Mika me narediti motorni model s pogonom na bencinski motor 25 ccm od lakserice. Predvsem zato, ker je gorivo neprimerno cenejše od goriva za motorje na ricinus in metanol...
Me pa je en kolega posvaril, da lahko pride pri nič predelanem motorju kar se tiče elektrike, do velikih motenj ki lahko motijo sprejem signala in v najslabšem slučaju strmoglaviš z modelom..razen če prej izklopiš motor.
Zato sem naredil en poizkus.
Na lakserico sem s selotejpom prilepil sprejemnik ter servomotor. Na ročko serva sem prilepil še eno daljšo paličico, da sem bolje od daleč videl kako se premika (ali morda kaj trza)
Ob vklopljenem motorju je servo deloval povsem mirno in to na tako razdaljo dokler sem še lahko opazoval gibanje serva. Potem sem še sinu naročil na opazuje premikanje serva in mi to signalizira s svojo roko. Oddaljeval sem se do cca 250 metrov, pa je vse delalo vredu. Izgleda, da ta motor s svojim vžigom ne daje nobenih škodljivih motenj.
Motor je bil Jonsered 25 ccm.
Mislim da ga lahko brez bojazni uporabim.
Ali ima kdo kake izkušnje s predelavo takih motorjev za na model letala?
Ne pripenjat linkov, ker sem že (skoraj) vse na netu o tej temi pogledal in prebral.
Rad bi slišal še kako pametno idejo, nasvet ali izkušnjo "iz domačih logov".
LP Mitja