HLG Classic

Tekmovanja, srečanja, ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 15.08.2004, 22:26

Saj pravzaprav ne bo verjetno noben letel na spodnjo mejo, ker baje ni nekega pointa. Glede tega da se lažje učiš na lahkih modelih je res, ampak kaj je res težko dat na tekmi noter svinec, da ne ne bomo komplicirali. Pravila so zdaj že kar nekaj časa znana, zdaj pred tekmo bi se pa začela spreminjat? Po potrebi po končani sezoni 2004 - moj predlog!

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-
----------------------------

Kraj: Maribor

HLG classic

OdgovorNapisal/-a Bošti » 15.08.2004, 22:54

[b]Zero COOL je napisal
Saj pravzaprav ne bo verjetno noben letel na spodnjo mejo, ker baje ni nekega pointa.

Če ni pointa, pol pa ne vidim ovir :D

Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 16.08.2004, 00:09

Ja za mene je ovira to, da bi šli pravilnik spreminjati zdaj, pol bodo pa prišli ljudje na tekmo (Neobveščeni o spremembi) in se bodo čudili in šimfali organizacijo!

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

HLG classic

OdgovorNapisal/-a Bošti » 16.08.2004, 23:22

Zerocool, tvoje skrbi so odveč. Če bo pisalo na forumu, bodo vsi zainteresirani vedeli. 8)

Andrej, sem mislil, da s tem o pripombah in predlogih v tvojem postu misliš resno!?
Česa se bojiš? Nekateri ste mnenja, da je brezveze imeti model lažji od 260g prav,
ampak, ni pa prav, da se pišejo nova pravila, ki uveljavljajo le vaš interes za kategorijo, ki bi naj bila nacionalna.
Potem lahko vsak napiše svoja pravila, ampak to ni to!!! Dajmo se zmenit, do tekme je še dovolj časa.
Kot si sam napisal:"Naj bo tako, da nas bo čimveč in, da bo čimbolj fajn !" :D

Lep pozdrav in brez zamere,
Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

Re: HLG classic

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 16.08.2004, 23:26

Bošti napisal/-a:Andrej, sem mislil, da s tem o pripombah in predlogih v tvojem postu misliš resno!?

Seveda mislim resno, ampak ne bom vodil monologa ali največ dialoga na forumu. Zmenimo se in naj še kdo drugi poda mnenje. Meni je pa res vseeno. Sam sem se potrudil in vzel nekaj časa, da sem poiskal in prevedel pravilnik izpred starih časov. Zdaj pa da vidimo....

lp, Andrej
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Re: HLG classic

OdgovorNapisal/-a rock » 17.08.2004, 09:19

Andrej Petrovčič napisal/-a:Seveda mislim resno, ampak ne bom vodil monologa ali največ dialoga na forumu. Zmenimo se in naj še kdo drugi poda mnenje. Meni je pa res vseeno. Sam sem se potrudil in vzel nekaj časa, da sem poiskal in prevedel pravilnik izpred starih časov. Zdaj pa da vidimo....

Andrej, moje mnenje

Nikoli ne piši sam pravil.
Če je že potrebna kakšna sprememba naj bo samo tista, ki je potrebna zaradi same organizacije in ne omejuje modelarjev pri svojem raziskovanju. Zelo podpiram tudi spremembe, ki so uporabljene v smislu, da se modelaji še bolj potrudijo in ko grejo na mednarodno tekmo, kjer vedno veljajo izključno FAI pravila enostavno razturavajo saj so že iz domačih tekem navajini "presinga".

Naj podam primer iz F3J scene.
Vsi vemo, da so Nemci kot narod daleč najboljši v vseh jadralnih letalskih panogah.
Vsak Nemec, ki pride v flyoff na domači tekmi je popolnoma vedno kandidat za prva tri mesta na svetovnem prvenstvu.
Vas zanima zakaj je tako?
Poglejte malo kako letijo na državnem prvenstvu. Tisti pristanek na točko, vas zanima kako velik je. Zadnji meter je razdeljen še na decimetre. Zdaj se pa vsi sprašujemo kako je mogoče da Tobias Laemmlein pri svojih 19.letih na vsaki tekmi 100% pristaja same 100-tke. Je če hoče priti v reprezentanco, kjer je mesto samo za prve tri z državnega prvenstava mora vedno pristajati v skorajda absolutno točko.

A vam res ni jasno, da smo slovenci tako pameten narod, da smo si kar sami našli uteho v Butala.

Zdaj pa malo razmisljajte koliko je pametno spreminjatri pravila po slovensko.......

Včeraj sem metal HLG classik. Iz starta v start sem postajal bolj navdušen. Nato sem se zapletel še v pogovor in razmislek koliko modelarjev ima v sloveniji HLG Classik. Zanimale so me tudi njihove teže modelov. Vsaj štirje imajo modele lažje, kot 260g. Skoraj ne morem verjet ampak ponovno imamo v sloveniji štiri ljudi, ki so jih kar tako izločili. Seveda moram dodat. Nihče nima namena dodajat svinca v model. Se posebej ne, ker so se pri izdelavi potrudili tako kot je treba.

Prosim razumite, da s svojim postom na nikogar ne kažem s prstom. O Slovencih govorim kot o narodu, ki je tako pameten, da mu očitno to preveč škodi.
Zamisliti se malo, 2milijona prebivalcev ni niti predmestje Munchen-a imamo pa sigurno več modelarjev na število prebivalcevm kot oni.
Slovenci vedno najdemo nekoga, ki se prebije v sam svetovni vrh. Če mene vpračate je takšen človek genij prav posebne vrste. Ponavadi uspe v okolju, kjer je uspeh že v samem startu obsojen na propad.
Uspeva v izredno škodljivem okulju slovenske "faušije".

lp, rok

In, da ni ravno zaradi te "vse slovenske faušije" uspešen. Sam razmišljam, da mogoče res. Uspeva v izredno težkem okolju zaničevanje. Vsakič pada in leze iz vedno večje luknje. Ampak vedno zmaga. Zmaga nad Slovenskim narodom. Zmaga nad "slovensko faušijo". "Slovensko faušijo", ki ji ni enake v svetu.
Uporabniški avatar
rock
Naš človek :)

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Robi » 17.08.2004, 09:43

Sicer se nikoli nisem ukvarjal s hlg-ji, vendar bi še jaz dodal nekaj k Rokovim besedam, saj to velja na vseh področjih ne samo pri hlg-jih. Svojo nesposobnost je najlažje prikriti na ta način, da sposbne tunkaš v govno in jim onemogočaš napredek. To je bolezen majhnih narodov, kjer vsak vsakega pozna. Ni pomoči.
Rok, modelarski psyhoterapevt Robi ti priporoča, da si jutri ali v četrtek (če imaš možnost) vzemeš malo dopusta in prideš letet na Strmico (napovedan je dober JZ), po letenju gremo pa na pivo ali njih ducat in kakšno pametno rečemo :lol:

Lep pozdrav,
Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a rock » 17.08.2004, 15:48

Psihoterapevt, Robi :D :lol:

Priporočilo sem vzel zelo resno.. Sem se zmenil, da v četrtek delam samo do 12-tih.
Kdaj boste na hribu vi. Se pridružim.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Robi » 17.08.2004, 20:59

Lepo od tebe, da prideš malo v naše kraje :) Jaz bom na Strmici okrog 16.00 ure. Če ne veš, kako se pride gor, se lahko zmeniva, da se nekje najdeva in potem skupaj nadaljujeva pot.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 17.08.2004, 22:53

Jah, mi Mariborčani bi se lahko dobili kje na kakem placu in vrgli par rund, če se bo pa še kaki prostovolec najdel, ki bi prišel iz daljnih krajev pa vsekakor lahko organiziramo kak skupen trening in merjenje moči.

Jan
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

HLG classic

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 18.08.2004, 08:44

Ne mi zameriti, če bo moje vprašanje (ali razmišljanje) malo čudno :oops:

Ko sem (daleč nazaj) prebral obvestilo kolega Andreja, da bi si želel organizirati tekmo v HLGju in je potem še razložil da naj bi bili to taki čisto "navadni" hlgji- torej taki, ki si bi ga lahko vsakdo ki obvlada klasično gradnjo modela lahko naredil.

Iz takrat napisanega sem si nekako razlagal, da se bo šlo predvsem za druženje, tekmovanja, ter oživitev kategorije ki je pri nas zamrla ob prihodu DLGjev (ali SAL) ter ob veliki uporabi modernih kompozitnih materialov in miniaturističnih RC komponent.

Da bi to letenje bilo dostopno je verjetno pri Andreju padla zamisel o takih preprostih hlgjih..odtod tudi predlog za omejitev najmanjše mase modela na 260 gr in na krmiljenje v dveh oseh (smer/višina, ali nagib/višina)...

Mene je takoj "zagrabilo" in teh tekem se bom zares z veseljem udeležil z modelom lastne zasnove.

Če sem prav razumel pri tem nebi šlo za oživitev F3K na takem nivoju, da bi se potem lahko "spoprijemali" še z ostalo svetovno konkurenco, marveč zato, da bi se spet družili na terenu, uživali v letenju in se učili drug od drugega...seveda ob približno enakih modelih narejenih preprosto ter z maso večjo od 260 gr.

Po prebiranju nekaterih postov, pa sem dobil občutek, da imajo nekateri modelarji željo da bi se pri oživitvi F3K raje šlo "zares" po mednarodno priznanih pravilih, da bi bili "kompatibilni" z ostalim svetom. Meni se to ne dopšade, saj me ne mika da bi se z vrhunskim modelom vozaril po svetu naokrog od tekmovanja do tekmovanja, ker me niti ne mika da bi se dokazoval pred svetom in da bi ugotovil kje rangiram. (glavno da sem na domačem travniku ta glavni :D )

Res pa je da modelarjev z večjimi cilji od mojih ne smemo ovirati. No, ampak ne vemo koliko izmed nas pa je takih ki si zares želijo segati v svetovni vrh!?

Zato sem ugotovil, da tole naše igranje s HLG classic pač ne bo za te vrhunske modelarje, ki bi si želeli to za odskočno desko na mednarodna tekmovanja, ampak bo samo za nas veseljake, ki bi si želeli čimveč leteti tukaj doma, ter imeti čimveč veselja ob tem, brez prsihičnih naporov in sekirancije ter stresa, ki ga prinaša "taprava mednarodna tekma" na visokem nivoju.

Če vprašate mene, bi rekel da sem se odločil za sodelovanje na HLG classic kot je Andrej predlagal davno tega, ko je načel to temo.

Če pa so modelarji ki bi želeli tekmovati z vrhunsko izpiljenimi in dodelanimi HLG modeli V VEČINI, pa ni hudič, da tudi jaz ne bi spacal nekaj konkurenčnega, seveda tako da bi zagotovo moral trup kupiti pri kakem našem izdelovalcu, saj ih imamo že kar nekaj, ki znajo zadeve lepo in kvalitetno izdelati.

Bolj kot pijemo boljši smo in lepše zgledamo :D

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 18.08.2004, 10:55

Pod ta post se tudi jast podpišem

Mitja očitno podobno razmišljava :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rock » 18.08.2004, 11:40

Mitja, Andrej in vsi ostali.

Moj prispevek se ne nanaša na HLG Classik. Izkoristil sem priložnost, da povem moje mnenje on tam kaj naredijo premišljeno in nepremišljeno spremenjena pravila.

Andreja zelo cenim. Pravzaprav vse Mariborčane. Poglejte samo kakšen klub so sposobni imeti. Poglejte njihove organizacijske sposobnosti. Poglejte kaj vse počnejo. Poglete kaj vse so že spravili v zrak. Marsikomu so lahko za vzgled.

Omejevanje najnižje mase, ki se v temi HLG classik kamen spotike. Pravzaprav je ironija. Vsa debata je popolnoma nesmiselna. O štirih modelih, ki sem govoril so narejeni pred mrkom HLG-ja v Sloveniji. Narejeni so z materijali in tehnoligijo izpred 5.let. Prav nič ni "high tech". Čačev Albatros samo krila v izdelavi stiro-balza pridejo težka 110g. Če se malo potrudiš je še lažje. Dobiti trup teže 60g je mala malica, tudi v domači delavnici iz balze. Se nekaj opreme in vsak lahko vidi, da je sposoben narediti model težak 220g.
Poglejte samo začetnika "Grega" iz Ptuja. Njegov prvi doma izdelan model, Terminartor. Prvič se je spoprijel s stiroporjem in balzo. Prvič je poizkusil in naredil model težak 220g brez folije na krilih. Zamislite se prosim.

Mojega prispevka ne razumete narobe. Ne verjamem, da bi lahko HLG-classik bil mišljen tako kot pravi moj prispevek za nekaj več. Tekme na mednarodnem nivoju. Daleč od tega.
HLG classik je pojem začetka. Vse v RC modelarstvu se tukaj začne. To je kategorija neslutenih razsežnosti. Pri izdelavi HLG modela se naučimo vsega znanja, ki je potreben za ta hobi. Sami modeli imajo izredne letalne in jadralne sposobnosti. So modeli za katere večkrat mislim, da bi moral viseti v vsaki modelarski delavnici.

Prosim razumite ga, kot spodbudo, da je Slovenija sposobna nekaj več. Razumite ga, da zagreti potrebujejo spodbudu. V vseh glavah je samo motiv tisti, ki vleče naprej. Naj bo motiv že v startu velik. Naj bo že v startu skorajda nedosegljiv.

Vsak človek je sposobem prenesti poraz. Prav vsak človek ve kje so njegove meje. Prav bi bilo, da jih prizna. Prav bi bilo, da zaradi svojih nesposobnosti ne omejuje drugih. Vsak modelar, ki je in še bo kdaj postavljen v vlogo mentorja naj se zamisli. Naj najprej štrikrat premisli kaj bo rekel in kaj bo učil. Zavedajte se, da na začutku storjene napake, potrebujejo največ časa, da jih odpravimo.

Prosim razumite, da je kategorija HLG-classik začetek vsega v RC-jadralnem modelarstvu.
Seveda se zavedam, da je najprej potreben start v "Free Flight" kategorijah. Samo te kategorije nudijo prave metode izpopolnjevanja iskanja in izkoriščanja termičnih balončkov, dvignj in vsega kar potrebujemo v jadralnem modelarstvu. Samo ljudje so se spremenili. RC komponente niso več nedosegljive. Vsak "pobič" jo že ima.
Pomagajmo jim. Ni vrag da je od 100-tih vsaj en sposoben in seveda ima željo po nečem več. Ne omejumo jih že v samem startu. Naj nam že začetnik pokaže, da je boljši od starih mačkov.
Ko se bomo mi tega začeli resno zavedat, bomo imeli tisti pravi podmladek zaradi katerega je vsak hobi tudi smisel.

Prosim razumite, HLG Classik naj bo veselica. Veselica največjih razsežnosti. Veselica kjer bo vsak našel nekaj zase. Veselica, kjer bodo sposobni modelarji vodili in usmerjali nove privržence.

Prava veselica bo takrat, ko bo brez omejitev. Naj bo tisti pravi HLG classik. S krilom (150cm), trupom, sprejemnikom, dvema servo mehanizma in batarijami. Drugih omejitev ne potrebuje.

lp, rok

Nekaj malega moram dodat. Prosim dovolite mi to možnost, da o njej spregovorim javno. MD Albastros je nastal in še obstaja. Člani so enaki kot ekima Unlimited-RC team. Popravite me, če se motim.
To je ekipa, ki je zadnji čas najbolj aktivna na več modelarskih področjih. Veliko modelarjev črpa znanje, ideje, veliko stvari od njih. Lahko bi rekel, da je marsikateri začel ravno zaradi njih. Zanimivo bi bilo videti koliko obiskov na dan zazna njihova internet starn. Zavedajte se, da so dobesedno medij. Nekako težko mi je pri srcu, vendar moram vprašat. Ali se zavedajo svojega početja? Ali se zavedajom kako velik vpliv imajo? Ali se zavedajo, da je "nivo", ki ga dosegajo njihovi izdelki in rezultati, "nivo" po katerem se marsikateri zgleduje? Kolegi zavedajte se, da nosite veliko odgovornost.

Velja tudi za vse ostale, ki sodelujejmo na tem javne forumu. Na nas je, da dvignemo nivo Slovenskega modelarastva. Vsega ne samo jadralnega, ki je meni blizu. Prav vsakega cenim, ki dela. Prav vsakega cenim, ki se ponaša z svojim izdelkom.
Zavedajte se, da nas je malo. Tako malo, da prepiri in različna mnenja ne peljejo nikamor. Tisti, ki pa mu ni do napredka in dela pa naj bo tiho. Tako tiho, kot se mu ne ljubi delat.
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Boštjan » 18.08.2004, 16:33

Ojla!

Rok, 100% podpiram tvoje pisanje! Marsikateri "stari" modelar naredi pri začetniku več škode kot koristi, ko deli svoje (ne)znanje!

Kar pa se tiče HLG: pravila za HLG je so že dolgo jasna in nadvse preprosta! Omejevanje mase pa se mi ne zdi smiselno, ker bi potem vsak HLG, ki ima krilo iz rebrc morali obtežit, da bi ustezal pravilom. :? Predstavljajte si, da pri F5J omejimo spodnjo maso na 700g, pri F3J pa na 2500g? Kaj pravite?

Lp
Uporabniški avatar
Boštjan
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 18.08.2004, 17:05

probleme mentorstva bo treba začet reševat tuhttp://www2.arnes.si/~ljzotks2/izobrazevanje/osnovne_sole/seminarji2000.html#tehnika
ta seminar, ki je namenjen mentorjem je treba videt in se zjokat
Program na akademiji za učitelje tehničnega pouka je star 20let in to so pač ljudje ki prvi pridejo v stik z mulčki ki bi radi modelarili in jih odpeljejo kamor jih je volja rezultati so poznani

Šinfamo lahko vsi vprašanje pa je kaj storiti :?: :?: :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

Re: HLG Classic

OdgovorNapisal/-a Bošti » 18.08.2004, 19:40

No, pa še moj, upam zadnji post na to temo, ki sem vse to "zakuhal".

Rad bi razložil, zakaj sem se tega pisanja lotil. Kot sem na začetku napisal, ni oz. ne bo treba nikomur zaradi ukinitve spodnje meje spreminjati modela. NI NUJNO, IMETI MODELA POD 260g, DA SI KONKURENČEN; ALI DA ZMAGAŠ NA TEKMI!!!
Čač leti z modeli okoli 300g, če se ne motim, pa je državni prvak- upam, da ne večni :wink: .
Tudi večkratni nemški državni prvak leti z modeli 300-350g. Torej ni panike!

In zakaj potem Fidler "teži in komplicira", če itak ni finte?

HLG je zabava, je sprostitev, je enostaven in bo tak tudi ostal. Mitja ne se bat!
Ampak kot je Rok napisal, je tudi ravno zato, ker je simpel, vrtec RC jadralnega letenja!
Znanja in materiali, ki so potrebni, da narediš model v rangu 100-150g z 6,5% profilom se dajo s pridom uporabit kasneje v F3K, F3J, F3B, F5B...
GRE ZA MOŽNOST IZBIRE!! Nikomur nočem ničesar vsiljevati, kogar ne zanima, se s tem pač ne bo ukvarjal, niti se mu ne bo treba.
Upam pa, da se jih bo našlo nekaj ki jih bo ta LIGHT-TECH zagrabil.
Tako, opravičujem se, če sem komu dvignil pulz, ni bilo namenoma.

Aja, Mariborčani kaj je z uradnim treningom? Mate cajt to nedeljo, da se udarimo?

Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a Boštjan » 18.08.2004, 20:34

Oj!

Žal je zame ta vikend še prehitro, ker sem ravnokar prišel iz delavnice, kjer sem si končno naredil vsaj en kos trupa za HLG. Mogoče čez 14 dni...

Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Boštjan
Član

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 20.08.2004, 16:01

Hey Bošti! Ja, lahko se vdarimo! Nedelja se sliši lepo, samo mislim, da sem iz mojega konca samo jaz in pa še en (pogojno še dva) ki imamo trenutno HLGje v letečem stanju, tako da to ne bo glih nevem kaj, bi pa vsekakor rad probal malo.

Če si zainteresiran me lahko pokličeš na tel. 031/227-991 pa se bomo zmenli! Upajmo, da ne bo vetra.

No, napovedan ni, je pa možnost da potegne kak sumljiv veter!

Aja, če koga zanima od kod meni frišni podatki o vetru:

http://www.arso.gov.si/podro~cja/vreme_ ... slika.html

To je vremenska slika za 2 dni naprej in je glede vremena zelo natančna! Če rečejo veter JZ je JZ, če je J je j! Je pa res da rečeju vetru veter šele, ko je nad 10m/s!

Jan
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

OdgovorNapisal/-a steem » 20.08.2004, 17:25

V delavnici že nastaja moj prvi HLG model. Trup bo lesen, ker za moderen "high-tech" trup nimam denarja :( :oops:. Klun trupa bom še ojačal s 25g steklenkso tkanino.
Krila so stiro-balza s profilom MH-32. Slika še sledi ;).

LP Jernej
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
steem

OdgovorNapisal/-a Ebola » 20.08.2004, 18:52

-=ZeroCOOL=-

Kje boš letel z HLGjom...jaz ga osebno še nimam vendar me zanima da pridem malo pogledat..Osebno sem iz Miklavža!

:lol:
Ebola te reši ....
Uporabniški avatar
Ebola

Kraj: Maribor - Miklavž

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prireditve..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov