PROBLEM: SUPER micro Servo 2,4BB Protech

vse o zvezi z elektroniko

Moderator: frank11

PROBLEM: SUPER micro Servo 2,4BB Protech

OdgovorNapisal/-a Alex » 02.02.2004, 12:42

Za vse tiste, ki uporabljate omenjeni Servo motorček na primer za volan v 1:24 ali 1:18 imam vprašanje.
Zanima me, ali tudi vam ta servo ne vrača koles nazaj v prvotno lego?
Vprašanje je postavljeno zgolj zaradi tega, ker me zanima če je napaka serijska ali se je to dogajalo samo pri meni..
Če se izkaže da imate tudi vi probleme, lahko namreč ponudim zdravilo za to bolezen.
LP Alex
Uporabniški avatar
Alex
Član

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mihah » 02.02.2004, 13:47

Ja, delno ja delno ne. Kakor ga prime

Sem se že navadil s tem vozit :)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Alex » 02.02.2004, 14:30

Torej najbrž nisem edini.
Omenjeni servo se da prepričat da se vrne točno tja, kamor mu *kaže* ročka (kolo) na komandi z majhnim elektronskim posegom.
Vsaka servo elektronika ima nastavljen majhen "dead time" (ČAS , oziroma bolje KOT, v katerem motorček ne reagira) v izogib tresenju izhodne osi.
V konkretnem primeru, je ta čas nastavljen na preveliko vrednost ( V mojem primeru približno 10 kotnih stopinj).
Kako preveriti:
Če se pri vklopljenem oddajniku in seveda sprejemniku servo pusti premakniti (z roko) za določen kot, ne da bi to sam popravil, potem je to to.

Rešitev:
V ohišju serva se poleg zobnikov, potenciometra in motorčka skriva tudi tiskanina, na kateri se nahaja tudi SMD uporček za nastavljanje "dead time"
tovarniško vgrajena vrednost znaša 1500ohmov. (elementov je zelo malo, tako da ta upor enostavno najdemo z ohm-metrom).
Idealno bi bilo nadomestiti ta upor z vrednostjo 470 ohm (določeno s poskusom)...je pa enostavneje paralelno 1500 ohmom prilotati še navaden 1/8W uporček z vrednostjo 680Ohmov. (1500+680 paralelno =467)

Po tem posegu je postal servo poslušen kot kuža s slabo vestjo... Nič več svojevoljnega sprehajanja po tistih "mrtvih desetih stopinjah", ki so v določenih primerih lahko pomenile tudi tak lep nenamenski chrash..

Aja.. pa še nekaj v opozorilo: Omenjene predelave ne priporočam začetnikom v elektroniki in kolerikom... potrebno je veliko potrpežljivosti in natančnosti...

Še opozorilo: Čeprav se komu morda zdi enostavneje kratkostičiti tisti 1500 ohmski upor, tega ne počnite, ker servo postane popolnoma neobvladljiv in trese že, če ga samo grdo pogledaš....

Vsa vprašanja ali pa želje po pomoči na moj PM...

TOPLA VODA JE ŽE ODKRITA.....

LP ALex
Uporabniški avatar
Alex
Član

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Elektronik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost