Vprašanja - nujno

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Vprašanja - nujno

OdgovorNapisal/-a danipe » 19.10.2003, 18:51

Ojla folk, evo opet mene s parimi glupimi vprašanji.

1. vprašanje: rezal bom krila iz styrofoama. Povejte mi, na kak način vi to naredite (ali poznate koga, ki vam reže syropor po dolžini krila, ali pa delate to na tak način kot balsne letvice in lepite skupaj košček po košček??). (ojačal pa jih bom z lesenimi palčkami – 2x5mm, ali 3x4mm). Sprva jih bom naredil iz enega kosa cca 120cm dolge, potem pa razmišljam o dvodelnih cca 150cm do 180 cm (imam načrte kril – profili). Le ena stvar mi ni jasna – kako je povezati med seboj (dvodelna krila), da ne bodo padla narazen.

2. vprašanje: kupil sem Hitec System X Flash 5 mprocesorsko komando. Komanda ima možnost priključitve kabla za računalniški simulator. Ali ima kdo kak načrt, shemo, kako izdelati ta kabel.

3. vprašanje: Imam baterije NiMH 2200 xcell rechargeables baterije – mignon, možno hitro polnjenje, ni memory efekta, ni cadmiuma,(8kom za komando in 4 kom za sprejemnik. Kako rokovati s temi baterijami, da bodo res zdržale pri polni kapaciteti 1000 polnjenj kot je to obljubljeno (z isto močjo seveda).
Poleg tega pa sem dobil še polnilec, ki polni komando in sprejemnik preko napajalnih žic (Carson multi-lader, model : an54036, - imam mogoče izhode 1x600mA pri 7,2V, 1x180mA pri 6V, 1x140mA pri 7,2V, 2x60mA pri 7,2V ter 1x50mA pri 6V - te izhode je možno vezati skupaj in vse uporabiti istočasno. Na kakšen način moram polniti moje baterije preko komande in preko sprejemnika (kateri izhod uporabiti), ter koliko časa. Kako naj vem, da so baterije polne????

Najlepša vam hvala za vse odgovore.

Dani

danipe@email.si
začetnik - ampak z voljo lahko dosežeš veliko!!
danipe
Novinec

Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a mucek » 20.10.2003, 16:55

1. Bojo odgovorli tisti, ki se s tem bolj ukvarjajo kot jest.
2. Poglej na http://groups.yahoo.com/modelarji/ za načrt za kabel za FMS, sam simulator pa si potegni z neta (google pa to... FMS download bo zadostoval ;) )
3. 1000 polnenj z isto kapaciteto... He, he, pravljice se govorijo zvečer ;) Bodmo realni, po 1000 ciklih bojo v najboljšem primeru mele kapaciteto polovično ali pa bodo že v reciklaži... Sicer pa - polni jih, ko bodo popolnoma prazne, najbolje na 180 mAh pa jih pusti en dan gor (ene 20 ur za začetek. Ko jih boš nekajkrat filal s 180, lahko filaš tudi s 600 mAh, seveda ustrezno manj časa.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek
Naš človek :)

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a matej_mejac » 23.10.2003, 19:45

Čist na kratk.
Krila oz. sredice režeš z vročo žico. Uporabiš lahko cekas ali pa tanko e struno od kitare (mal bol trpržna od cekasa). To napneš na lok ustrezne velikosti (v tvojem primeru 1,1m). Lok je zelo podoben mizarski žagi, na eni strani maš rezilo oz. cekas na drugi pa špago s katero španaš žago oz. cekas. Žico segreješ tak, da jo priklopiš na 12V, akumukator ali polnilec za akumulator. Žica mora met pravilno temperaturo hkrati mora bit tudi napeta!!, da dobiš kvalitetne sredice. Naj lažje je če maš možnost dobit usmernik z regulacijo napetasti, si naravnaš pravo temperaturo. Jst mam 24V tuljavo, ker mi žico preveč greje sem si naredu predupor, da zmanjšam napetost in tko dobim pravo temperaturo.
Zrežeš šablone, zrežeš pravilno obliko kril (tloris), šablone pritrdiš na koncu kril in odrežeš. Rezat morta dva in pazit morta na enakomerno hitrost rezanja! Če eden prehiteva oz. zaostaja dobiš popačen profil in sredica je zanič. Šablono razdeliš npr. na 20 enekih delov jih oštevilčiš. Eden govori pri kateri številki je z žico drugi mu skuša seldit. Enostavno in ziher

Spoj:
-fiksni: zlepiš sredice in spoj ojašaš ( letvice, steklenka, plank)

-deljiva krila: v stiropor vlepiš blok masivnega lesa (lipa, samba) in v njega zvrtaš luknjo za bajonet. Ojačaš s steklenko.

Glede spoja in ojačitve krila je vse odvisno od vrste modela, ki ga hočeš gradit.

Upam, da ti bo v pomoč.

LP Matej
Uporabniški avatar
matej_mejac
Član

Kraj: Rimske Toplice

baterije

OdgovorNapisal/-a danipe » 26.10.2003, 09:53

Hvala za te odgovore

A mi lahko še kdo pomaga glede baterij.

Kako jih polnit. Pri odajniku imam 8 baterij, torej skupno dajo malo čez 10V, jaz mam pa na polnilcu le 7,2 V. Kako to uredit??

Hvala

dani
začetnik - ampak z voljo lahko dosežeš veliko!!
danipe
Novinec

Kraj: Slovenj Gradec

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov