Delovanje 4T motorja

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a žuž » 15.04.2004, 21:09

Kar se tice elektronike za kurjavo svecke, ala Levstek, so lahko same pohvale. Imam jo na ultimatu z motorjem mvvs 12,7 in deluje odlicno. Dosegel sem tako rekoc 100 % zanesljivost, pa se muhte vzig je, ker ni treba kabla. Imam jo pa tudi na pilatusu z motorjem mvvs 25 in tudi tu se zelo dobro obnese. V obeh primerih jih napajam z eno celico NiMh GP 3300, skratka odlicno. L.P.
Uporabniški avatar
žuž
Član

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a igi » 27.09.2004, 21:29

Ojla !
4 taktni motorji zakon !
Delajo zanesljivo, vlečejo da je veselje.....
Manjša poraba goriva...
Elektronika za svečko hmmm....men deluje motor bolje od kar jo imam !
Je pa tud prej lepo tekel...pri malih obratih se pozna !
Imam pa OS max fs91P na Corsair F4u !
Elektronika Glow4
Poglej slikco !

Lep pozdrav !
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
igi

Kraj: Maribor

Magnum 91 - 4T

OdgovorNapisal/-a slo-warhavk » 27.11.2004, 23:37

Pozdravljeni.
V Izdelavi je akrobatski model SU 26, razpetine 1500 mm, ter poletne mase okrog 4 kg. Model bi opremil z 4T motorjem znamke Magnum velikosti 91 (15 ccm). Sedaj pa me zanima, razmerje, teža modela in moč motorja. Kaj lahko v tem primeru od modela pričakujem ? Pa še to, z 4 T motorji nimam izkušenj in me zanima, kakšno gorivo uporabljate, gretje svečke...

LP Darko.
slo-warhavk
Član

Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a frcac » 28.11.2004, 15:16

Vzletna masa 4kg je za model razpetine 1,5 m ODLOČNO preveč. Model bo hiter kot raketa, 4T motorji pa se s svojim navorom odlično izkažejo predvsem na lahkih modelih.

Na mojem Relaxu ki ima 3,2kg lahko sicer brez posebnih težav odpeljem celoten akrobatski program, ampak model nima neomejene vertikale. Magnum bo tega suhca peljal, ne pričakuj pa kakšnih ultraperformans.

Na moji Extri razpetine 1,5m sem imel 4T motor ASP 13 ccm. Z vzletno maso 2,2 kg ima model res dobre letalne lastnosti in neomejeno vertikalo. Extro se da celo obesiti na propeler in ga tam umiriti, to je pa tudi vse. Ker je model lahek motor navzgor odlično vleče, navzdol pa opazno zavira.

Kar se goriva tiče lahko načeloma uprabljaš navadno letalsko gorivo z vsaj 10% nitrometana, s tem da je zaželjeno da je večina olja v njem sintetičnega. "Moja" izbira je Graupnerjev Aerosynth Competiton II 10%, ki se mi obnese odlično. Gretje svečke je sicer bolj udobje kot potreba, je pa res da rahlo zniža prosti tek motorja in olajša vžiganje, saj tako ne iščeš baterij in klem za svečko po kišti - enostavno "zazaugaš" in vžgeš.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac
Naš človek :)

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a slo-warhavk » 29.11.2004, 06:46

Zdravi Igi !

Tvoj model Corsair-a je izredno lep, dobrodošli bi bili še ostali podatki, dolžina, razpon, teža...

LP Darko
slo-warhavk
Član

Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a Mazi » 30.11.2004, 09:10

Darko!

Na 4 kilce se splaca dat stiritaktno 120-tko. Pridobis se par sto gramov, dobis pa neskoncne vertikale. Ce je le dovolj prostora v kljunu, seveda.

LP

Jest
Mazi

OdgovorNapisal/-a BoB » 18.12.2004, 13:11

Zanima me kakšno gorivo uporabljate za 4T motorje, predvsem katero olje in v kakšnem razmerju?

LP, Aleš
BoB

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a frcac » 19.12.2004, 11:02

Sicer piše par postov višje (zato so verjetno vsi tiho), ampak po mojih izkušnjah tem motorjem paše okoli 10% nitrometana ali več, zaradi svinjarije imam na mojih motorjih veliko raje sintetično olje kot ricinus. Vsebnost olja naj bi bila pri 4T motorjih zaradi mazadnje glave malenkost višja (saj se glava v bistvu maže samo mimo ročične gredi in pogonov odmikačev ventilov), a po večkratnem preverjanju koliko olja je v sami glavi to ni problem. Moji motorji se enkratno počutijo z župco 10% nitro, 12% visokokvalitetnega sintetičnega olja in ostalo samo dober metanol (recimo gorivo Graupner Aerosynth Competition II kot že zgoraj omenjeno).

Nekje sem zasledil, da nižja vsebnost olja vpliva na boljši prosti tek motorjev - in po preizkusu se je to izkazalo kot dobra informacija ki jo s pridom uporabljam. Hudo mastna goriva pa proizvajalci v svojih navodilih predpisujejo zaradi garancijskih pogojev in ponavadi žal neznanja uporabnikov pri delu z motorji oziroma neupoštevanja navodil - pa potem recimo OS raje predpiše "oil content min. 18%" in ve da bodo motorji potem tudi pri šlampastem upravljanju delovali dobro brez pregrevanja.

Na forumu eden izmed uporabnikov - Brane - uporablja goriva s samo nekaj procenti olja, pa zaradi tega nima nikakšnih težav. Možak pa ve kako se stvari streže in zna nastaviti in uporabljati motor.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac
Naš človek :)

Kraj: Godovič

Prejšnja

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost