Samogradnja zračnih vijakov (gostilniška debata)

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 15.10.2004, 08:03

Miha!

Tele slikce sem nasel cisto slucajno, so mi pa dale nov zagon, saj sem se na ta nacin preprical, da je zadeva vsekakor izvedljiva, ceprav je bil konkretno model s tem pogonom (razpetina 4m) dokaj neuspesen..

http://www.cb-roter-baron.de/index.htm

Pa klikni na:Meine Geschichte zum Sunset-Wettbewerb 2004 ist hier zu finden

Lupek:

Ideja je uresnicljiva, saj sem pred kakimi 10 leti na sejmu v Augsburgu (ultralahka aviacija) videl plasticni propeler, ki je bil precej "mehak" in tako zavito oblikovan, da je izkoriscal ravno to kar si ti omenil. Krak propelerja na katerega delujejo aerodinamicvne sile, ogromna centrifugalna sila, ter moment na gredi ki prihaja od motorja, se je z svojo aeroelasticnostjo vedno "postavil" (ali bolje: deformiral) v optimalno obliko.

Vendar se ta sistem ni komercialno uveljavil, ker mora biti tak propeler narejen dobesedno na konkreten motor in letalno napravo, tako da bi za vsak "setup" bilo treba imeti popolnoma drugacno eliso. To pa je povezano s prevelikim razvojem (stroski) in prodaja na trgu tega ne more pokrivati, saj je bil trg na UL podrocju takrat sele v vzponu.

Poleg tega pa so se pojavili drugi proizvajalci na tleh, pa tudi med letom nastavljivih propelerjev (Ivoprop) ki so zgoraj omenjeno idejo potisnili v ozadje in pozabo...

So pa v generalni aviaciji (kake 45 let nazaj) uporabljali samodejno nastavljivo eliso Aeromatic. Pri njej so bili kraki ulezajeni tako da so lahko menjali korak, vendar se je korak menjal samodejno (spet kombinacija vseh mogocih sil, kim se pri razliocnih rezimih letenja razlicno "ujamejo" in postavljako krak elise v optimalni polozaj)
Prilagajanje elise motorju in letalu se je vrsilo s pomocjo spreminjanja rocice malih utezi v korenu kraka elise.

Pri F5J kategoriji je treba vedeti, da je elisa zelo izpostavljena udarcem na pristankih, predvsem kadar pilot prisilno prizemlji model v piko. Spiner je takrat na udaru in ce bi imeli krake z nastavljivim korakom in kakim preciznim mehanizmom, bi se zadeva kaj hitro razbalansirala.
Verjetno bi bilo treba uporabiti kak prijem ki je znan pri vpenjanju helikopterskih krakov, ki imajo delno svobodo nihanja in se sami "ulezejo" na svoje mesto pod vplivom centrifugalne sile.

Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

Samogradnja elise

OdgovorNapisal/-a CAR » 15.10.2004, 09:45

Slučajno za idejo-Na gumenjakih so izdelovali zložljive elise iz več plasti balze nato lakirali imeli so preizkušeno šablono sem to probal pred leti stvar je zelo zabavna in interesantna mogoče pa bi med tri plasti 0,8 balze dali dve plasti karbonske tkanine ali dve balze in samo eno.Koga veseli ročno delo je stvar zelo poučna in interesantna zelo izzivalna (izdelava elis je vrhunec modelarstva)Ultralajtu kapo dol!!!vse pohvale vsem da modelarstvo ne gre v pozabo temveč se nadgrajuje kapo dol!!
Uporabniški avatar
CAR
Novinec

Kraj: Tacen

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 11.11.2004, 12:08

Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

Prejšnja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov