Napisal/-a matej rozman » 08.04.2005, 22:39
Najprej en lep pozdrav vsem sodelujočim. Rad bi delil svoje izkušnje z vami in se vam zato pridružujem. Tudi sam sem lastnik 4. packov 3S kokamov različnih kapacitet, in tudi meni se je zgodilo isto kot avtorju teme s težavami. Kapaciteta se je prepolovila čez noč. Tudi jaz sem ravnal zelo previdno z njimi in sem upošteval vsa pravila, ki so mi jih svetovali "izkušeni modelarji". To me je tako razjezilo, da sem naredil doktorat iz te vrste kondenzatorja. Najprej naj ti povem, da boš baterijo zbudil tako, da boš vsako celico posebej napolnil na polno (t.j.4,25V/cell), nato pa naredil dva cikla in bodo kot nove. Namreč pri serijski vezavi nastane težava, ko se pojavi razlika med celicami-maksimalna razlika v napetosti je lahko do!! 0.1V, drugače pa celice (beri packa) ne moreš več napolniti na nazivno kapaciteto, pa tudi sprazniti ne optimalno. Ta razlika nastane zato, ker so Li-po, kot tudi ostali kondenzatorji (beri celice)temparaturno občutljivi. Pa se boš vprašal: Pa kaj? Ni res. Ena baterija v LI-po paku se bo vedno prej izpraznila, kot druge, zato, ker je morebiti bolj oz. manj hlajena, kot ostale dve. Evo ti razlike 0.3V!!! No, da nadaljujem mojo zgodbo: ta moja baterija me je tako razjezila, da sem začel delati z baterijam kot kura z drekom. Sem mislil, saj je dobre samo za en mesec, to pa že mora vsaka zdržati. Pa sem se motil! Vse moje baterije so v odličnem stanju, kljub polnjenju z več kot 2C, izpostavljenosti na -(beri pod ničlo) po cel teden ali več.... Celice so, nekatere imajo za sabo tudi po 100 in več ciklov, v super kondiciji. Kdor ti v Sloveniji naklada o napihnjenih celicah, mu prosim ne nasedi, saj jih je videl samo po netu ("izkušen modelar"). Toliko o celicah li-po in njihovem zlorabljanju.... Pa še to izkušnjo bi delil z vami: Prvi pack li-po sem hotel kupiti v sloveniji, tudi za ok. 15k, pa mi je prodajalec tako zatežil, da sem se odločil, da nikoli več ne stopim v njihovo trgovino, saj mi je natvezil take kozlarije, ki bi se jih kot strokovni svetovalec/prodajalec (takšen naziv namreč nosi) lahko (za)vedel. Za li-po toplo priporočam trgovine čez mejo. Prodajalci vedo kaj govorijo, pa včasih jih bolše razumeš kot naše, kljub temu, da ne govorijo slovensko.
Uspešno rešitev težav želim...