TELSTAR

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

TELSTAR

OdgovorNapisal/-a Damč » 05.07.2005, 20:43

Nekaj bi vprašal, imam nekaj problemov pri vzletu telstarja, pred kratkim je lepo letel, zdaj pa ne vem zakaj mi je pri vzletu omahnil navzdol, na modelu je na višinskem in smernem krmilu vse poravnano in lepo se odmika tako kot mora, mogoče je veter zapihal z desne smeri da je model dol padel, oz. poglejte posnetek, pa pokomentirajte kaj bi lahko to bilo.

Link do videa--> http://www.freeweb.siol.net/slemo01/telstar.wmv
Damč

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 05.07.2005, 21:50

Vrgel si ga kot nekdo, ki ne zna metati model letala. Ko je model zapustil tvojo roko, je letel s premajhno hitrostjo in prevelikim vpadnim kotom. Ubogi motorček, ga ni mogel potegniti na večjo hitrost, ti pa mu tudi nisi potisnil nosu vsaj malo navzdol, da bi model lahko pridobil normalno hitrost za letenje.
Ta "prevlečeni let" se je vlekel vse do tal. Model je med "parašutiranjem" rahlo vleklo v zavoj, ker je enemu krilu že rahlo zmanjkovalo vzgona.

Ko vržeš model v zrak, poizkusi tako, da bodo krila vseskozi strogo vodoravna, trup modela naj bo postavljen vodoravno ali čisto malo navzgor, model pa moraš vreči po poti ki jo kaže srednjica trupa (namišljena linija v katero kaže nos modela), in niti slučajno ne v loku, radijusu itd....tako se meče snežne kepe v punco ki ti je všeč....ko si v osnovni šoli...

Dobro poglej posnetek svojega meta modela. Vse nadaljne je bilo posledica tvojega meta, ki je spravila model v brezizhodno situacijo, ki bi jo lahko s pravilnim pilotiranjem popravil in rešil. (nos malo dol, da model dobi hitrost, potem pa normalno letenje naprej)

Priporočam, da ti nekdo posname vsak tvoj met modela (od strani pa tudi od spredaj) potem pa posnetke preglej in poizkusi ugotoviti, kaj še moraš pri metu izpiliti, da bo tako kot sem jaz dejal da je prav.

LP mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Damč » 05.07.2005, 22:23

hvala za odgovor Ultralajt, bom izpilil te napake
Damč

OdgovorNapisal/-a belovic » 05.07.2005, 23:46

Damč napisal/-a:hvala za odgovor Ultralajt, bom izpilil te napake

res da je off topic a ne morem iz svoje koze...
ne razumem kako je sedaj v dobi interneta modelarstvo tako enostavno :shock: :shock: :shock:
ce se ne znas leteti, postavis vprasanje na forumu, kmalu zatem dobis odgovor, drug dan gres na travnik in tezave so ze odpravljene... :roll:

V mojih casih sem razbil model ali 2, jih nato popravljal cel mesec in nato se en mesec nabiral pogum da se ponovno odpravim na travnik seveda s tresocimi koleni... ce sem imel sreco je naslednji polet trajal 10-20 sekund dlje kot predhodni :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
belovic
Naš človek :)

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 06.07.2005, 00:01

belovic tehnika narodu :D

Posnameš svoj let povemo ti kaj narobe delaš in ti si boljši :D :D

da ne smetiš po forumu se raje direkt obrni na http://www.virtualnipilot.com
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 06.07.2005, 07:14

Vedno nas bo vseh sort ljudi, in nikoli ne bomo vsi z vsem zadovoljni, ter nobeno dejanje nekoga ne bo dobilo odobravanja od vseh ostalih....
Je pač tako in s tem se je treba sprijazniti.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 06.07.2005, 09:05

tole sem potegnil z neta:

Learning to Fly
The single most important aspect of learning to fly is getting an instructor. An instructor does not have to be certified to any particular standard but must be a competent experienced R/C pilot who is capable of giving instructions with patience. Many people think that flying R/C models is easy enough that it can be learned without an instructor and many have succeeded but at great expense. Many have become frustrated and disillusioned because of a crash on the first flight and never tried again. This point cannot be stressed enough, that R/C flying is much more difficult that it might seem and that without an instructor to correct mistakes, a crash is inevitable.

There are two ways that an instructor can help a beginner in learning to fly. One way is for the instructor to begin by taking off and turning the transmitter over to the student. When the student has a problem, the instructor takes the transmitter back and takes control of the model. There is a "dead time" that neither the student nor the instructor has control of the model. This can be enough time for the model to crash and be destroyed. The other option is to connect two transmitters together so that the instructor can take control of the model any time that he feels that the student is in trouble. This is the reason that the student should match his radio system to that of the instructor.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 06.07.2005, 13:06

:D Ja Mitja pa to je moj tekst :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 06.07.2005, 17:40

Ja vem :D
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Damč » 24.07.2005, 12:16

Zdaj po dolgem cajtu sem spet šel na travnik telstarja probat in mi je kar fajn uspelo, se zadovoljen, še nekaj bi vprašal, ko štartam, jaz potem ugasnem motor ko sem na višini in ga peljem levo za vetrom, torej je veter zadaj aviona in ga tišči dol, a moram takrat motor vžgati in višino k sebi da pridobim na višini potem pa spet ugasnem motor in tako naredim 1 krog spet proti vetru, da lahko pristanem?
Tu pa še video --> http://www.freeweb.siol.net/slemo01/telstar.wmv
Damč

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 24.07.2005, 15:51

Model z ugasnjenim motorjem, torej v jadralnem letu VEDNO pada skozi okoliški zrak navzdol.

Če se ta zrak kamorkoli giblje (levo desno gor, dol, sem, tja...počez...) je njegovo gibanje (gledano na zemljo kot referenco) samo seštevek hitrosti in smeri letenja letala skozi zrak in hitrosti in smeri premikanja zračne mase v kateri se model nahaja.

Če naleti letalo na dvigajoči zrak, se bo z njim začelo dvigati.

Predstavljaj si, da si v liftu postaviš lestev. Nato zlezeš na najvišjo stopnico. Sedaj pa vsako sekundo stopiš na eno stopnico niže, dokler ne prideš na tla lifta. Recimo, da tako vsako sekundo izgublja višino tvoje jadralno letalo v mirnem zraku.

Sedaj spet zlezi na zgornjo stopnico lestve in pritisni tipko na liftu za gor. Lift se začne vzpenjati, ti pa vsako sekundo stopi eno stopnico na lestvi niže. To sedaj predstavlja letenje tvojega modela v dvigajočem zraku.
Torej model v zraku še vedno pada (enako tvojemu sestopanju z lestve) a ker se lift dviga zelo hitro, si čeprav si v 5 sekundah prišel po lestvi na tla, vseeno prišel dve, tri nadstropji više v stolpnici.

Se pa pojavi ena mala nevšečnost pri modelu ko zavijamo v veter ali pa stran od vetra. Ker ima model neko svojo vztrajnost (noče kar takoj pospešiti ali pa zavreti), se nam zgodi, da ko zavijemo v veter, model ne zabremza naenkrat, zato ima glede na veter nenadoma večjo hitrost, zato krilo naredi več vzgona kot je potrebno in model se vzpne...pridobi nekaj višine. Ko pa z modelom sedaj obrnemo z vetrom..veter v rep, pa bi moral model nenadno pospešiti...ker ima vztrajnost, se malo obotavlja..nastane primankljaj hitrosti, kar povzroči tudi premalo vzgona na krilu in model nam zaradi tega nekoliko potone.

Ampak s pravilno pilotažo, ko vemo kaj nas čaka če obračamo v veter ali stran od njega, se lahko pripravimo na to, in lepše izpeljemo zavoj.

Veliko je tega za povedati, a zaenkrat naj bo to dovolj.

Zanimivo je, če si predstavljamo, da je zrak, ki nas obdaja ena reka, mi pa stjimo na njenem dnu. Ko veter piha, si zamislimo da je to voda, in si na ta način lahko v mislih ponazorimo, kje se bi v vodi delali vrtinci (drevesa, hiše, bregovi, grape...itd...) in se potem z modelom ko letimo poizkušamo zadrževati tam kjer mora "voda" teči navkreber preko vzpetine, ter se izogibati "tolmunom in slapovom z vrtinci".

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Damč » 25.07.2005, 10:30

Ultralajt zelo dobro si tole povedu, pa še čist logično je.

Dans bom verjetno šel spet letet, če ne bo preveč pihalo pa če bo kej novga sporočim tule gor.
Damč

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost