno popolnoma izpraznit in pol napolnit?
ika
Član
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 06.04.2005, 18:43
Kraj: Gornja Radgona - okolica

OdgovorNapisal/-a maja » 21.06.2007, 21:03

1. "Termin" "Spominski efekt" pri NiCd je zavajajoč.
2. Nazivna voltaža akumulatorja oz. člena nima zveze s tem kaj celica zmore pod obremenitvijo
3. Očitno uporabljaš celice, ki imajo visoko notranjo upornost ali pa imaš celice neizpravne
4. Očitno rabiš nove celice boljše kakovosti; se pravi GP, IB, Sanyo...
5. Verjetno potrebuješ celice, ki niso delane za fotoaparat ampak za višje tokove.
6. S posameznim praznenjem se bodo celice počutile bolje
7. Celice morajo biti strenirane, tudi če so sprejemniške
8. Z nakupom NiCd boš naredil bedarijo, zatorej kupi novejše, kvalitetnejše NiMh
9. Celice zlotaj skupaj kot je omenjeno že zgoraj.
Uporabniški avatar
maja
Član
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 11.10.2005, 16:12
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a ika » 21.06.2007, 21:17

Celice so Sany 2700, tako da niso neke ki se jih dobi zraven pralnega praška ;)

Je pa res da za višje ampere priporočajo NiCd baterije (izvedel po brskanju na netu)tako da mislimda bi lahko bil tudi tukaj vzrok
ika
Član
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 06.04.2005, 18:43
Kraj: Gornja Radgona - okolica

OdgovorNapisal/-a Mixy » 21.06.2007, 22:10

A zdej boš šou kupit NiCd celice? Js mislim da ni to krivo kr ti servi po moje ne rabijo tolko toka da 2700 NiMh celice tega nebi zmogle, ne vem no meni na takčne celice serva delujeta normalno. pomoje moraš vzrok za motnje poiskat nekje drugje. :D
LRP S10 BLAST TX
Tamiya Rising storm
OFF ROAD je ZAKON!
Uporabniški avatar
Mixy
Naš človek :)
 
Prispevkov: 139
Pridružen: 06.02.2007, 16:45
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a MaNe » 22.06.2007, 00:34

Pred časom so imeli nakateri podobne težave prav s sintisajzer sprejemniki, kot jih imaš ti.

Rešli so jih tako, da so sintisajzer sprejemnik menjali z navadnim.
Probaj si kje sposodit navaden sprejemnik, da boš videl če je v tem težava.


Te baterije, ki jih imaš pa so čisto v redu in jih ne rabiš menjat.

Lahko pa jih obremeniš npr. z malo močnejšo žarnico in izmeriš napetost posamezne celice, če bo napetost katere celice bistveno manjša lahko sklepaš, da je tista celica zanič.
LP
Nejc
Uporabniški avatar
MaNe
----------------------------
----------------------------
 
Prispevkov: 1362
Pridružen: 11.11.2002, 10:29
Kraj: Slivnica pri Mariboru

OdgovorNapisal/-a Pirc » 22.06.2007, 08:29

Mixy napisal/-a:A zdej boš šou kupit NiCd celice? Js mislim da ni to krivo kr ti servi po moje ne rabijo tolko toka da 2700 NiMh celice tega nebi zmogle, ne vem no meni na takčne celice serva delujeta normalno. pomoje moraš vzrok za motnje poiskat nekje drugje. :D


Jaz zdej nevem kaj je za vas to, da so delane za visoke tokove ...

Eno je, da zdrzijo visoki tok dlje casa - tak primer imamo tukaj drugo pa je, da zdrzijo spico v kratkem casovnem intervalu .

Te servoti lahko potegnejo zelo visoke tokove v daljsih casovnih intervalih... npr. pospesevanje iz zavoje kjer sta oba servota obremenjena.

Lej NiCD celice so prakticno zastonj - ce ne drugega ce si z LJ oz. hodis kej v LJ mi prej poslji PS pa ti dam tel. pa lahko sporbava .

Jaz sem imel isti problem z Sanwa napravo in BB servoti . Sem saltal na Kadmij nimam vec nobenih problemov ...

S spominskim efektom je pa tko da jih je potrebno do konca spraznit in nato napolnit...
Pirc
Član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 08.03.2003, 13:49
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pirc » 22.06.2007, 08:33

maja napisal/-a:1. "Termin" "Spominski efekt" pri NiCd je zavajajoč. 2. Nazivna voltaža akumulatorja oz. člena nima zveze s tem kaj celica zmore pod obremenitvijo
3. Očitno uporabljaš celice, ki imajo visoko notranjo upornost ali pa imaš celice neizpravne
4. Očitno rabiš nove celice boljše kakovosti; se pravi GP, IB, Sanyo...
5. Verjetno potrebuješ celice, ki niso delane za fotoaparat ampak za višje tokove.
6. S posameznim praznenjem se bodo celice počutile bolje
7. Celice morajo biti strenirane, tudi če so sprejemniške
8. Z nakupom NiCd boš naredil bedarijo, zatorej kupi novejše, kvalitetnejše NiMh
9. Celice zlotaj skupaj kot je omenjeno že zgoraj.


Bi mogoce malo pokrepil te izjave z konkretnimi trditvami ...

K mu bo sel model s polno v robnik dvomim, da bo se mislil da je NiCD bedarija ...

NE kr nekej na pamet govort ... mas si poglejte tokovne karatkeriostike celic pol pa takele klobasajte ...


Mislim men je v koncni fazi vseeno ... nej nardi kar ce ...
Pirc
Član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 08.03.2003, 13:49
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ika » 22.06.2007, 09:16

Mislim da bi tukaj lahko bil problem z napajanjem ja, ker več servotov priklopim, bolj očiten je ta problem.

Predvsem ko grejo NiMH proti koncu, sem pa tudi prebral da imajo NiMH problem držanja napetosti pri nižji voltaži.

Bo treba probat z NiCd pa da vidimo kaj bodo rekle baterije.

Pirc napisal/-a:K mu bo sel model s polno v robnik dvomim, da bo se mislil da je NiCD bedarija ...


tudi to je problem ja, ker tukaj tudi fail save ne pomaga
ika
Član
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 06.04.2005, 18:43
Kraj: Gornja Radgona - okolica

OdgovorNapisal/-a maja » 22.06.2007, 09:40

Pirc napisal/-a:
maja napisal/-a:
Bi mogoce malo pokrepil te izjave z konkretnimi trditvami ...

K mu bo sel model s polno v robnik dvomim, da bo se mislil da je NiCD bedarija ...

NE kr nekej na pamet govort ... mas si poglejte tokovne karatkeriostike celic pol pa takele klobasajte ...


Mislim men je v koncni fazi vseeno ... nej nardi kar ce ...


Pozdravljen,

očitno si ti edini, ki kar nekaj na pamet govori in klobasa. Podrobno razlago bi rad? Mislim, da bo bolje, če skapiraš, da nazivna voltaža in kapaciteta celice nima zveze s tem kaj celice zmorejo pod obremenitvijo.

No samo zate; en link (upam, da znaš angleško), ki razlaga že dolgo let nazaj ugotovljeno glede NiCd: http://www.repairfaq.org/ELE/F_NiCd_Memory.html

Predlagam po tvoji logiki, da kupi Zmaj baterijo in jih nese v kakšno štacuno, da jih pušnejo in malo upornost zbijejo. Se pravi, po tvoji logiki smo za razbit model krivi mi, ki v nasprotju s tabo ne vidimo smisla po nakupu NiCd.

Vzemi multimeter pa pretestiraj zadevo.

l.p.
Uporabniški avatar
maja
Član
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 11.10.2005, 16:12
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a Pirc » 22.06.2007, 21:21

maja napisal/-a:
Pirc napisal/-a:
maja napisal/-a:
Bi mogoce malo pokrepil te izjave z konkretnimi trditvami ...

K mu bo sel model s polno v robnik dvomim, da bo se mislil da je NiCD bedarija ...

NE kr nekej na pamet govort ... mas si poglejte tokovne karatkeriostike celic pol pa takele klobasajte ...


Mislim men je v koncni fazi vseeno ... nej nardi kar ce ...


Pozdravljen,

očitno si ti edini, ki kar nekaj na pamet govori in klobasa. Podrobno razlago bi rad? Mislim, da bo bolje, če skapiraš, da nazivna voltaža in kapaciteta celice nima zveze s tem kaj celice zmorejo pod obremenitvijo.

No samo zate; en link (upam, da znaš angleško), ki razlaga že dolgo let nazaj ugotovljeno glede NiCd: http://www.repairfaq.org/ELE/F_NiCd_Memory.html

Predlagam po tvoji logiki, da kupi Zmaj baterijo in jih nese v kakšno štacuno, da jih pušnejo in malo upornost zbijejo. Se pravi, po tvoji logiki smo za razbit model krivi mi, ki v nasprotju s tabo ne vidimo smisla po nakupu NiCd.

Vzemi multimeter pa pretestiraj zadevo.

l.p.


Anglsko znam vec kot dobro . Tudi izkusenj z baterijam imam vec ko mislis .

Vse kar tam pise je o memory efektu in nic drugega ...

Navadne cink-ogljik baterije prav tako niso primerne za take zadeve .

Baterije ki drzijo konkretne tokove in so primerne za tako uporabo NiCD .

O kaki kapaciteti pa ti sanjas mi pa ni jasno ... In o kaki nazivni napetosti ...

Cist nic od tega nisem omenil ...

Problem je ce ti obremenis celico z velikim tokom se ti bo sesula napetost in ce se ti bo sesula napetost ti sprejemnik ne bo deloval pravilno ker je normiran za 4,8V-6V

Celica je sposobna zaradi notranje upornosti oddati le določen tok pod veliko obremenitvijo če je ta tok prevelik bo padla napetost ... enostavno zakonov elektrike ti ne bos premagal ! Simple as that !

Na zalost je pa Kadmij za visoke tokove se vedno zakon !


Sej kot sem rekel nej nardi kar ce meni je vseeno ...
Pirc
Član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 08.03.2003, 13:49
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Pomoč začetnikom.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron