Kako zaščititi kable pred vibracijami

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Kako zaščititi kable pred vibracijami

OdgovorNapisal/-a brane » 13.05.2004, 07:36

Po približno dveh mesecih letenja, polnilec ni več hotel napolniti sprejemniških akomulatorjev. Šokiran sem ugotovil, da je od vibracij crknil kabel za polnjenje na stikalu. Še sreča da je bil prvi prav ta, kajti preko stranskih parov se napaja sprejemnik :(
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a brane » 13.05.2004, 07:41

Še bolj šokiran sem bil, ko sem preveril ostale kable. zelo rahel poteg je bil potreben, da se je zgodilo tole :(
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a brane » 13.05.2004, 07:50

Tole je bilo pa blizu :shock: verjetno na zadnji žički :?
Je pa tole stikalo, ki slovi kot eno najbolj zanesljivih, saj je to stikalo za DPSI. :evil: da o tem, da so kabli silikonski ne govorim :?
Vse kable imam sicer pričvrščene, le ti so bili delno prosti, sedaj se moram pa spomniti nekaj, da se tole ne bi ponovilo :roll:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 13.05.2004, 08:16

Meni se pa zdi za so zasmojeni točno tam ko se je pretrgalo....
A vidim prav ?
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a pjer » 13.05.2004, 08:27

zdravo!

Moja metoda ki jo uporabljam se mi kar obnese. V model zmontiram dodatno pušo za polnjenje bat. priklučne kable pa sfiksiram ob steno modela.
Uporabniški avatar
pjer

Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a brane » 13.05.2004, 08:40

Andrej Petrovčič napisal/-a:Meni se pa zdi za so zasmojeni točno tam ko se je pretrgalo....
A vidim prav ?

Žal je slika samo slika, res je videti kot, da bi bilo zasmojeno, a ni.
Žičke v notranjosti so povsem čiste in svetle, vse je posledica vibracij. V podatkih, ki zagotavljajo zanesljivost tega stikala, je celo podatek, koliko sto G-jev vibracij prenese to stikalo, bom poskušal najti točen podatek :wink:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 13.05.2004, 08:47

pomojem je najbolj ziher če sam zalotaš stikalo.... pa da so spoji vidni. Sam nisem še imel težav s tem, ampak imam vsakič v glavi takšne stvari, pa še predvidet jih ne moreš.

dvojno napajanje ?
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a brane » 13.05.2004, 09:12

Takole :roll: stikalo naj bi preneslo 10A trajno (kar je več kot preveč) in pa osupljivih 700 G pospeška ob vibracijah, kar naj bi bilo 28 x več kot je potrebno, da se ob trku avtomobila sproži varnostni meh.
O tem koliko časa pa prenaša take vibracije pa ni nobene besede :wink:
Po moje je rešitev res samo v bolj pametni pritrditvi kablov, ali pa v zmanjšanju vibracij. Tisti del kjer je stikalo občasno res grozno trese, morda bi tisti del oblepil z, npr. centimeter debelo penasto gumo.
Verjamem pa, da je vsem, ki nimajo izkušenj z tako velikim enocilindrskim motorjem, težko verjeti kako hudo to trese in kako dobro je treba varovati vse kar je notri :roll:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 13.05.2004, 11:11

Hmm.... recimo...glasno razmišljam:
stikalo bi privijačil s pomočjo kakšne gumi podloge...nekaj že zaduši... vse kable bi recimo "oblepil" s silikonskim kitom oz. nekaj podobnega gumijastega, da se lahko prosto gibljejo ampak neke vibracije pa le zaduši tak silikon. Tretja varianta, katero sam včasih uporabim, da stikala ne vpnem, ampak preprosto "plava" nekje v trupu pod kabino....četrta varianta je... da stikalo držita dve kuhinjski gumici, napeti med dva nosilca.... torej plava v zraku.... ideje pač..
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a fullspeed » 13.05.2004, 11:40

Brane
Pa ne razumem kaj ti to toliko trese??. Kot sem sam videl pri drugih in pri mojem ZG-ju, 62 ni nekih hudih vibracij. Res je da je če rečeš "grozno trese" to zelo relativno. Nekomu se to zdi res grozno, nekomu pa ne! Jaz imam in sem tudi prej imel motor direktno prišraufan na firewall, pa ni bilo nekih "hudih" (vse je relativno :)) vibracij. Seveda pa obvezno zbalansiram propeler.

LP
Sebastjan
lp, Sebastjan

FREELANDER
".... za zajebavat smo vsi dobri...."

http://www.stirocut.com
info@stirocut.com
Uporabniški avatar
fullspeed
Član

Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a brane » 13.05.2004, 20:01

fullspeed napisal/-a:Brane
Pa ne razumem kaj ti to toliko trese??. Kot sem sam videl pri drugih in pri mojem ZG-ju, 62 ni nekih hudih vibracij. Res je da je če rečeš "grozno trese" to zelo relativno. Nekomu se to zdi res grozno, nekomu pa ne! Jaz imam in sem tudi prej imel motor direktno prišraufan na firewall, pa ni bilo nekih "hudih" (vse je relativno :)) vibracij. Seveda pa obvezno zbalansiram propeler.

LP
Sebastjan

Če bi me poznal bi vedel da nisem nagnjen k besednemu pretiravanju 8) , zato lahko verjameš da zadeva nabija noro. Poznam pa take ki jim ZDZ 80 RV prav tako trese in druge ki jim dela lepo. Zadeva ni povezana z kakršno koli razbalansiranostjo, propeler je bil prvi ki sem ga zbalansiral. Gre za torzijske sunke ob vsakem vžigu. Zaradi problemov z doziranjem plina pri pristajanju, oz. v območju štand gasa, bom spremenil način krmiljenja lopute za plin, upajmo, da bo to vplivalo tudi na tresljaje.
Ko sem kupoval motor, sem videl vse polno napisanega, kako ZG 62 trese, a do danes še nisem videl nobenega, da bi tresel bolj kot moj ZDZ :oops: Kakorkoli nekako bom že vpel kable, da jih ne bo tako utrujalo, pa malo bolj pogosto bo treba kontrolirati :(
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a brane » 17.05.2004, 14:14

Kot kaže sem rešil več težav hkrati. Servo za gas sem vpel na drugo mesto in motor je čisto drug. Pod štand gasom sicer še pošteno trese, a malo višje se umiri da verjeti ne morem. Del kjer je vgrajeno stikalo še zmeraj trese najbolj, saj ravno tam epoksi trup ni delan v sendvič, a v splošnem je vibracij toliko manj, da sem lahko samo zadovoljen
Uporabniški avatar
brane

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost