HLG Classic

Tekmovanja, srečanja, ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 20.08.2004, 22:41

Živjo Ebola! Letim, kak mi je, in kje mi je! Bilo kje, kjer je travica dovol nizka in kjer je dovol odprto, da se lahko pojavijo kaki termični balončki! Ponavadi letim, ko ni vetra (za začetek), kar pa je zadnje čase bol poredko. To je al zjutraj (8.00) ali pa zvečer (po 18.00).

Letim pa večinoma na tistem travniko, kjer je bil Papež, ko je prišel v Maribor (Križ sredi polja/zdaj travnika). Za več info mi piši email na jan.pernarcic@siol.net

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-
----------------------------

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 20.08.2004, 22:47

steem napisal/-a:V delavnici že nastaja moj prvi HLG model. Trup bo lesen, ker za moderen "high-tech" trup nimam denarja :( :oops:. Klun trupa bom še ojačal s 25g steklenkso tkanino.
Krila so stiro-balza s profilom MH-32. Slika še sledi ;).

LP Jernej

Hello Jernej. Kaj naj rečem kot pa to, da mi je trup bol všeč kot pa marsikateri oh in sploh karbonski trup. Slišal sem, da je v primerjavi bil trup lažji od Troter Mavrice (karbo trup), pa je imal noter že mizico za servote. Vredno premisleka! Cena trupa je minimalna, trup je od modela Sunny (Modificiran by Andrej Petrovčič - nič takega...samo znižan), načrti logično obstajajo, je pa res da bi ga lahko še olajšal! Izkazalo se je, da je 2mm plankanje trupa bilo zelo HARD....lahko bi bilo 1,5 tudi?

Easy in poceni varjanta za tiste ki prisegate na samogradnjo in tiste, ki nimate (nimamo) kaj preveč denarja!

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 24.08.2004, 22:54

Razpis za tekmovanje v kategoriji HLG-Classic, Pokal Maribora

MD Albatros organizira v soboto 18.9.2004 na letališču v Leskovcu (bližina Slov.Bistrice) tekmovanje v kategoriji HLG-Classic.

Kontaktna oseba:

Andrej Petrovčič, tel.: 041-734-304,
e-mail: andrej.petrovcic@unlimited-rc.com

Prijave:

Tekmovalci se lahko prijavijo na andrej.petrovcic@unlimited-rc.com do
najkasneje 16.9.2004.
Prijava mora vsebovati:
Priimek in ime, kanal in rezervo če jo ima.
Športno dovoljenje NI potrebno.
Prijavljeni tekmovalci bodo objavljeni na tej strani.

Startnina:

Startnina znaša 1.000 SIT. Hrane NE priskrbi organizator.

Program:

- do 9:00 prihod tekmovalcev in ureditev prijav
- ob 9:30 zbor tekmovalcev in sodnikov
- ob 10:00 pričetek tekmovanja

Tekmovalci si sodijo med seboj. Kdo bo komu pomagal si tekmovalci organizirajo sami. Bo pa organizator priskrbel vsaj dva sodnika, ki bosta preverjala, da ne bi prihajalo do nepravilnosti.

V primeru pritožbe, kavcije za pritožbo ni. Pritožbo v pisni obliki oddati najkasneje 30 minut po nastanku vzroka za pritožbo. Žirija razsodi v času 30 minut po prejemu pritožbe.

Vsak tekmovalec tekmuje na LASTNO odgovornost ! Morebitne poškodbe krije tekmovalec sam.

Prijavljeni tekmovalci:
1. Može Slavko, K-62, Rez.K-65
2. Zabavnik Jernej, K-50, Rez.K-54
3. Pernarčič Jan, K-52
4. Gašperin Tim (8 let), K-?? (ODJAVA)
5. Harih Gregor, K-53
6. Čač Boštjan, K-69, Rez.K-71
7. Gerenčer Damir K-54
8. Seršen Mitja K-58
9. Šaršanski Igor K-66, rez.K-61
10. .....

ps.: pravila in naloge bodo objavljene naknadno, v vsakem primeru pa bo v dveh turnusih bungee
OMEJITVE GLEDE MASE NI, razen razpon je max.150cm - SAL pa itak prepovedan !
Zadnjič spremenil Andrej Petrovčič, dne 14.09.2004, 08:35, skupaj popravljeno 8 krat.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Damac » 25.08.2004, 14:38

-=ZeroCOOL=- napisal/-a:
Letim pa večinoma na tistem travniko, kjer je bil Papež, ko je prišel v Maribor (Križ sredi polja/zdaj travnika).

Ha, potem sem te videl mislim, da je blo to v nedeljo proti veceru z nekim kolegom. Metal si HLGja ;)

Se drugic mogoce ustavim in malo pogledam!

LP
Damjan
Uporabniški avatar
Damac
Član

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 25.08.2004, 21:39

Prijavil se je 'junior' in sicer mr. Timi iz Maribora, star 8 let. Če se strinjate z mano bi mu dovolili, da HLGja meče njegov ati Marko, ker je Tim malo prešvoh, da bi konkuriral ostalim.
Pazite se ga, mali je opasan !
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 25.08.2004, 22:27

Ja seveda!

Saj to bi naj bilo bol druženje kot tekma! Če ne drugega pa da vidimo, kaj pubec zmore. Če že fizično ni konkurenčen, zakaj ne bi mogel pokazati svojega znanja!?

Jan
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

Tako ojačati prednjo letvico

OdgovorNapisal/-a Intruder » 25.08.2004, 23:50

Pozdravljeni!

Zanima me, kako narediti prednji rob pri HLG krilu, če ga delaš po sistemu stiro/balza. Do zdaj sem delal z balzino letvico, vendar se je ob par ponesrečenih pristankih v roko kar hitro deformirala. Obstaja kakšna možnost, kako to ojačati brez (preveč) dodatne teže?

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a steem » 27.08.2004, 00:37

Jaz bi dal 25g stekleno tkanino preko sprednjega roba (2cm trakec). Ampak se malokomu da to delat :) (vsaj meni). Ampak tudi če boš imel tako ojačano, ne pomeni, da ne bo poškodb ;)

LP Jernej
steem
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Intruder » 27.08.2004, 00:42

Hvala Jernej za odgovor!

Sem imel v mislih nekaj takega! Mislim, da bi z to varianto ublažil vsaj poškodbe ob bol grobem pristanku v roko. Kaj pa, če bi prednjo letvico na rahlo premazal z epoksidno smolo in jo nato na fino zbrusil? Tudi z tem bi jo delno ojačal, vendar se bojim teže! Mogoče bi vseeno tole raje pustil pri miru in se z temi stvarmi ne bi ubadal. Boli me le to, ker gre za prednji rob profila! In mislim, da koristi mu sigurno ne!?

Lep pozdrav!
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 28.08.2004, 23:51

Hmmmm.....tekma se bliža, vi pa sta onemeli! Ni mi to všeč! Vsekakor mi to ni všeč!

Jaz sem sicer zdaj en teden pavziral, ker sem imel zlomljen rep, in sem čakal na material iz sosednjega Schweighoferja! Danes sem bil tam in nabavil bovdne, jeklene žičke ter digitalno tehnico, ker je moja največja pridobitev v zadnjem obdobju modelarstva! Seveda sem mogel mojega HLGja zvagati. Rezultat ki sem ga dobil, me ni prav nič razveselil, tako da sem rahlo razočaran. Model, 2 sec pred metom tehta 352g, kar je relativno dosti za "high tech" model! Ampak še vedno se ga da leteti odlično in mislim, da bom v vetru kar konkurenčen!

Slike vam posredujem jutri, ko gre spet na teren!

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 29.08.2004, 09:26

Hmmmm.... vidim, da tukaj več ali manj vodim monolog, pa vseeno.

Danes zjutraj sem šel vreči na novo opremljenega HLGja. In sicer, izkazalo se je, da je repek toliko lažji, da sem v nosu lahko dal ven en in edini 14g svinček, pa je težišče še vedno pred 1/3 (ki se je izkazala še za najboljšo varianto). Torej, model je sedaj lažji za 14g, kar pomeni da jih ima sedaj 338g, kar mi je že bol všeč. Predvsem bi rekel, da so kriva krila, ki tehtajo nekaj čez 120g, kajti v modelu je le najlažja tehnologija ki se jo da dobiti. Celice so sicer stare (žal ne vem format), imajo 110mAh, sprejemnik je R600 lite, model pa krmilita dva sub mini servota od Gigaline (Gigaline SubMini 9,5):

Technische Daten:

Maße: 22,8×9,5×15,5 mm
Stellkraft: 0,7 kg
Gewicht: 5,4 g

Rekel bi, da servoti delujejo zelo zadovoljivo! Do zdaj še nisem imel z njimi probleme, kljub temu, da sem bil od začetka malo skeptičen, saj je sam servo narejen tako, da ga drži skupaj ena skrčka, zobnički so pa pravo urarsko delo.

Glede letenja bi pa rekel tako: prej sem imel probleme z maksimalnimi odkloni. Vse je bilo omejeno na max 50% pa so se krmilne površine ob polnem odklonu zadevale. Sedaj sem rep naredil na novo (sam rep je ostal enak, le malo drugačne konstrukcije), krmilne površine sem pa po višini skrajšal za 5mm, sedaj pa lahko imam 100% odklone, ki so pa več kot preveč, ker je model postal zalo živčen. Omejil sem na 60 - 70%, kar pa je super! Zdi se mi, da sedaj model leti bolje!

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 29.08.2004, 09:51

Dodajam še slike. Glede izračuna, ko sem odšteval tisti 14g "gvihtek" pa nevem, kaj sem naredil narobe, ampak model ima načeloma še 2g manj! :D Juhu!!!!!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 29.08.2004, 09:53

Pa še malo!
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 29.08.2004, 09:56

Pa še v celoti!
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 29.08.2004, 09:57

Pa še, kaj je tehnica pokazala!
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Domen Žvegler » 29.08.2004, 11:25

Jan mislim da te matra teža trupa. Koliko tehta prazen trup ?
Koliko si dal za tehtnico?
Unlimited-RC Team
Uporabniški avatar
Domen Žvegler

Kraj: Maribor - Ruše

OdgovorNapisal/-a rock » 29.08.2004, 12:02

Intruder,

Prav lep HLG. S težo se ne obremenjuj preveč. Če pa želiš še lažje, v pomoč naslednje.

Krila paraviš, da so teška okoli 120g. To si že zelo blizu spodnje meje, glede na izvedno.

Vidim pa na trupu in v njem velik kup odvečnih stvari.

Povezave servo in V rep. Imaš izvedeno krepko premočno. Za povezavo uporabi najtanjšo možno jekleno žico. Vendar v tem primeru še vedno potrebuješ cevko.
Po teži najlažje bo če izvedeš s čevljarskim sukancem. Teža bo kar naenakrat zanemarljiva. Na eni strani "krilca" na repu namesti gumico ali vzmet, povezava do serva pa skanc.

Serve imaš v trupu privijačene na mizico. Naredi brez mizice in serve enostavno zalimaj s kapljico sekundnega lepila.

Pri HLG-ju lahko pozabiš na stikalo za vklop in izklop. Ponavadi prikljaplamo akuje direkt v sprejemnik.

Toliko zaenkrat.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a steem » 29.08.2004, 12:03

Intruder

Fajn si se potrudil in naredil nekaj kaj vsi pravijo da je bistvo modelarstva :) (narediti zadevo lažjo) :D

Sam sem že skoraj pri koncu z mojo gradnjo modela. Še par malenkosti je treba narediti. Komaj čakam na prve polete :)

še par slikic krila ;)

Lp Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a Intruder » 29.08.2004, 12:24

Domen:

Samega trupa nisem vagal, ker sem šele včeraj vagico dobil. Že sam trup, brez komponent je težak, tako da se ne mislim z temi malenkostmi ubadati, vendar bo počasi prišel v izdelavo nov HLG, s krili po istem sistemu, le pa dom zaprosil Boštjana Čača, če mi lahko trup naredi (njegovo specialko).

Rok:

Hvala za nasvete. S tem modelom se ne bom preveč ubadal, bom pa vsekakor upošteval tvoje besede v izgadnji naslednega HLGja.

Jernej:

Hvala.....

Lepo krilo. Kolikor je iz slike razvidno, si ga naredil z japonskim papirjem. Interesantno! Lepo bo tale tvoj avjončič izgledal!

Lep pozdrav!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a steem » 31.08.2004, 15:11

Dodajam še sliko mojega donkončanega modelčka :) Teža se je povečala za krar nekaj gramčkov :( ... to omo popravli z manjšim repekom, saj na njem nisem nič šparal :(. Teža je med 300 in 350g ... zaradi balasta v kljunu :(

tukaj je

LP Jernej
steem

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prireditve..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov