Hi!
Vceraj je pri meni poletel prvi model, ki ga poganja CDROM motorcek.
Model je letece krilo iz reberc in letvic, ki ga je konstruiral Tomaz Cesar. Naredila sem ga po nacrtu iz Tima.
Setup pa je naslednji:
2 servota 9 gramska
sprejemnik Jeti Rex 5Plus
Regler za brezkrtacnike Scorpio 6-16 celic in 40A (ja saj vem malo je predimenzioniran vendar je to edina kar trenutno imam). Podpira tudi li-on/po. Tezek je okrog 30gramov (dalo bi se kar prisparat z manjsim reglerjem).
Celice so Li-on iz noteboka kapacitete okrog 1800 mAh.
Motor: V originalu uporabljen v CD-romu mislim, da hitrosti 48x. Previt z zico 0,35 in sicer po 16 ovojev. Zvezan je v zvezdo. Presenetilo me je kako cista (zvezna) je regulacija. Zelo lepo deluje ze pri minimalnem gasu. Poraba motorja z elico CAM propspeed 5,2 x 4,3 je pri omenjenih celica tocno 2 A. (Merjeno pri polnem plinu). Iz tega izhajam, da bi lahko s tako konfiguracijo letel kar nekaj casa.
Prilagam par slikic modela in kako izgleda vse skupaj montirano na model. Povdarjam, da je vse misljeno bolj eksperimentalno zato se nisem ubadal z lepo razporeditvijo kablov itd.
V nadaljevanju sem predvidel zamenjavo magnetov in navitje z debelejse zice ter samo 14 ali 15 ovoji zice. Izdelujem pa ze drugi motor, ki ima serijsko mocnejse magnete in visji statorsi blok.
Testiral sem ga z 8 celic kan 1050 nanj pa sem imel navitih samo 1o ovojev 0,4 mm debele zice. Poraba je bila 10 amperov pri elisi 7x2 vendar se je izredno hitro segrel. Potisk je pa bil v tem kratkem casu res nenormalen

vendar zadeva zal kot taka ni funkcionalna. Prevelika poraba in preveliko gretje. Bom poskusil z 0,35mm zico in 14-15 ovoji.
Lp Bostjan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.