Saj ni nič narobe, od enega procenta olja gor nobeden ne bo zapacal motorja, ampak ker, jaz pa sem Gorenc in razmišljam takole

Včasih smo v mopede dajali 4%, zgolj cenejših vrst olja, predvsem zato ker je imel moped zgoraj drsni ležaj, ča bi imel igličastega , bi bil zadovoljen z 2% olja. Danes ob uporabi enega najkvalitetnejših sintetičnih olj, lahko računamo da mažemo z 1% vsaj tako dobro kot z dvemi % najcenejšega kar se na trgu dobi. 50% v iber je več kot dovolj, saj modelarski motorji so po zmogljivostih in številu obratov nekaj podobnega kot mopedi in skuterji.
V 70 kubični dirkalni skuter dajemo 2,5% olja motor pa zmore 24 konjev in se vrti čez 14000 obratov in nikakor ne more ribnit, če je pravilno nastavljen, tudi na ravninskih stezah kot so Grobnik, Zeltweg, Panoniaring, in Adrija ne.
Torej sem pomirjen, z 1,5 % vrhunskega olja, mažem več kot dobro.
Pred kratkim sem na enem od ameriških forumov prebral, ko je nekdo nekomu svetoval, da je uporaba mineralnega olja za utekanje tako nujna, da se motor sploh ne bo utekel

če že v začetku uporabimo sintetično olje, ker maže predobro. Ne bi rad da kdo to razume, da hočem povedati, da je narobe če v začetku uporabimo mineralno olje, ampak da se motor na sintetiko sploh ne bo utekel

večje oslarije pa še ne.
Utekanje je namenjeno temu, da se deli, katerih drsne površine so zaradi strojne obdelave, hočeš nočeš, nekoliko hrapave, če bi to pogledali z mikroskopom in ki se tarejo med sabo, medsebojno zgladijo. To pa se ob današnji stopnji obdelave, zgodi presenetljivo hitro.