http://bmi-models.be/site/index.php?i=81
Ko sem opazil relativno majhen v lom krila, sem povprasal po krmiljenju modela ter mi je bilo receno, da se ga da upravljat tudi z dvo kanalno RV napravo, visina-smer, elerone pa se fixira in stvar normalno leti. Ok, oni vedo vec kot jaz.
Pa sem ga sestavil in preizkusil na polju, pa sem kaj kmalu ugotovil, da temu ni cito tako. Zaradi relativno majhnega V loma kril (5°), je model ZELO len pri zavojih, se posebej iz zavojev, do o obnasanju ob posameznih sunkih vetra ne govorim.
Pa me zanima kaj mi je najbolj storiti, da bi modelu izboljsal nagib z uporabo 3(4*) kanalne RV naprave, da ne bi model lezal v kotu, medtem ko pocasi nabiram preserne za kako bolj konkretno komando.
(*uporabljam HitecNeon- 1 kanal za visino, 1 kanal za smer/nagib, 1 drsnik za moc motorja, +1x opcijsko stikalo)
Moznosti:
1. Fiksiram kontrolo za smer in usposobim kontrolo za nagib -elerone.
2. Naredim novo krilo tipa telstar java.
3. Povecam V-lom krila.
4.Kontrola visine in nagiba na kontrolni palici, kontrola nagiba na (predelanem) drsniku.Motor na stikalu.
5. Ostale moznosti,....
Razlage/Vprasanja:
pod 1:
Kaliko je kej pametno/varno/"udobno" voziti tak tip letala le z eleroni, brez rudderjev? Imam obcutek, da bi bila kontrola okoli vzdolzne osi bistveno boljsa kot sedaj, ampak, mam pa tut filing da bi znal bit kje kak "catch".....
pod 2:
Uporabim isti ali kak primeren profil krila, zgradim krilo premera okoli 1600mm, naredim kompatibilne nastavke za montazo na podan trup in imam "javo X-Lite ".... Bi to PRISTALO na plodnih tleh?
pod 3:
Tega se, ce se le da, ne bi loteval, ker bi bil ucinek obratno sorazmerno povezan z samo estetiko letala...... Ali je nujno?
pod 4:
Se mi zdi bol ekstremna varianta oz. igra hitrih prstov. Moc motorja bi krmilil s stikalom, drsnik pa bi modificiral tako, da bi imel pri 50% moci nevtralno lego. Me pa res zanima ce bi delovalo?
pod 5:
Kaki vasi predlogi? Resitve?