Koliko elektrike porabijo naši modeli v zraku?

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Koliko elektrike porabijo naši modeli v zraku?

OdgovorNapisal/-a Robi » 20.08.2004, 10:50

Včeraj sem izkoristil čudovite pogoje na Strmici in si privoščil 3,5 ure neprekinjenega letenja z mibovim Swiftom. Priti koncu letenja sem se začel že resno spraševati, koliko štroma je še v sprejemniškem akumulatorju (4 x Sanyo RC 1700), ki napaja 6 servomehanizmov, od katerih so štirje dejavni, dva (šlep kljuka in podvozje) po počivata v mirovanju. Zjutraj sem akumulator priklopil na polnilec in ga spraznil na 1V po celici. Pričakoval sem kakšnih 300 - 500 mAh praznjenja, ampak polnilec je potegnil iz njih še kar celih 1100 mAh. Se pravi, v 3,5 h aktivnega delovanja štirih servomehanizmov je bila poraba nekje med 600 in 700 mAh. Če ne bi bila potrebna obtežitev modela zaradi težišča, za kar se lahko uporabi med ostalim tudi večje - težje akumulatorje, bi za normalno letenje (do 2 uri) čisto zadoatovali 800 ali max 1000 mAh akumulatorčki.

Lep pozdrav,
Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 20.08.2004, 12:59

Poraba je menda odvisna precej tudi od tega, koliko se servomotorji "matrajo" pri obračanju krmil. Večje sile, ko morajo premagovati, več amperov potegnejo.

Če imamo slabo narejen pogon od serva do krmila (trenje, zatikanje, "piganje" žice v bovdnu) nam to požre kar nekaj energije.

Če letimo zelo hitro, so aerodinamične sile večje (s kvadratom hitrosti..) kar tudi pomeni večjo porabo energije.

Če med letenjem neprenehoma kar naprej nekaj "žokamo" po komandah na oddajniku, bodo seveda servoti morali kar naprej migati, kar je spet slabo za bilanco v sprejemniških akumulatorjih.

Seveda ne smemo pozabiti da tudi ko zadeva popolnoma miruje, rabi za svoje delovanje določeno moč. V navodilih je običajno napisano, kolikšno porabo ima naša oprema (sprejemnik..)

Če naredim povzetek, bi lahko dejal, da je poraba el. energije odvisna tudi od našega načina letenja. Če z jadralnim letalom letiš zelo dolgo, potem pa na koncu spoznaš, da ti je ostalo še veliko štroma v akkujih, je to samo kompliment, ker si letel optimalno 8)

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a » 20.08.2004, 13:32

Dolgo letenje in dve opciji - Pred kakim mesecem dni sem jadral z Muho na ravnini in pri tem seveda za dvig uporabil motor. Muho se dvignil na 300+ metrov, tako, da je bila samo pikca in nato jadral. Razmere so bile več kot odlične in po uri in pol sem se malo zbal, da mi bo kmalu odklopilo napajanje za servote, zato sem jo spravil po hitrem postopku dol. Ko se bil na tleh sem ogotovil, da je bilo notri še 200mAh. Jezen sem bil sam nase, ker nisem ostal gor dlje (take ekstremno fajn razmere so redke).

Druga opcija pa bi bila seveda, da ti res zmanjka sokca in nato bi bil verjetno še bolj jezen.

Tako, da optimum je težko najt.

Bo že. :roll:

LP, Tine
Uporabniški avatar
Naš človek :)

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a brane » 20.08.2004, 13:57

Ne vem če vas zanima tudi to a moj Suhoj 31 težak 8 kil porabi za 10 minutni polet 250 mAh, Yak težak 6 kg pa 150mAh. Vse krmilne površine so ogromne prilagojene 3D letenju servoti pa vsi digitalni.
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Robi » 20.08.2004, 13:59

ultralajt napisal/-a:da ti je ostalo še veliko štroma v akkujih, je to samo kompliment, ker si letel optimalno 8)
LP Mitja

Hvala, hvala, ampak swift ni namenjen jadranju, temveč žvižganju po zraku z vsemi akrobacijami kar jih znam, pa še kakšna neimanovana mi rata zraven :lol: Povezave med krmili in servoti so vse razen smeri direktne, pa še pri tej gre bovdn popolnoma naravnost brez kakršne krivine. Majhno porabo pri jadralcih sem ugotovil že prej pri Experiencu in ASWju, vendar sem vseeno mislil, da bo Swift pokuril malo več, glede na to, da ga tudi malo bolj matram. Jaz sem s tako porabo kar zadovoljen, mi vsaj ne bo treba montirati na Swifta lijaka za tankanje štroma v zraku iz letala-elektrocisterne :lol:

LP,
Robi

Aja, pozabil sem še na 2 servota za zavore, ki pa tudi večji del leta mirujeta.
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Robi » 20.08.2004, 14:03

brane napisal/-a:Ne vem če vas zanima tudi to a moj Suhoj 31 težak 8 kil porabi za 10 minutni polet 250 mAh

Brane bo kar držalo. Tudi pri mojem Sukhoju se je gibala poraba med 900 in 1000 mAh na 4 štarte, se pravi na približno 45 minut letenja.

LP,
Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 20.08.2004, 15:03

:D Ker sem bil prisoten na Strmici lahko rečem, da se jadralčka ne da dosti bolj obremenit kot ga je Robi, torej se veliko več toka ne da porabit in je podatek kar dobrodošel za lažji izračun kako velike baterije si je potrebno omislit za daljša jadranja na hribu.

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Robi » 20.08.2004, 19:49

:oops:
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 20.08.2004, 22:46

tkole zgleda vse skupi :D :D :D
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov