črpalka za motor

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

črpalka za motor

OdgovorNapisal/-a Matej C » 21.09.2004, 17:14

Zanima me če bi se dalo kupit črpalko za motor ker je pritisk iz izpuha premajhen ker imam preveč oddaljen rezervar in mi pri premetu čez krilo motor rad ugasne. Imam motor OS 65 LA

LP MATEJ
Leti nizko in polako da se ne ubiješ.
Matej C

Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 21.09.2004, 18:21

Če imaš zelo oddaljen rezervoar se da pomagati z majhnim pretočnim rezervoarčkom blizu motorja pa še vsakakršnega zraka se znebiš ob enem (kot pri heliju)

Mislim da je nakup pumpice za lLA serijo nespameten
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 22.09.2004, 11:49

MC GAYVER napisal/-a:Če imaš zelo oddaljen rezervoar se da pomagati z majhnim pretočnim rezervoarčkom blizu motorja pa še vsakakršnega zraka se znebiš ob enem (kot pri heliju)

Pa to deluje :?:
če bi bilo tako simpl, ne bi najbrž prodajali pumpic :? .
Če pogledam po moji logiki 8) , je sesalna dolžina (višina stolpca) še vedno ista in bi vse skupaj posesalo (padec tlaka) iz uplinjača. Vse skupaj še vedno deluje kot natega.
Če ima kdo doma akvarij z ribicami, ima sigurno natego za čiščenje akvarija, ki je po obliki enaka, kot "cev z vmesnim rezervoarjem", v katerem je mreža za filtriranje vode, pa se enako sesa z dna akvarija kot samo s cevko...
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a no_name » 22.09.2004, 19:52

Živnorc napisal/-a:
MC GAYVER napisal/-a:Če imaš zelo oddaljen rezervoar se da pomagati z majhnim pretočnim rezervoarčkom blizu motorja pa še vsakakršnega zraka se znebiš ob enem (kot pri heliju)

Pa to deluje :?:
če bi bilo tako simpl, ne bi najbrž prodajali pumpic :? .
Če pogledam po moji logiki 8) , je sesalna dolžina (višina stolpca) še vedno ista in bi vse skupaj posesalo (padec tlaka) iz uplinjača. Vse skupaj še vedno deluje kot natega.
Če ima kdo doma akvarij z ribicami, ima sigurno natego za čiščenje akvarija, ki je po obliki enaka, kot "cev z vmesnim rezervoarjem", v katerem je mreža za filtriranje vode, pa se enako sesa z dna akvarija kot samo s cevko...

Tudi jaz sem podvomil v to "preprosto" napravo, ker še zmerom velja enačba, da je

dp=ro*a*h

dp=sprememba tlaka
ro=gostota
a=pospešek
h=višina

tornado, mislim da če maš kake fotke pri roki, da bi jih lahko objavil in da se zadevo še malo pokomentira.

LP Boris
no_name
Naš človek :)

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 22.09.2004, 19:56

V MC GAYVERJEVE rešitve ne gre dvomiti teoretični izračun sicer lahko pokaže kak vprašljiv rezultat v RL pa stvari delajo

Večina Helikopter modelov brez te preproste rešitve na bi bilo več "živih"
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a no_name » 23.09.2004, 09:45

Ja ja zdej pa verjamem da to deluje.

Jaz sem najprej mislil da vmes vtakneš samo posodo z določeno prostornino, pa vidim, da gre za plovec, ki omejuje pretok;

McGayver sori, ker sem podvomil vate :wink:
no_name
Naš človek :)

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 23.09.2004, 10:04

Hmmm :? , če je notri res neki protipovratni ventil in da je vmesni rezervoar stisljiv, oziroma mehak, da ko bi v trenutku, ko zapre protipovratni ventil, črpalo iz "mehkega rezervoarja" (ala ekspanzijska posoda), bi to delovalo. :roll: . V bistvu pa so to zelo kratki časi, tako da stisljivost rezervoarja nima nič s tem...
Drugače pa še vedno velja osnovnošolska enačba "ro-g-h"
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a fullspeed » 23.09.2004, 12:02

Ja pomoje je glih za akrobata fino če navlečeš notri čim več kompliciranih zadev. Je večja verjetnost da kaj zataji, pa težo povečaš itd.

Sigurno obstajajo druge možnosti. Matej!! Razmisli o tem da bi dal rezervoar bližje motorju.

LP
Sebastjan
lp, Sebastjan

FREELANDER
".... za zajebavat smo vsi dobri...."

http://www.stirocut.com
info@stirocut.com
Uporabniški avatar
fullspeed
Član

Kraj: Litija

Vrni se na Eksplozijski..