kakšen polnilni tok?

vse o zvezi z elektroniko

Moderator: frank11

kakšen polnilni tok?

OdgovorNapisal/-a luigidon » 13.02.2004, 19:47

ZIvjo!
V enem izmed starih timov sem videl, da se da naredit iz racunalniskega napajalnika, polnilnik za baterije...Pa me zanima ali se baterije lahko polni pri kateremkoli toku...Namrec moj polnilec ,ki je bil že v kompletu z letalom polni pri 300mA. Tam pa sem bral, da je polnilni tok nekje okoli 5A. A se da potem te moje baterije, ki so sicer NiMh polnit tam...

Aja pa na baterijah je napisano 8,4 V..Ali se lakho potem polni z 12 volti?

Pa se nekej me zanima: kako vi merite tok? Ali imate za to kaksen posebne napravice(nekje na enih slikcah sem videl) ali to delate z ampermetrom, ki ga vezete zaporedno?Pa kako se izmeri kapaciteta baterije?

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a eminem » 15.02.2004, 00:20

kapaciteta baterija pa se izračuna. Nek porabnik priključiš na to baterijo(baterija mora biti polna), (znan mora biti tok porabnika npr. najboljše je za to vzeti kakšen upor) zmeriš tok z amper metrom tako da vežeš upor v tokokrog in zmeriš tok na plusu zaporedno z A metrom. Ko imaš znan tok (v amperih) ga množiš z časom praznjenja (v urah) in dobiš kapaciteto v Ah.

Tistih baterij 8,4V nesmes polniti na 12V.
Baterije imajo ponavadi napisan tudi tok polnjenja.
Pa na napajalniku od računalnika bi tezko dosegel tok 5A.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem
Naš človek :)

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Lupek » 15.02.2004, 01:16

Eminem: Tale metoda ni ravno najbolj natančna. Z praznenjem pada tudi napetost, zato tudi tok skozi upor ni konstanten. Po preračunih pride kapaciteta večja kot je dejanska. Mislim da je z računanjem težko določiti kapaciteto, ker ima vsaka celica drugačno krivuljo praznenja. Najenostavneje je da pogledaš spacifikacije celic :)

Pa še glede napajalnika. Večina napajalnikov bi na 12V strani zmogla tak tok. Imel sem en star napajalnik iz 386 računalnika ki je imel 220W in je omogočal 8 A tok.
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a luigidon » 15.02.2004, 10:37

jaz sem to videl v timu in pise, da zmore tok tudi več kot 5A...

Drugac pa da iz sebe moj polnilc 9 V...Tko, da bom mogu potem očitno naredit še en usmernik, da bom dobu 9V...

Drugač pa karkoli bo več kot 300mA bo boljš:)))

aja pa še to...Nekje sem prebral, da morš te celice Ni-Mh dobesedno mučit. Meni se kar dobro segrejejo ko neham letet. Potem jih dam pa praznit, se pa pset kar precej segrejejo...A jih dam lahko potme jaz takoj polnit, ko so še vroče?

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Robert » 15.02.2004, 11:14

Rač.napajalnik da od sebe vsaj 8A,pod pogojem da je 5V dovolj obremenjen.Sam na 5V prilkjučim H4 avtomobilsko žarnico(pa še luč imaš :D ),na 12V pa montiram dve puši in cigaretno vtičnico od avta.To velja za napajalnke vsaj 235W,ki so ponavadi v starih "zverinah" tip 286-386.

Ko še nisem imel polnilca sem najprej spraznil celice(obvezno!) z 12v/21W(za stop luči) in jih z isto žarnico polnil dokler se niso segrele na 40-50 stopinj(prijetno tople)to je 8-10 ur.Za pogonske 1200mAh pa sem uporabljal H4 žarnico.

Ponavadi je predpisan tok 1/10 kapacitete(2000mAh se polni z 200mA) 14 ur.Več časa se polni zaradi izgub v celici.

Lahko pa priključiš celice tudi direkt na usmernik,vendar je čas petard nekako mimo in bolje da se umakneš,saj bo sledil po nekaj minutah en velik BUUM :shock:

Sam uporabljam Graupnerjev Ultramat 5,ki je poceni in za moje potrebe zadostuje.

BDW. Kakšne celice želiš polniti(napetost,kapaciteta,tip)
Uporabniški avatar
Robert

Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a eminem » 15.02.2004, 13:31

doma imam3 napajalnike pa nima noben večjego toga od 3A. kapaciteto pa ne poznam druge metode tako da se opravičujem.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a luigidon » 16.02.2004, 10:13

Robert napisal/-a:Ko še nisem imel polnilca sem najprej spraznil celice(obvezno!) z 12v/21W(za stop luči) in jih z isto žarnico polnil dokler se niso segrele na 40-50 stopinj(prijetno tople)to je 8-10 ur.Za pogonske 1200mAh pa sem uporabljal H4 žarnico.

Ponavadi je predpisan tok 1/10 kapacitete(2000mAh se polni z 200mA) 14 ur.Več časa se polni zaradi izgub v celici.

Sam uporabljam Graupnerjev Ultramat 5,ki je poceni in za moje potrebe zadostuje.

BDW. Kakšne celice želiš polniti(napetost,kapaciteta,tip)

No moje celice so Ni-MH in jih je sedem. Skupaj imajo 8,4V napetosti in so kapacitete 600mAh. Polnilec jih pa polni z 9 volti in 300mA. Tako, da tisto o 1/10 ne pride tukaj v poštev, pa tudi če pogledam da nekateri polnijo svoje celice s kar velikim tokom( nad 1 A), mislim, da nima nihče tako velikih baterij. Res pa je, da je varnejše delat pri majhnih tokovih, ker še v sredni šoli se mi je vedno čudno zdelo, če je kakšen inštrument pokazu kaj več kot 1A, ker se je potem kmalu začelo kaj kadit:))

Drugače p jih jaz praznim z žarnico H1 in se praznijo mislim, da ene pet minut po tistem, ko sem jih že spraznil v letalu. Tako, da ne vem čist točno ali je to dobro ali ne?

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Robert » 16.02.2004, 13:24

NiCd in NiMh se polni s tokom,tako da opazuješ samo tega(deltapeak je poglavje zase)
Če je tvoj polnilec priključen na 9 V je to premalo(nekaj ostane na elektroniki polnilca!vsaj 0,7 V)
Predpisano je 1/10 kapacitete 14 ur(največkrat)

Z večjimi tokovi celice polniš z DOBRIM polnilcem!(tudi do 5C-5x kapaciteta)Ampak to so profi polnilci.

Kakšen je ta tvoj "polnilec",da ni samo usmernik,ki ga vtakneš v zid?
Uporabniški avatar
Robert

Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a luigidon » 16.02.2004, 16:06

Robert napisal/-a:Kakšen je ta tvoj "polnilec",da ni samo usmernik,ki ga vtakneš v zid?

ja sej to je to...praktično je samo usmernik, ki ga vtaknes v zid...
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Lupek » 16.02.2004, 16:34

Če sem prav razumel misliš celice polnit direktno z računalniškega napajalnika. Pri večjih polnilnih tokovih je zelo pomembno da pravočasno izklopiš polnjenje. Zato imajo kupljeni polnilci delta-peak ali pa temperaturni senzor za izklop. Če nimaš takega načina izklopa boš edino uničil celice. Sicer pa nasplošno hitri polnilniki uničujejo celice zato jih je bolje polniti počasno če le imaš možnosti.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a luigidon » 16.02.2004, 17:13

Lumpek napisal/-a:Če sem prav razumel misliš celice polnit direktno z računalniškega napajalnika. Pri večjih polnilnih tokovih je zelo pomembno da pravočasno izklopiš polnjenje. Zato imajo kupljeni polnilci delta-peak ali pa temperaturni senzor za izklop. Če nimaš takega načina izklopa boš edino uničil celice. Sicer pa nasplošno hitri polnilniki uničujejo celice zato jih je bolje polniti počasno če le imaš možnosti.

No ja, saj načeloma jih lahko polnim počasi. Samo včasih pa mi glih padem v letenje in bi še rad letel, pa ne gre, ker so prazne baterije:))))

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Lupek » 20.02.2004, 16:54

Tole glede izračuna kapacitete sem slučajno našel na elektro-novem forumu.
BrezC napisal/-a:Mislim da je najbolje če jo najprej napolniš 100% , nato pa prazniš preko tokovnega generatorja z nekim konstantnim tokom, ko pade napetost člena na okoli 0,9 V prekineš praznjenje in izračunaš kapaciteto..
Tako je lažje zračunat ker je tok porabe konstanten, pri polnjenju težko ujameš čas ko je bat 100% napolnjena, kar greš preko je samo gretje baterije, ne pa uporabna kapaciteta...
Tisti podatek 0,9V pa je ponavadi najnižja priporočena vrednost praznjenja, vprašljivo pa je če je ta napetost še uporabna za neko napravo...
Kar se tokovnega generatorja tiče boš moral uporabiti za eno samo celico kar upor velike vrednosti, za tranzistorskega bi rabil višjo napetost, vsaj 2 ali 3 celice zaporedno...
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a mihah » 20.02.2004, 18:38

luigidon napisal/-a:No ja, saj načeloma jih lahko polnim počasi. Samo včasih pa mi glih padem v letenje in bi še rad letel, pa ne gre, ker so prazne baterije:))))
lp
matjaz

Matjaž, verjetno boš pri hitremu polnjenju ugotovil, da so akumulatorji bolj "poskočni" in da boš lahko letel malo dlje.

http://modelarji.com/upload/polnjenje/grafpol.jpg

http://modelarji.com/show.php?id=57
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

Vrni se na Elektronik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov