Davos 1600 Krmiljenje

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Davos 1600 Krmiljenje

OdgovorNapisal/-a imarkic » 26.09.2005, 20:37

Kupil sem model BMI Davos 1600.

http://bmi-models.be/site/index.php?i=81

Ko sem opazil relativno majhen v lom krila, sem povprasal po krmiljenju modela ter mi je bilo receno, da se ga da upravljat tudi z dvo kanalno RV napravo, visina-smer, elerone pa se fixira in stvar normalno leti. Ok, oni vedo vec kot jaz.

Pa sem ga sestavil in preizkusil na polju, pa sem kaj kmalu ugotovil, da temu ni cito tako. Zaradi relativno majhnega V loma kril (5°), je model ZELO len pri zavojih, se posebej iz zavojev, do o obnasanju ob posameznih sunkih vetra ne govorim.

Pa me zanima kaj mi je najbolj storiti, da bi modelu izboljsal nagib z uporabo 3(4*) kanalne RV naprave, da ne bi model lezal v kotu, medtem ko pocasi nabiram preserne za kako bolj konkretno komando.
(*uporabljam HitecNeon- 1 kanal za visino, 1 kanal za smer/nagib, 1 drsnik za moc motorja, +1x opcijsko stikalo)

Moznosti:
1. Fiksiram kontrolo za smer in usposobim kontrolo za nagib -elerone.

2. Naredim novo krilo tipa telstar java.

3. Povecam V-lom krila.

4.Kontrola visine in nagiba na kontrolni palici, kontrola nagiba na (predelanem) drsniku.Motor na stikalu.

5. Ostale moznosti,....

Razlage/Vprasanja:

pod 1:
Kaliko je kej pametno/varno/"udobno" voziti tak tip letala le z eleroni, brez rudderjev? Imam obcutek, da bi bila kontrola okoli vzdolzne osi bistveno boljsa kot sedaj, ampak, mam pa tut filing da bi znal bit kje kak "catch".....

pod 2:
Uporabim isti ali kak primeren profil krila, zgradim krilo premera okoli 1600mm, naredim kompatibilne nastavke za montazo na podan trup in imam "javo X-Lite ".... Bi to PRISTALO na plodnih tleh?

pod 3:
Tega se, ce se le da, ne bi loteval, ker bi bil ucinek obratno sorazmerno povezan z samo estetiko letala...... Ali je nujno?

pod 4:
Se mi zdi bol ekstremna varianta oz. igra hitrih prstov. Moc motorja bi krmilil s stikalom, drsnik pa bi modificiral tako, da bi imel pri 50% moci nevtralno lego. Me pa res zanima ce bi delovalo? :P

pod 5:
Kaki vasi predlogi? Resitve?
Learn to Fly - Foo Fighters
imarkic
Član

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 26.09.2005, 21:00

Ker norec te je prepričal da se da letet z modelom, ki nima skoraj nič loma brez eleronov
Za ta model nujno potrebuješ 4 ali več kanalno napravo :shock:

Kdo je sploh prodal začetniku model z eleroni brez v loma in dvokanalko kot uporabno :shock:

Model Davos 1600. je namenjen naprednejšim pilotom takim ki so osnove "vzeli" na primernejšem mnodelu

Torej osnovna napaka ki si jo storil je da se posvetuješ šele sedaj ko si že zapravil (stran vrgel) denar. Ob prebiranju tvojih postov sem opazil da napako stalno ponavljaš :shock: zakaj?
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a imarkic » 26.09.2005, 22:08

Lepo...samo, da se stvar proda... :evil:

Sem mislil, da mnenje trgovca tudi kaj steje... pa ocitno temu ni (vedno) tako.

Napake?
Ja, bo treba malce upocasnit korak. :? .. Pa kako literaturo prebrat....

Vprasanje:
Kvalitetna literatura o modelarskem jadralnem letalstvu (v slovenščini/angleščini)?-(da ne bom spet spraseval napacnih ljudi)
Naslovi?

Pa literatura ki bi opisovala karakteristike letal pri razlicnih konfiguracijah kril (visoko krilci, nizko krilci/V lom/ravna krila/itd...) ter njihove karakteristike letenja.
imarkic
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 26.09.2005, 23:52

Dr Rafael Cajhen
LETALSKO MODELARSTVO

Ker knjige ni moč kupit ti ostanejo samo še knjižnice :(

Vidim da si iz Lj oglasi se kak dan z lepim vremenom TUKAJ in se pogovori z ljudmi ki se gredo ta hoby že nekaj časa 8) najbolje je videti in slišati od koga ki je neumnosti že dal skozi :shock:

Na napakah se učimo
. . nekateri bi radi znali vse na enkrat
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a imarkic » 27.09.2005, 09:58

Hvala....bom pobrskal po knjiznjicah...

Se kdaj oglasim PrKurah, ce bom nasel kako casovno luknjo....

Sem pa veckrat na letaliscu v Ajdovscini, pa bom povprasal...
imarkic
Član

OdgovorNapisal/-a Icoman » 27.09.2005, 15:02

Za prvo silo bo najbolje da modelu daš nagib in fiksirš smer.
Letalo bo vsekakor veliko bolj vodljivo kot smer/višina.
Nagib in višina "is the way to go" če nimaš 4 kanalke.

Poročaj!

Lp,Ico
Uporabniški avatar
Icoman
Član

OdgovorNapisal/-a imarkic » 27.09.2005, 15:34

Ta verzija je bila tut men najprej najbol pri srcu, ampak sem nekje bral, da je efektivnost eleronov pri manjsih hitrostih zelo problematična.

Pa me zanima, ce to drzi?

Je morda kdo kej takega ze sprobal?
imarkic
Član

OdgovorNapisal/-a crt » 27.09.2005, 18:14

Drži, odvisno od globine eleronov in pojma "majhna hitrost" (verjetno misliš pristajalno). Vsekakor pa bo najceneje če si kupiš drugo komando, sploh če se misliš še dolgo ukvarjati z modelarstvom. FX-18, kolikor vem, košta gola (brez servotov, sprejemnika,...kar ti že imaš) 100€. Morda se zdi veliko, vendar raje kupi to kot pa naslednji model :wink:
Veliko uspeha!
Kdor se zadnji smeje....šale ni razumel
Uporabniški avatar
crt
Novinec

OdgovorNapisal/-a imarkic » 27.09.2005, 18:51

JA, majhno hitrost mislim predvsem pri pristajanju....

Nova RV komanda je v planu, vendar se zbiram preserne. ČPe se bo dalo, bom kupil komando skupi s sprejemnikom, kajti, to, ki jo trenutno uporabljam, si deliva z bratom.

Sem se ze preje zanimal za 4 in vec kanalne naprave, pa so mi v Gorici tudi svetovali FX-18.

Seveda si pa zelim, da model Ne bi do takrat cepel v kotu, prav tako pa tudi ne, da bi bil raztreščen po kakem polju.... :shock:

Bomo videl kako in kaj....

Verjetno bom problal usposobet elerone, pol bom pa poročal... :D

Hvala. :)
imarkic
Član

OdgovorNapisal/-a imarkic » 19.10.2005, 14:20

No sem se odlocu za najenostvanejso, reverzibilno in najcenejso varianto modifikacije.

Povecal sem v lom krila iz 5 na 15 stopinj. Model leti mnogo bolje in varneje in ga je lazje obvladati, tudi v vetricu.

Estetika samega letala pa tudi ni prevec oskrunjena.

Morem si priskrbeti se kaksen bolsi paket energije in bomo se bolj uzival v jadralnih minutah.

ps.
Pa vendarle ni bil denar vrzen stran. Koliscarji bi rekli:"Mal domišlija, pa bo."
imarkic
Član

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost