"Najboljši motorist je tisti, ki sezono preživi"

Pogovori o vsem mogočem izven modelarstva ...

Moderator: nitro-s

OdgovorNapisal/-a IKE » 27.10.2005, 23:56

ELO napisal/-a:
IKE napisal/-a:Vožnja v prometu med neobzirnimi avtomobilisti je iz dneva v dan večja nevarnost

še dobro da so norenja motoristov 200kmh skozi naselje izraz obzirnosti in spoštovanja...

pa zdrževanja hitrejših avtomobilistov v ovinkih...

pa vožnja z dolgo lučjo 24/7, res balzam...

zalega...

Ne bom zanikal, da ni takšnih '' norcev '' in tem tudi obzirni avtomobilisti ne bi pomagali preživeti.

Govorim na splošno ... gledano na povprečne voznik ... nikogar ne zagovarjam ... sam sem 25 let na motorju in še vedno brez nesreče in v enem kosu, vendar sem letus stal s solznimi očmi ko sem na zadnji poti spremljal dva prijatelja, ki sta veljala za vzorna motorista in obema je avtomobilist izsilil prednost ... enkrat in to za vedno.
Sam da leti ... po tleh al pa po luft ...
IKE
Novinec

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ELO » 28.10.2005, 07:12

predvsem se zavedajte tega, da če na odseku, kjer je omejitev 50kmh, voznik vidi motor, oddaljen recimo 50-60m, ki se mu približuje, lahko povsem z mirno vestjo odpelje in se priključi na cesto.

in če je motorist v danem trenutku peljal 150kmh, je povsem motoristova krivda, da je pri avtu namesto v 5sekundah že v eni sami sekundi!

in to ni izsiljevanje in krivda "brezobzirnega" voznika temveč povsem krivda motorista!

dober voznik predvidi tudi take situacije in se ne nanaža zgolj na moč, ki mu jo daje prednostna cesta. namreč moč ima tudi z zakonom ali uredbo določena maksimalna hitrost na danem odseku.

in vsi tisti, ki se ne mislite spuščati v debato, ker se nikomur ne da nič dopovedat...... najprej bodite vsaj vozniki, če to ste že, prenehajte boditi vozniki začetniki.....
in zadeve argumentirajte na podlagi lastnih izkušenj, ne pa na podlagi vaših "dozdevanj".
sam sem v življenju osebno in lastnoročno prevozil ca 500.000km, nekaj izkušenj pač imam... koliko jih imate pa vi????????????????????
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a ShAq^ » 28.10.2005, 12:22

10.000km z skuterjem...
Sem dozivel marsikaj,je prislo tudi do nesrece ze v enem primeru,v ostalih pa se vedno meni vzamejo prednost in s to izkusnjo ki sem jo imel,kakorkoli probam oz. preprecim nesreco... :roll:
Samo vprasanje casa je,ko se bom spet zaletel...bog ne daj :shock:

Lp,Slavko
Uporabniški avatar
ShAq^
----------------------------

OdgovorNapisal/-a Jetforce » 28.10.2005, 12:57

ELO napisal/-a:predvsem se zavedajte tega, da če na odseku, kjer je omejitev 50kmh, voznik vidi motor, oddaljen recimo 50-60m, ki se mu približuje, lahko povsem z mirno vestjo odpelje in se priključi na cesto.

in če je motorist v danem trenutku peljal 150kmh, je povsem motoristova krivda, da je pri avtu namesto v 5sekundah že v eni sami sekundi!

in to ni izsiljevanje in krivda "brezobzirnega" voznika temveč povsem krivda motorista!

dober voznik predvidi tudi take situacije in se ne nanaža zgolj na moč, ki mu jo daje prednostna cesta. namreč moč ima tudi z zakonom ali uredbo določena maksimalna hitrost na danem odseku.

in vsi tisti, ki se ne mislite spuščati v debato, ker se nikomur ne da nič dopovedat...... najprej bodite vsaj vozniki, če to ste že, prenehajte boditi vozniki začetniki.....
in zadeve argumentirajte na podlagi lastnih izkušenj, ne pa na podlagi vaših "dozdevanj".
sam sem v življenju osebno in lastnoročno prevozil ca 500.000km, nekaj izkušenj pač imam... koliko jih imate pa vi????????????????????

Zato pa mora avtomobilist predvidet hitrost.
Jetforce

OdgovorNapisal/-a ELO » 28.10.2005, 13:13

jetforce napisal/-a:
ELO napisal/-a:predvsem se zavedajte tega, da če na odseku, kjer je omejitev 50kmh, voznik vidi motor, oddaljen recimo 50-60m, ki se mu približuje, lahko povsem z mirno vestjo odpelje in se priključi na cesto.

točno sem vedel, da bo nekdo to napisal!

avtomobilistu ni potrebno predvidevati nobene hitrosti, če je tam omejitev 50, lahko avtomobilist speljuje tako, kot da motorist pelje 50!!!!

to mu dovoljuje zakon!

preberite si:
ZAKON O VARNOSTI CESTNEGA PROMETA
URADNO PREČIŠČENO BESEDILO
(ZVCP-1-UPB1)

posebej bodite pozorni na 2. točko 2. člena!!

citat:
(2) Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predpisi o javnih cestah.

torej, avtomobilistu ni treba nič predvidevati, sploh pa mu ni treba ugibati o hitrosti motorista, ki se bo raztrosil po cesti, če tam, kjer je omejeno 130 pelje 300! ali pa 150 na 50 omejitve...

in če motorist na prednosti cesti trči v avto, ki se na prednostno vključuje, in če je vzrok trka to, kao izsiljevanje, je motorist kriv po samem zakonu!!

oceno hitrosti ob trku in pred njim se da pa zelo natančno oceniti, kar vam lahko pove recimo kak sodni cenilec avtomobilske stroke, recimo moj takratni profesor na strojni fakulteti...

torej, kot vidite, vaša razmišljanja niso racionalne narave! hja, se bo treba še kaj naučiti, a ne?
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.10.2005, 13:20

jetforce napisal/-a:

Če je omejitev 50 je pač toliko in ni potrebno neko posebno ocenjevanje hitrosti s strani voznika avta :shock:

Pazit mora tisti, ki se predpisa ne drži, kajti na cesto mu lahko skoči vse od mačke otroka pa do kamiona ki je prepričan, da je tam omekitev, ki se spoštuje :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jetforce » 28.10.2005, 13:39

Ja to je res da mu to zakon dovoljuje ampak vseeno bi lahko avtomobilisti gledali za motoristi če bi se radi izognili nesreči.Nisem pa rekel da se morajo.
Ne vsem motoristom da ne bo napake.
Jetforce

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.10.2005, 15:29

Saj se nihče ne zaletava namirno :shock:

Pripelješ po stranski cesti pogledaš levo in nekje v daljavi luč ok cesta je prosta lahko grem (v podzavesti je podatek da je omejitev niska in razdalja velika)

Večina motoristov to ve in ukalkulira kot možnost tisti ki pa niso pa..........
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 28.10.2005, 15:54

MC GAYVER napisal/-a:
Večina motoristov to ve in ukalkulira kot možnost tisti ki pa niso pa..........

........si žal s krti delijo zemljo ! :(
Uporabniški avatar
Slowfly
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Jaro » 28.10.2005, 16:00

ELO napisal/-a:sam sem v življenju osebno in lastnoročno prevozil ca 500.000km, nekaj izkušenj pač imam... koliko jih imate pa vi????????????????????

in

ELO napisal/-a:točno sem vedel, da bo nekdo to napisal!

avtomobilistu ni potrebno predvidevati nobene hitrosti, če je tam omejitev 50, lahko avtomobilist speljuje tako, kot da motorist pelje 50!!!!

to mu dovoljuje zakon!

Potem pa avtomobilist ne rabi 500 000 prevoženih kilometrov da prepreči takšno nesrečo.
Žal teorija: "avtomobilistu ni potrebno predvidevati nobene hitrosti, če je tam omejitev 50, lahko avtomobilist speljuje tako, kot da motorist pelje 50!!!! to mu dovoljuje zakon" drži vodo le v primeru, da se črke zakona do zadnje vejice držijo VSI udeleženci v prometu.

Do takrat pa bodo le izkušnje in predvidevanje dogodkov reševale takšne in podobne nesreče. Je pa res, da mnogi motoristi vozijo tako, kot da bodo vsi drugi udeleženci v prometu pazili nanje, spet drugi so si (ali pa so jim) kupili "žestoke mašine" peljati pa se znajo samo naravnost in ga nažigati do onemoglosti, ko pa je treba zavreti ali speljati ovinek pa le tega ne znajo, oziroma si ne upajo, čeprav bi zverziran motorist to brez težav izvedel. Tako pa prihaja do nesreč v stilu "iz neznanega razloga je zavil na levo polovico cestišča" ali pa do kvazi izsiljevanj, o kakršnih je tekla beseda malo prej.
Ukvarjanje z dirkami na zaprtih progah vsekakor pomaga pri nabiranju izkušenj motorista, na ta način pa tudi spozna meje svojega konjička in se nauči pravilno reagirati.

Da pa avtomobilisti mnogokrat namerno izsiljujejo motoriste pa je tudi bolj redna praksa kot izjema, da o tem, da se jim nastavljajo in jim ne pustijo mimo (ne vem ali je to foušija ali kaj) niti ne govorimo.
Nedavno tega, me je, v ELO-tovem domačem Hrastniku, voznik avtomobila gledal dobesedno v oči in speljal pred mene. Ampak jaz sem peljal predpisanih 50km/h...

Pa da ne bo pomote: tudi jaz sem po prevoženih kilometrih menda že bližje številki miljon kot pa 500 000, pa mi to ni v pretirano tolažbo.
Lep pozdrav,

Jaro
Uporabniški avatar
Jaro

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a ELO » 28.10.2005, 16:27

jaro, sam se tudi kdaj z motorjem peljem, tako da....

je pa res, da večina prepotentnih mladcev (bajkerjev pod 30let) misli da so na svojih japonskiih motorjih kralji ceste!

in potem se dogajajo nesreče...

malce so si k slabemu slovesu krivi tudi motoristim sami, ketne, tetovaže, usnje, grde besede in kretnje... pač niso nekaj, kar bi si vsi želeli...

in ravno to, da sem anredil 500.000km je nekaj, čemur se lahko vsaj dva motorista zahvalita, da nista postala zmazek na cesti...

l.p.
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a kokolo » 28.10.2005, 16:45

ELO napisal/-a:malce so si k slabemu slovesu krivi tudi motoristim sami, ketne, tetovaže, usnje, grde besede in kretnje... pač niso nekaj, kar bi si vsi želeli...

grde besede govori skorajda vsak!(so pa tut izjeme)

ketne, tetovaže in usnje pa je stil oblačenja za bajkerje,metalce pa rokerje!

primer:

1) bajker vozi po cesti in voznik avtomobila mu izsili prednost sam zaradi tega ker je tako oblečen in pol motorist BUM v njega??

glede na obleke ne smeš oceniti človeka kako vozi!na nekaterih bajkfestih in srečanjih katerih sm se udeležil so bli bajkerji inžinirji,delavci v bankah in en celo kirurg!!!
sicer so bli vsi potetovirani po rokah tako da ko majo veštit da se ne vidi da so potetovirani in poleti so rekli obvezno douge rokave!

2)to pomeni da če je neka dobra bjonda v mini krilu pa v petkah da jo lahk malo "potipamo"????

glede kretenj...
na motorju so najbolj vidne ker ni voznik zakrit!
v avtu pa se marsikaj skrije ker so stekla pa en kup pločevine naokoli(al pa zatemljene šipe)

pač nekateri ne marajo motoristov!
osebno sm vidu ko smo bli na nekem parkirišču pa je en z skuterjem šou ob robu cestišča in prehiteval stoječe avtomobile da bi parkiral na plac namenjen za kolesa in motorje je kr na enkrat nek voznik odpru ZANALAŠČ vrata in tip direkt not....še dobro da je vozu dokaj počasi!!!

LP
Gregor
kokolo

OdgovorNapisal/-a Čur » 28.10.2005, 19:46

Evo še mene:
Veliko misli o motoristih, ki so napisane pod to temo je zmotnih .
O prevoženih kilometrih: avtomobilski preko 1,5 milijona (30 let s kar več kot 60.000,00 km letno), z motorjem pa v 25 letih kakih 250.000 kilometrov.
Marsikaj sem že doživel, tudi karambole, tako z avtom kot z motorjem.
Mislim, da ni možno posploševati in deliti: motoristi - črni okovani hudiči, avtomobilisti pa brezmadežni angelčki - daleč, daleč od tega.
Z avtom sem napravil mogo več pizdarij kot z motorjem, ko še ni bilo visokih kazni smo divjali z navitimi avti ko budale. Veliko več izzivanja si lahko privoščim z avtom (bolje zaščiten, varnejši,..) kot pa z motorjem (izpostavljen prepotentnim avtomobilistom, ki mislijo da smo motoristi okovan izmeček, veliko bolj občutljivi na razmere na cestišču - pesek, ki ga zopet namečejo tisti, ki se vozijo s klimami, olja, ki jih spuščajo; kdo že,...) Z avtom sem se vozil, da še zase nisem vedel (cvička do mandeljnov), z motorjem se nisem nikdar vozil pijan.
Strinjam se le s tem, da so v vseh segmentih voznikov izjeme in budale (tudi sam sem bil velikokrat avtomobilska budala), kar nikakor ni razlog za posploševanje kategorij in okarakteriziranje motoristov za drugoarzredne udeležence v prometu.

Za konec: kako izgleda moj motorizem. Z ženo se odločiva kam greva, se lepo oblečeva, se vsedeva na motor, kar sigurno kakih 300 do 500 kilometro daleč, postaviva šotor, kupiva ribice ali meso, pa kak žar na plaži ali pa večerja v restavraciji ob morju, naslednji dan zamenjava lokacijo, na pol poti proti domu (kak Murter, Skalinada - hobotnica pod peko), spat, in naslednji dan domov. V ponedeljek pa šiht. Vozim po predpisih, včasih plačam tudi kako kazen, plačujem cestnine, plačujem gorivo; skratka obnašam se kot angelski avtomobilist.

lp
Uporabniški avatar
Čur
Stara sablja

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a dady » 29.10.2005, 10:44

Pozdravljeni!
Kaj pa menite o voznikih skuterjev?Pomojem nas vsi sovražite :(

Lep pozdrav! 8)
Slika
Uporabniški avatar
dady

Kraj: Novo mesto - Otočec

OdgovorNapisal/-a IKE » 29.10.2005, 11:28

ELO ... torej po vseh kilometrih in poznavanju predpisov zatrjuješ, da če se nekdo po cesti pelje namesto 50 ali 60 km/h le za 2 km/h več se mu mirno lahko zapelješ pred nos in postaneš zmagovalc ...

ZELO ZELO ZANIMIVO ... VENDAR NERESNIČNO ... ???
IKE
Novinec

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 29.10.2005, 14:13

IKE napisal/-a:ELO ... torej po vseh kilometrih in poznavanju predpisov zatrjuješ, da če se nekdo po cesti pelje namesto 50 ali 60 km/h le za 2 km/h več se mu mirno lahko zapelješ pred nos in postaneš zmagovalc ...

ZELO ZELO ZANIMIVO ... VENDAR NERESNIČNO ... ???

Če namesto 60 pelje 65 se nikoli ne približa "prehitro" :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 29.10.2005, 14:23

IKE, saj ne vem , ali se delaš neumnega, ali pa si res neumen.
ELO ni govoril o 2 ali 3 km/h hitrje, ampak o faktorju 2 oz. 3.
52 - 53 km/h pač ni isto, kot 100 oz 150 km/h.
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a IKE » 30.10.2005, 18:06

Slowfly napisal/-a:IKE, saj ne vem , ali se delaš neumnega, ali pa si res neumen.
ELO ni govoril o 2 ali 3 km/h hitrje, ampak o faktorju 2 oz. 3.
52 - 53 km/h pač ni isto, kot 100 oz 150 km/h.

Resnično upam da nisem neumen in še enkrat poudarjam da NE ZAGOVARJAM norcev na motorjih ki drvijo tudi 150 km/h kjer je omejitev 50 km/h ...

:!: :!: :!: ... bistvo vprašanja oziroma odgovora ki ga je podal ELO je, da v OBEH PRIMER MOTORIST KRŠI ZAKON, kar pomeni da je kriv saj vozi več kot je dovoljeno ... :?:

PS: Ne me narobe razumet ... vsi zakoni niso pravični ali pošteni in možno jih je razlagati ne več načinov. Verjameš pa mi lahko, da po 25 letih motorizma ( sem spada tudi 4 leta aktivnega in uspešnega dirkanja na domačih in tujih tleh ), da človeku veliko razmišljati, kaj je prav in kaj ni, tudi veliko izkušenj se pridobi in z mojim razmišljanjem sem uspel PREŽIVETI VSEH 25 LET BREZ NESREČE.
IKE
Novinec

OdgovorNapisal/-a ELO » 30.10.2005, 19:48

kot vidim, so ti tudi že drugi razložili!

iščeš dlako v jajcu, čeprav veš bistvo!

skratka, serješ!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a IKE » 30.10.2005, 19:59

ELO napisal/-a:kot vidim, so ti tudi že drugi razložili!

iščeš dlako v jajcu, čeprav veš bistvo!

skratka, serješ!!!

ZADNJIČ !!!

Ne iščem dlake v jajcu ... NE MARAM POSPLOŠEVANJA ZADEV ... zaradi 10 ali 50 norcev na motorju ne gre metati v en koš nekaj tisoč motoristov in niso VEDNO POŠKODOVANI SAMO le ti norci, ki mečejo slabo luč na celo motoristično sceno.

Poznam bistvo, kot tudi ti, zato ti upravičeno rečem ( kot ti meni ) da serješ tudi ti.

THE END !
IKE
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Malo za sprostitev

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov