HLG Classic

Tekmovanja, srečanja, ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 25.09.2004, 08:13

ultralajt je napisal/a:
Ja za naslednjo sezono bom pa poizkusil priti do "specialke" , ter na stopničke
LP vsem, Mitja

Ej Mitja, a nisi še pred časom razlagal javno po širnem spletu, da ti je čist vseen za rezultat, glavno, da se zezamo in družimo !?...
Neki se ogrevaš ti za kičasto pločevino, a ?

Me je zagrabilo!!!!! :D In to bolj, kakor sem pa na začetku mislil da me bo! 8)
Pred tekmo v Mariboru sem rekel da sem "olimpijsko razpoložen"...no olimpijske igre so sedaj mimo, in sem začel malo drugače gledati na zadevo :)
Videl sem, da je pač moj model bil malce preveč "Classic", zato je tudi uvrstitev bila bolj Classic.
Sicer se pa mislim še naprej zabavati, samo da bo pa morebitna dobra uvrstitev izpadla kakor pika na i. Se bo pač moralo spremeniti iz "prijetno" v "prijetno s koristnim" :D
LP Mitja
Zadnjič spremenil ultralajt, dne 25.09.2004, 09:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a grega » 25.09.2004, 08:44

Ja tudi jaz sem si tole že prej prebral. :wink:

V praksi zadeva špila malo drugače. Izhodna napetost začne padati pod najnižjo sprejemniško (4,8V) pri vhodni napetosti ki je nižja od 5,8V. Do 6V, pa je izhod konstantno 5V.

Tale varianta, kot pa si jo omenil ti - tudi jaz znam brati. Piše namreč - max output voltage 400mA - to pa je žal čisto na meji - potrebno bi bilo tudi hlajenje - samo teža, pa še ziher ne bi bilo.

Kolikor pa sem se pogovarjal z Boštjanom, je z stabilizatorjem postal zadovoljen, dosega pa več kot enourne čase leta.

Seveda, če bo kdo kaj iznašel, dobrodošel ...
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Pero73 » 25.09.2004, 10:19

Glede tistih 400mA je tako: če izmeriš povprečno vrednost toka v času letenja (kapaciteta baterije/čas letenja), vidiš, da pri dveh servotih in sprejemniku ne dobiš večje vrednosti od 200mA (vzeto z rezervo, beri: manevri z polnimi odkloni "all the flight"). Tiste trditve, da z 110mAh lahko letiš 2 uri, jaz ne bi ravno podpiral, trditev za 1 uro pa lahko potrdim (moj primer: sprejemnik REX5, 2 gigaline 11mm servota na HLG-ju). Torej, če letiš eno uro z 110mAh baterijo, potem je bil povprečni tok 110mA. Špice pa definitivno presežejo tudi 500mA, ampak so kratkotrajne in ne segrevajo regulatorčka (vsaj do take temperature ne, za katero bi bilo potrebno hlajenje). Je pa potrebno vedeti, da je izguba energije na regulatorčku cca. 2/7 (cca 30%) moči (pri 7V na vhodu in 5V na izhodu). To pa znese pri povprečnem toku recimo 150mA, 0,3W, regulatorček pa zdrži brez hlajenja.

LP, Peter
Uporabniški avatar
Pero73

Kraj: Oplotnica

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 25.09.2004, 10:42

... pa tolko je..rije za 4 grame manj :shock:

Ostajam pri nicd/nimh za sprejemnik, čeprav bodo verjetno naši zvesti proizvajalci standard premaknili na 3.7V/7.4V kmalu.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a grega » 25.09.2004, 10:53

Tako tako. Z temle zadnjim postom pa se popolnoma strinjam!

Jaz še vedno malo dvomim v te 500 mA "sunke". Ko sem jaz te stvari doma meril, je v prostem teku ob premikanju servov stalno pilo malo manj kot 400mA toka, pa če si ročice odklanjal hitro ali počasi, razen seveda v mirovanju.

Torej odvisno od tehnike vožnje. Glede na to pa, da vsaj jaz nenehno packam po komandah, predvidevam da se bi tile "sunki" lahko spremenili v dalše impulze, pa še kakšen manj kvaliteten servo (beri toplotni servo) pa smo tu.

Predlagam naslednje - probajmo. Bomo zložili komponente na mizo, packali komande in merili tok, napetost, pa seveda tudi "toplotne izgube".
A si pripravljen spackati te zadeve skupaj (5 min dela)?

Če pa je kdo že kdaj uporabljal takšne in drugačne zadeve naj kaj napiše. Jaz na žalost o elektroniki ne vem dosti. Tega drugega stabilizatorja pa še tudi nisem imel nikdar v rokah.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a grega » 25.09.2004, 11:00

Strinjam se seveda z Perom. :lol:

Andrej: Zakaj se pa potem ti pri tvojem Boldožerju nisi raje odločil za OraLIGHT, kot da si na vse strani spraševal za tisto lažjo zadevo? Tistih par gramov bi že pozabil.

PS: Čestitke za tekmo. Vse pohvale.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 25.09.2004, 11:05

grega napisal/-a:Andrej: Zakaj se pa potem ti pri tvojem Boldožerju nisi raje odločil za OraLIGHT, kot da si na vse strani spraševal za tisto lažjo zadevo? Tistih par gramov bi že pozabil.
PS: Čestitke za tekmo. Vse pohvale.

Hvala za čestitke, na naslednji tekmi te pričakujem kot tekmovalca...

Zakaj LiteSpan namesto OraLight?
Zgolj zaradi izgleda, hotel sem ustvarit kao oldy-look :wink:
LiteSpan je mogoče 4-5g/m2 lažji od oralajt, pa še to dvomim.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Bošti » 25.09.2004, 16:17

... pa tolko je..rije za 4 grame manj

Od nečesa pa moraš bit hin!! :lol:

Sicer, pa smo modelarji itak čudaki!

Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 25.09.2004, 16:22

Sicer, pa smo modelarji itak čudaki!

Jaz sem mahnjen na enojni "V" lom krila :roll: in
na čisto čudne oblike modelov, in se vedno zmotim pri ugotavljanju končne mase modela.....
Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 26.09.2004, 10:28

Jaz bi samo to rekel..... Zdi se mi, da pač modelarji moramo v vsaki panogi nekaj komplicirati! Ker je HLG simpel, in ker je vse znano, smo si pač izbrali, da bomo delali na tem, da bo model lahki! Vse lepo in prav, ampak lepo je bilo razvidno, da se da zmagati z "težkim" modelom brez problema! Kolikor jaz vem, je bilo tak, da tisti ta dobri HLG-aši so vedno meli "težje" modele! Jaz osebno bi rekel, da nekje med 280 in 300g ima model najboljše latalske sposobnosti! Za veter ni toliko občutljiv, met iz roke pa je posledično zaradi mase višji, saj ima model večjo vstrajnost! Moj cilj je, da naredim model nekaj gramov pod 280 in naredim opcijo, da ga lahko dodatno obtežim z balastom do cca. 320g. Še kko bo ta balast prav prišel, ko bo pihal močan veter! Vse tiste frčke 220g bodo šle z vetrom kot race na jug ;)

Lep pozdrav!

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a grega » 26.09.2004, 11:42

Jaz bi samo to rekel..... Zdi se mi, da pač modelarji moramo v vsaki panogi nekaj komplicirati!

S tem se tudi jaz zelo zelo strinjam. Ker če bi se vsi modeli delali po enem kalupu to več ne bi bilo modelarstvo. Čar modelarstva vidim ravno v iskanju nečesa novega in tudi če ti kaj ne uspe je to določen uspeh.

Glede vetra pa bi rekel naslednje:

Model ni v vetru prodoren le zaradi svoje mase - zato te idealne mase (280g) ne bi tako zagovarjal. Mislim da ima zelo veliko vlogo profil. Mislim da je zelo smoterno izdelati čimlažji model in nato glede na njegovo težo, obliko, površino kril izbrati tudi primeren profil krila. Ker lažji model, pri isti površini kril, hitreje penja kot težji.

Glede težkega aviona in lahke zmage pa naslednje:

g. Zmagovalec ima ogromno znanja, imel je zelo dovršen model in mislim da je bil tudi zelo dobro vleten. Zato tudi takšni rezultati in seveda zaslužena zmaga.

Seveda pa vsak dela po svoje, vsak ima svoje ideje ...
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 26.09.2004, 13:02

Za zmago je potrebno da se najdejo skupaj trije faktorji:

- znanje
- tehnika
- športna sreča

če imaš vse, uspeh ne more izostati 8)

Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 30.09.2004, 18:44

Check this out !!

http://leinauer.de/aero/movies/hanz03_sor.mov

ali

http://leinauer.de/aero/movies/hanz03.mpg

Z enim "nikakvim" HLG modelom pojadra v ravnini kot star profesor!!!!

Aja! Pa še načrt! da počiš od smeha! Ampak izgleda da kar lepo leti!
Low Tech-Hi Fun!!

http://leinauer.de/aero/hanz/planhanz.pdf

LP Mitja

P.S.: Zgornje linke mi je poslal brat Mitja iz Ljubljane, ki ima odlično domačo stran na temo aerodinamike. Se splača pogledati!
http://www2.arnes.si/~lzs1/aerodynamic/home.htm
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 14.10.2004, 12:53

Še le zdaj sem pogledal tale tvoj post mitja......Sicer je že dolgo nazaj, pa vendar!

To je pa res eden izmed najgrših modelov, kar sem jih videl! Ampak, leti itak vse kar bol dobro vržeš! Filmčkov pa žal ne morem gledati, ker nimam Quick time.... pa ga niti nimam namena imeti, ker samo svinjarijo dela na računalniku!

Lep pozdrav!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 16.11.2004, 23:51

Dečki....tema je malce zamrla....kako to? zakaj ni interesa za to resnično poceni kategorijo?

Kakorkoli že....zanima me nekaj!

Modelarsko društvoj Albatros Maribor je pripravljeno ponovno organizirati tekmo HLG Classic.

Sedaj pa me (nas) zanima, koliko nas je, ki bi se tekme lahko udeležili. Termin še ni znan, vendar je bil okvirno postavljen za po 15. maju!!!

Prosim, da interesenti pišete ali na forum, ali na PM oz. email!

Lep pozdrav!

Jan

jan.pernarcic@siol.net
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a kiwi » 17.11.2004, 09:06

Trenutno se mi je gradnja HLG-ja ustavila, ker pocam skupaj F5J pa se nekaj drugega. Vendar pa bo model v vsakem primeru gotov do naslednjega leta, tako da lahko racunate name.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a luigidon » 17.11.2004, 09:17

Odkar imam HLG sem navdušen nad njim, tako da name tudi lahko računate...

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Geronsky » 19.11.2004, 15:05

Jaz sem tudi totalno not padu, tako da tudi na mene definitivno racunajte.
L.P. Damir
Ja ka pa te ka nebi!
Uporabniški avatar
Geronsky
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 19.11.2004, 15:13

Samo javite mi datum tekme !!!
PRIDEM!
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 15.02.2005, 23:49

http://modelarji.com/forum/viewtopic.ph ... =hlg+tekma

Eto dečki....dost je bilo heca! Datum je fiksen in izklesan v kamen! Dečki...povejte malo, koliko vas bi naj bilo in kaj mislite leteti!?

Jaz vem za...hmmmm.... 10 dečkov...tako da pričakujem da se zjavite! Upam da ste se prepoznali v tej številki!

V MB množično gradimo HLGje...trenutno režemo 6 kosov kril, Boštjan Čač pa ne folga polniti kalupov za HLG trupe!

Ko bo kaj vidno bom poslikal, da se vam začnejo cedit sline in da morda dobite malo navdiha!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prireditve..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov