Speed 480 - razmagnetenje

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Speed 480 - razmagnetenje

OdgovorNapisal/-a PrimozL » 27.04.2005, 14:53

Živijo,

Kolega Andrej in jaz sva vsak v svoj dvo-meterski elektro model (izvedenka Kanje) vgradila Speed 480 race 7,2V. Kar bom opisal, se je njemu zgodilo pred mesecem ali dvema, meni pa ravnokar.

Po recimo 30-40 izpraznjenih paketih (3-4 ure delovanja motorja) se je izrabila predvsem ščetka na pozitivnem polu. Kolektor je malenkost obrabljen, a nič pretresljivega, ni še zrel za struženje.

Zamenjal sem obe ščetki in vtekel motor, a sedaj nima nobene moči. Diagnoza - magneta sta močno razmagnetena. Tu ni več kaj naredit, a me vseeno zanima, zakaj pride do tega, saj je motor deloval v povsem normalnem režimu. Če z 8 celicami KAN1050 motor deluje 5-6 minut je povprečen tok 10-12A, kar je povsem normalno za S480. V trupu so po merah motorja izrezane reže za hlajenje in le-ta je bil ponavadi topel, a nikoli vroč, da ga ne bi mogel prijet.

Ima kdo podobne izkušnje oz. pozna mehanizem okvare, ko se najprej obrabijo ščetke in se zatem še razmagneti (ali pa obratno).
Priporoča kdo kakšen bolj kvaliteten S480?

LP Primož
PrimozL
Član

Kraj: Ajdovščina

480

OdgovorNapisal/-a raktivec » 29.04.2005, 10:10

Precej bolj kvaliteten je Welkom 2020/20, ki bi bil z reduktorjem 1/3,3 ter vijakom 11x8 in 8xgp1100 ravno pravi za tvoj model.

Če se ti je obrabila le ena krtačka je morda slabo sedela.(Zatikala se je v ohišju ali pa motor ni bil dobro utečen.) Ko sem uporabljal krtačne motorje, sem ob menjavi krtačk vedno na stružnici rahlo pobrusil kolektor z papirjem 1200, nato pa ga spoliral z avtomobilsko polir pasto brez voska. Za feritne motorje so se mi trde krtačke veliko bolje obnesle od mehkih, ki ob malce večjih tokovih zapackajo kolektor, nato pa se vse skupaj le še iskri in greje.

Magnet se brez vročine najbrž ni razmagnetil. 11A pri 3 ali 4 minutah počasnega cijazenja pregreje navadnega sped 480 če je hlajenje speljano le skozi krtačke. Nekaj hladilnega zraka moraš spustiti tudi skozi motor, kar pa je pri nekaterih reduktorjih zelo težko.

Če hočeš cijaziti z majhnimi tokovi je dobra rešitev podaljšana 400, mislim, da se imenuje sped PRO 480 HS. V Deutschland.. imajo različico z 17 000 in 22 000 vrtljaji ob prostem teku. Ima podobne lastnosti kot Graupnerjev 480, le veliko cenejši je. Temu motorju lahko povrtaš luknje na vrhu ob prednji steni in ga tako dodatno prevetriš. Pazi na opilke.

lp
Sašo
raktivec

Kraj: Koroška

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost