Delovanje 4T motorja

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Delovanje 4T motorja

OdgovorNapisal/-a Andrej Bučar » 22.03.2004, 17:42

Zanima me delovanje omenjenega motorja,če je ta obrnjen na glavo.
Zanima me v glavnem,če je isti problem pri zagonu,kot pri dvo-taktnih motorjih,ko je verjetnost zalitja svečke z gorivom.Hvala za odgovore!
"STORM TROOPER OF THE SKIES"
Uporabniški avatar
Andrej Bučar
Član

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.03.2004, 20:21

Živjo.

4T motorji so obrnjeni na glavo popolnoma neproblematični, saj odvečno gorivo izreče iz glave skozi ventile pri obračanju elise. Vsaj moji 4T motorji morajo biti pri vžigu na glavo precej mokri, kar terja precej vaje da ga "zazaugaš" ravno prav da ne useka nazaj.

OS .91 FS imam montiran na Relaxu (glej avatar) obrnjen na glavo, ASP .80 FS pa na 1.5m Extri 300 S. Oba delujeta brez težav in se nad pozicijo prav nič ne pritožujeta, noben motor pa nima kakšnih problemov z vžiganjem.

Sašo
Uporabniški avatar
frcac
Naš človek :)

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a Andrej Bučar » 22.03.2004, 21:06

Me veseli,da je tako.Razmišljam,kaj bi dal na ME-109 od Graupnerja.Predviden je za 10-13 ccm 4-taktni motor.Hvala za odgovor.
"STORM TROOPER OF THE SKIES"
Uporabniški avatar
Andrej Bučar
Član

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.03.2004, 21:14

Sicer ne vem od kje velja splošno prepričanje da so 4T motorji bolj "in" samo zaradi zvoka in porabe, pljuvajo pa jih zaradi malo višje mase. Vsi pa pozabljajo na navor - ti motorji res lepo vlečejo, navzdol pa bremzajo da je kar veselje. Vžiganje je precej podobno, zahtevajo pa nekaj svojih fint. Ti motorji so uporabniku zelo prijazni.

Po tej izkušnji sem se precej hitro rešil vseh dvotaktnih motorjev, pa ne zato ker bi slabo delovali, ampak zato ker 4T motor deluje enostavno boljše. :lol:

Zdaj pa bo treba naročit samo še dobro vreme, da tale novozapadli sneg skopni in da se tla dovolj posušijo za letenje.

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.03.2004, 21:20

Sašo, vse lepo in prav, ampak o temle vremenu pa res že preveč filozofiraš :wink: Za ta "prave" modelarje vreme ni ovira oz. izgovor. In nekateri že prav veselo letijo :)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.03.2004, 21:40

Ej Miha Miha... :?

Na Planinskem polju je bil prejšnji teden še sneg, ko pa so se dnevi poštimali in so se tla posušila da za na pisto ne rabiš škornjev in da avta nimaš usranega za zmešat se ga je pa danes spet nakipalo dobrih 10 cm.

Letet se da, samo ne s takimi modeli kot bi si želel. Lahko slowflyčkaš, jadraš elektro, za na padino še zebe (se avtučkarjem so včeraj skoraj pomrznili prsti), za motorca in akrobatsko letenje pa rabiš vsaj kopno in suho pisto. Indoor letenje je nekaj drugega, nekaj se bo počasi tudi tu dogajalo ampak... ne gre vse naenkrat.

Bom to vzel bolj kot provokacijo, se mi boš odkupil v Piki... :D

Poanta basni je, da KOMAJ ČAKAM LEPO TOPLO POMLADANSKO VREME!

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.03.2004, 22:06

Sašo, ni ga čez lokal plac, a? ;)

Dobiš za pijačko! :)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.03.2004, 22:13

Uf, za ta pivček sem se pa namučil... Zmenjeno - pa še kakšno čolnarsko bomo rekli... :)

(zdej pa to res nima več nobene veze s 4T motorji)

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a blisk » 23.03.2004, 09:03

Sašo:
Pa imaš na katerem od teh 4T motorjev dodano "kurjavo" na svečko. Sprašujem namreč zato ker imam pripravljenega Ultimata z 4T Magnumom 15ccm pa ne vem če je to potrebno. Motor je obrnjen na glavo. Ko sem preizkušal motor v modelu nisem imel nikakršnih problemov z delovanjem in vžiganjem. Motor me je celo zelo impresioniral. Tako imam v zaključni fazi že drugi projekt z 4T.

Tudi jaz že čakam lepše vreme da spravim zimske izdelke v zrak.

L.P.
Zdenko.
Its nice to be important,, but its more important to be nice...
Uporabniški avatar
blisk
----------------------------

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a brane » 23.03.2004, 10:15

mihah napisal/-a:Sašo, vse lepo in prav, ampak o temle vremenu pa res že preveč filozofiraš :wink: Za ta "prave" modelarje vreme ni ovira oz. izgovor. In nekateri že prav veselo letijo :)

Eh, :roll: ko se ti sredi trave 2 tone težek kombi v tla vdre :shock: :oops: in ene parkrat daješ ketne gor v najhujšem dreku :? in potem ko se končno dokoplješ do trde podlage premišljuješ, ali bi tiste usrane verige kar tam pustil :? še večji problem se je pa potem vsesti za volan, ker je tistih delov telesa in obleke kjer nisi ves blaten je bolj malo, tako da imaš namesto letenja doma čistilno akcijo :roll: ki se običajno zavleče bolj kot letenje, potem pomisliš :roll: da bi bilo vseeno bolje imeti malo potrpljenja :wink: :lol:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a brane » 23.03.2004, 10:24

Eh, :roll: ko se ti sredi trave 2 tone težek kombi v tla vdre :shock: :oops: in ene parkrat daješ ketne gor v najhujšem dreku :? in potem ko se končno dokoplješ do trde podlage premišljuješ, ali bi tiste usrane verige kar tam pustil :? še večji problem se je pa potem vsesti za volan, ker je tistih delov telesa in obleke kjer nisi ves blaten je bolj malo, tako da imaš namesto letenja doma čistilno akcijo :roll: ki se običajno zavleče bolj kot letenje, potem pomisliš :roll: da bi bilo vseeno bolje imeti malo potrpljenja :wink: :lol:[/quote]
Kljub vsemu imam jaz tako veselico VSAJ 3krat na leto :oops: :D :D
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a frcac » 23.03.2004, 16:03

Živjo.

Kakšne drastične razlike pri delovanju pri motorju z kurjavo in brez sicer ni, ampak jo sam vseeno uporabljam. Razlogov je več:

- nižji prosti tek, kar pripomore pri večjem zaviranju propelerja pri pristajanju
- lepše pospeševanje motorja tudi po daljšem prostem teku
- zanesljivejše delovanje (tudi recimo če motor brez pumpe pri dolgih negativnih manevrih malo pokašlja ni panike)
- predvsem pa je z gretjem svečke motor lažje vžigati, ker ne rabiš kablov, baterije in takih jajc, kar pride prav posebej če je motor obrnjen na glavo in ni treba klem na glavo natikati na pamet ali napol ležati pod modelom.

Poizkusi na 4T motorju uporabiti manj mastno gorivo (sam uporabljam 12% olja), boš videl kaj to naredi čudež pri nizkih obratih in pospeševanju. Nitrometan nima tako očitnega učinka, čeprav pomaga še pa še.

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a brane » 23.03.2004, 18:37

Koliko pa je važna svečka ( številka ) če imaš gretje svečke. Imam gretje na štiritaktarju , a sem uporabil kar svečko od dvotaktarja, pa sicer kar v redu dela , samo me zanima če lahko pričakujem še kakšno izboljšanje če kupim svečko za štiritaktarje.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a frcac » 23.03.2004, 18:44

Glede na zahtevnost modela v tvojem avatarju bi pa že lahko vedel da je prava toplotna vrednost ne glede na vrsto motorja in njegovo uporabo ključnega pomena. :!:

4T svečke so zakon za 4T motorje. Za silo sicer delujejo tudi z 2T svečkami (preizkušeno ker ni bilo zamenjave), ampak tek je bil kljub parim poizkusom zelo nemiren. Obratno pa gre - večjim kubaturam 2T motorjev 4T svečke lepo "sedejo". Logično je da so 4T svečke bolj doterane in je izbira materiala za žarilno nitko kritična, saj mora svečka delovati samo vsak drugi obrat oziroma vsak četrti takt motorja.

Gretje svečke tu stvari ne spremeni dosti, še hitreje dobiš nezaželjeni predvžig. Nekatere stvari zahtevajo svoje. Verjetno v ultrahiter specialen skuter na silo notri ne tlačiš kosov od avtomatika, ali pač?

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a brane » 23.03.2004, 19:46

Hm :roll: v temle modelu na avatarju, oz v njegovem nasledniku (ker tale je že bivši) je ZDZ 80 :D samo tu svečka malo drugače deluje, štiritaktarja imam pa šele nekaj mesecov :oops:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a blisk » 24.03.2004, 13:34

Sašo, kakšne celice pa uporabljaš za kurjavo in kakšno elektroniko za vklop?. Jaz imam doma GLOW4 od MICROSENS pa mi ni najbolj všeč ker rabi 2 celici za napajanje. Po moje bi bilo boljše če bi uporabljal 1 celico večje kapacitete, ki bi jo vklapljal pri nizkem gasu z RELE switch-em.

L.P.
Zdenko.
Its nice to be important,, but its more important to be nice...
Uporabniški avatar
blisk

OdgovorNapisal/-a frcac » 24.03.2004, 18:00

Živjo.

Za kurjavo uporabljam elektroniko by Levstek (brez pripomb, prej nasprotno), napaja pa se iz ene same celice. Okej, zaradi kapacitete sem vzporedno vezal 2x Sanyo 1100 mAh NiCd, saj nisem imel ene 2400tke ali še boljše ene Sanyo 2300 mAh NiMH AA. Ta zaloga zadošča za eno letalno popoldne (pet petnajstminutnih poletov).

Prednost take elektronike napram releju je v tem, da ji lahko vprogramiraš zakasnitev gretja pri dodajanju plina in trenutno gretje pri hitrem dodajanju plina, določiš pa tudi prag do katerega se svečka še greje.

Tvoj izvedbe ne poznam, a ti tako elektroniko vseeno toplo priporočam! :)

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a frcac » 24.03.2004, 18:24

Žal nobenega linka - kontaktirat ga je treba osebno, na te napravice pa bo treba malo počakat ker kot mi je danes povedal je dal delat tiskanine.

So pa zlata vredne... :)

LP, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OBG

OdgovorNapisal/-a Mazi » 25.03.2004, 00:08

Pride Mohamed h gori in ne obratno. Ja, jaz sem jih nearedil en kupcek, pa so posli. Zdaj moram poskrbet za ponatis. Upam, da tokrat brez tezav!
Mazi

Delovanje 4T motorja

OdgovorNapisal/-a webmar » 28.03.2004, 00:16

Pozdrav. Firma WEBRA izdeluje elektroniko za 2 in 4 T motore.Napajanje samo z eno aku celico tip AA ali Sub-C.Naziv eGL1.1.Nekaj jih imam na zalogi.Cena pa je taksna da se jih ne splaca sam delati. Info Tel 041 731 559.LP
Miran
webmar

Naslednja

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov