jetforce napisal/-a:ELO napisal/-a:predvsem se zavedajte tega, da če na odseku, kjer je omejitev 50kmh, voznik vidi motor, oddaljen recimo 50-60m, ki se mu približuje, lahko povsem z mirno vestjo odpelje in se priključi na cesto.
in če je motorist v danem trenutku peljal 150kmh, je povsem motoristova krivda, da je pri avtu namesto v 5sekundah že v eni sami sekundi!
in to ni izsiljevanje in krivda "brezobzirnega" voznika temveč povsem krivda motorista!
dober voznik predvidi tudi take situacije in se ne nanaža zgolj na moč, ki mu jo daje prednostna cesta. namreč moč ima tudi z zakonom ali uredbo določena maksimalna hitrost na danem odseku.
in vsi tisti, ki se ne mislite spuščati v debato, ker se nikomur ne da nič dopovedat...... najprej bodite vsaj vozniki, če to ste že, prenehajte boditi vozniki začetniki.....
in zadeve argumentirajte na podlagi lastnih izkušenj, ne pa na podlagi vaših "dozdevanj".
sam sem v življenju osebno in lastnoročno prevozil ca 500.000km, nekaj izkušenj pač imam... koliko jih imate pa vi????????????????????
Zato pa mora avtomobilist predvidet hitrost.
točno sem vedel, da bo nekdo to napisal!
avtomobilistu ni potrebno predvidevati nobene hitrosti, če je tam omejitev 50, lahko avtomobilist speljuje tako, kot da motorist pelje 50!!!!
to mu dovoljuje zakon!
preberite si:
ZAKON O VARNOSTI CESTNEGA PROMETA
URADNO PREČIŠČENO BESEDILO
(ZVCP-1-UPB1)
posebej bodite pozorni na 2. točko 2. člena!!
citat:
(2) Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predpisi o javnih cestah.
torej, avtomobilistu ni treba nič predvidevati, sploh pa mu ni treba ugibati o hitrosti motorista, ki se bo raztrosil po cesti, če tam, kjer je omejeno 130 pelje 300! ali pa 150 na 50 omejitve...
in če motorist na prednosti cesti trči v avto, ki se na prednostno vključuje, in če je vzrok trka to, kao izsiljevanje, je motorist kriv po samem zakonu!!
oceno hitrosti ob trku in pred njim se da pa zelo natančno oceniti, kar vam lahko pove recimo kak sodni cenilec avtomobilske stroke, recimo moj takratni profesor na strojni fakulteti...
torej, kot vidite, vaša razmišljanja niso racionalne narave! hja, se bo treba še kaj naučiti, a ne?