regulator vrtljajev ventilatorja

vse o zvezi z elektroniko

Moderator: frank11

OdgovorNapisal/-a steem » 25.05.2004, 09:39

Slowfly napisal/-a:Intellija pravzaprav ne poznam . Niti ne vem kaj pravzaprav hladi omenjeni ventilator(če je glasen , bi ga sam vsekakor raje zamenjal s tišjim - cena ventilatorja je v primerjavi s polnilcem zanemarljiva)

no problem glasnosti ventilatorja je v njegovi aerodinamiki in samem vpetju ventilatorja. Ker pa same konstrukcije "piksne" nemoreš spreminjat ... mi je bila alternativa ta ideja.

@ernest

se popolno strinjam s teboj in fajn je imet takšne, ki imate elektroniko za konkreten hobi.

@Lupek

Odstranitev zaščitne pločevine in jo nadomestiti z mrežico je prvi korak, ki je lahko tudi edini ... saj več ni piskanja zraka, ki ga povzročajo ostri robi na pločevini. Problem skoraj rešen.
Če pa hočeš znižat vrtljaje v napajalniku uporabi isto vezje kot sem ga dal na to stran(saj nočeš da se ti napajalnik pregreva zaradi konstantnih prenizkih vrtljajev)... ampak kot se že zgoraj menda 4x povedal daš termo element (NTK upor) na hladilno rebro, ki se največ greje. (usmerniške diode oz razsmerniški MOSfeti ---> velike Al hladilke).
Če rabiš več informacij in slikovnega gradiva mi kar pošli e-mail

LP Jernej
steem
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a luigidon » 25.05.2004, 10:39

Da se jaz dodam svoj komentar.

Zelo fajn je ce kdo pogrunta kaj novega, ce nam s kakšnim izumom olajša življenje. Mislim pa, da je tukaj Slowfly ciljal le na to, da s temi stvarmi se ni za igrat. Razen če imate denar. Namreč s tisto shemo in s to rešitvijo se da naredit veliko škode. Verjetno, da je shema čist ok, verjetno tudi, da s tem ne narediš nič slabega. Ampak kaj če ta rešitev ne bi bila v redu? Potem bi se n-število jeznih modelarjev obrnilo na avtorja te rešitve, češ, da jim je uničil ne ravno poceni polnilec.

Kar se pa tiče šole in strokovnosti itd.... Lahko rečem le, da šola ni merilo zato kar nekdo zna in kaj ne. Merilo je le delo. In če nekdo profesionalno dela z elektroniko bo skoraj gotovo bolj vedel kako se stvari streže kot nekdo, ki ima elektroniko le za hobi pa seveda tudi več kot nekdo, ki hodi n-let v šolo.
Mislim, da vsi vsemo kakšno je šolanje v Sloveniji. Sam sem po izobrazbi štromar, kar me je kar sram priznati. In to zato, ker o štromu, razen kar se nekaj teorije tiče nimam pojma. Hodil sem na zloglasno "Vegovo". In kaj sem od tam odnesel? Pravzaprav le lepe spomine na srednje obšolske dejavnosti. Verjetno k temu pripomore tudi to, da so me bolj zanimali računalniki kot štrom in da se štromu nisem kaj veliko posvečal.
Ampak dejstvo pa je, da nekdo, ki je hodil na Litostroj, ve veliko več od mene, pa sem hodil na eno šolo, ki se ima za nekaj.

Žal je temu tako, da nič ne pomaga izbobrazba, da nič ne pomagajo šole na katere si hodil. Edino kar šteje je, kar delaš in kar si naredil....

Zato mene bolj prepriča Slowfly, kot Steem. Pa se sploh ne gre tukaj z to kdo bolj zna, kdo je car itd...Ampak se gre le za dobronamerne nasvete. Pa da ne bo zamere Steem. Vem, da obvladas, da zagotovo veš kaj delaš.

Ampak saj vsi vemo, šola ni vse...

In zakaj se na tujih forumih ne omenja šole?

Zato, ker vsi vejo kaj je kdo naredil. In tako se ločijo štromarji....

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 25.05.2004, 13:15

Da ne bomo slučajno zašli v področje tipa nogometnih navijačev Viole vs. Green Dragoons , z raznimi komentarji v stilu "Ubi Žabara in obratno" , predlagam da z neproduktivno debato nehamo.
Izrazil sem pač svoje mnenje oz pomisleke. Če jih bo kdo upošteval in vzel kot konstruktivne , bo v redu , če ne pa tudi. Vsaj kar se tiče mene. Da obstajao takšni in drugačni štromarji z izobrazbo ali brez nje , vem tudi sam zelo dobro. Kaj komu šola da , je povsem odvisno od njega samega .

Mogoče še kot zanimivost , ki bo mogoče koga tudi razočarala :D ; tudi jaz sem Štajerc :D , pač po spletu okoliščin živim v Ljubljani (lahko pa bi kjerkoli na svetu) , ljudi pa nikoli ne sodim po tem od kod so , kakšne barve , narodnosti ... ampak po tem kar znajo , in kakšni so po človeški plati.
Nihče , ponavljam prav nihče , ni kaj podobnega tukaj omenil oz. izjavil , vendar glede na to kako so napisana mnenja (predvsem od kod), bi kdo mimogrede lahko dobil tak občutek.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a steem » 25.05.2004, 16:22

No, upam da bo vsaj eden ki je pogledal to temo, naredil to vezje in ga uporabljal za svoje zadovoljstvo. Bo moj cilj dosežen.

LP Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a steem » 25.05.2004, 17:59

Če kdo želi shemo vezja ali PCB rizbo mi naj pošlje mail na jernej_zabavnik@hotmail.com ali pa na zasebno sporočilo.

LP Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a Robert » 25.05.2004, 22:36

Ne se sekirat,če ti povečini kritizirajo,smo pač taki.

Jaz enako zadevo uporabljam za PC napajalnik,pa še kje drugje se bi dalo uporabit.
Uporabniški avatar
Robert

Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 25.05.2004, 23:01

V vednost vsem!

Z Jernejem sva ugotovila , da se pravzaprav poznava - osebno , da se tudi slučajno ne sovraživa (konec koncev sva oba Štajerca :D ), in da se najini mnenji niti ne razlikujeta tako zelo zelo , kot je sprva kazalo. KO pa se ponovno srečava , greva pit. To bo še žurka! :D :D :D

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a piki » 26.05.2004, 11:57

lahko pa damo samo termostikalo (vklop pri ca 60 stopinjah) v serijo z ventilatorjem pa bo tudi ok.
piki
Član

OdgovorNapisal/-a steem » 26.05.2004, 19:39

Slowfly

vsekakor ga boma pila da bo veselo :D

piki

Tega pa jaz raje nebi delal (če je karkoli fizičnih premikajočih delov, jaz ne zaupam ... vsaj pri električnih vezjih) :( .. če imaš izkušnje kr na plan z njimi.

LP Jernej
steem

Prejšnja

Vrni se na Elektronik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov