depron

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Hvala fantje

OdgovorNapisal/-a Muzikant » 09.11.2004, 23:27

... slike in video bo, čakamo samo na malo lepše vreme :? :wink: :?: :!:

...Miha čisto prav imaš in hvala za nasvet nekaj takega sem tudi imel v mislih... :wink:
drugače pa je avionček res fino presenetil...še mal ga naspdiramo pa bo bomba... :P

na sliki Super Star (ikarus)z bruslees in lipo 3S in pa naš najmlajši pilot sinko Alex, ki nam dela težko konkurenco s svojim elektro Z-plan-om)razpona samo 30 cm, trup stiropor in plastik palčka, krila depron 2mm, kot zanimivost smer krmiljena z propelerjem...

lp Sandi
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Gaža na terasi, potem pa kopanje na plaži!!!
Uporabniški avatar
Muzikant
Član

Kraj: Vojnik

OdgovorNapisal/-a Icoman » 11.11.2004, 11:22

Moj depronar prav počasi napreduje.
Trup je zdaj že obrušen v kar solidno okroglino,višinca še ni
podvozje pa sem zarivil iz 2mm žice.Konce mislim dat v šper sendvič in
z 5 minutnim prilepit na trup.

Zanima me če bi bilo dovolj močno če bi spoje žice( tam kjer je zdaj selotejp) samo povil z steklenko in epoksijem ali bi bilo treba kar dat nekomu zavarit ali zalotat?
Uporabniški avatar
Icoman
Član

Kraj: Ljubljana

S-5REJ leti

OdgovorNapisal/-a Muzikant » 11.11.2004, 18:14

...tukaj še nekaj slik prvih poskusnih poletov na Ilovci...kar bo treba spremeniti je čas letenja kot je povedal Miha, torej getribe, lipo...pa po vseh verjetnosti se bom odločil kar za brusless motor pa bo to to...

lp vsem ljubiteljem deprona
Uporabniški avatar
Muzikant
Član

OdgovorNapisal/-a Lupek » 15.11.2004, 00:28

Prepričali ste me da sem se tudi sam lotil izdelave letala iz sarpona, in sicer Mini 3DXa iz Rcgroupsovega foruma (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=270198) po nekaj urah prerisovanja, rezanja in brušenja pa je nastalo nekaj takega kot vidite na slikah.

Pri izdelavi pa sem naletel na problem, in sicer:
Na načrtu kaže da bi moral na sprednji in zadnji rob krila nalepiti karbonski profil 3x0.8mm, ker pa tega v trgovini nisem našel sem kupil karbonski roving. Poizkusil sem že z laminacijo rovinga na rob krila vendar ga je skoraj nemogoče postaviti na sredino in na pravilno širino, zato tudi trdnosti nima nobene. Zanima me torej kako oz. kam naj namestim karbonski roving?

lp: Luka
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek
Naš človek :)

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a EXTREMIST » 15.11.2004, 01:58

Zlaminiraj ga na balzo.
Spodaj zgoraj roving nato pvc folija pa med dve deske stisni.
Še lažje med dva z ločilcem namazana pleksija.
Ko se posuši odreži ven letvico za debelino krila.
in jo po celi globini profila zalepi.
apn
Uporabniški avatar
EXTREMIST

OdgovorNapisal/-a tica(slo) » 15.11.2004, 03:40

eno vprašanje :idea:
kako naj prerišem načrt na depron a se naredi šablone :?:
se še učim
Uporabniški avatar
tica(slo)

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 15.11.2004, 08:44

....bi moral na sprednji in zadnji rob krila nalepiti karbonski profil 3x0.8mm, ker pa tega v trgovini nisem našel....

Morda bo tole v pomoc!

Karbonsko cevko (6/5mm) se da z olfa nozem lepo "nacepiti" na tanke letvice, tako da ceko prepolavljamo na pol, nato pa spet vsak kos na pol in tako dalje, dokler ne dobimo dovolj drobnih letvic. Pazimo le da se nam kaka tanka nitka karbona ne zapici v prst medtem ko "cepimo" palcke na pol. Ko so palcke narejene, jih obrusimo z brusnim papirjem...lahko tudi v kako posebno obliko (pravokotni ali trikotni presek...)

Ker so cevke narejene iz enosmernega rowinga, med posameznimi vlakni ni druge povezave kakor samo smola, zato se jih da lepo cepiti na pol. Le ce so v cevki vlakna usukana (torzijsko uvita glede) se ne da najbolj lepo razpolavljati in potem dobimo manj uporabnih kosov.

Tako narejene palicice se da dobro uporabiti pri izdelavi raznih stiroporkotov in depronarjev. Seveda pa je to bolj "zasilni izhod" kadar ne dobimo karbonskih palck..

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

Depron

OdgovorNapisal/-a strukel » 15.11.2004, 10:32

Pozdravljeni!!!

A kdo ve kje u okolici Ljubljane se da dobit depron? A ga majo u Mantui in koliko stane ta zadeva? :oops:

LP
Uporabniški avatar
strukel
Član

Kraj: Bled - okolica

OdgovorNapisal/-a NightBird » 15.11.2004, 10:37

A jaz to prav vidim, da ti depronarji sploh nimajo profila na krilih ali sem samo preveč vneto praznoval martinovo.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a luigidon » 15.11.2004, 10:44

Kakor sem nazadnje videl imajo deprov pri Gasilcu..Verjetno da ga imajo še..Sem pa videl 3mm, 5 mm, pa mislim da tudi več...

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a tica(slo) » 15.11.2004, 11:17

tica(slo) napisal/-a:eno vprašanje :idea:
kako naj prerišem načrt na depron a se naredi šablone :?:

:?: :?: :?: :idea:
se še učim
Uporabniški avatar
tica(slo)

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a EXTREMIST » 15.11.2004, 11:51

Načrt dej na depron in z buciko prepiki načrt in depron!
apn
Uporabniški avatar
EXTREMIST

OdgovorNapisal/-a Lupek » 15.11.2004, 15:41

Extremist: Tvoja ideja izgleda zanimiva ker že imam karbonski roving, vendar nevem če sem prav razumel. Torej na čimtanjšo balzo dolžine enake premeru krila, naj po dolgem zlaminiram karbonski rowing, ki ga prekrijem z plastjo PVC vrečke in obtežim. Ko se posuši odrežem trak širine 3mm in ga skupaj z balzo ki je v sendviču prilepim na krilo.
Če sem narobe razumel me prosim popravi.

Mitja bom pa enkrat poizkusil tudi tvoj način, vendar si moram prej priskrbeti karbonsko palčko.

Lp: Luka
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a EXTREMIST » 16.11.2004, 02:47

Sicer to je bil samo namig kako boš pa palčko zalepil pa zarotiral pa sam premisli!
apn
Uporabniški avatar
EXTREMIST

Depron pogon

OdgovorNapisal/-a Muzikant » 18.11.2004, 19:35

...ja odločitev je padla,sicer poceni varianta...Speed 400 sem zamenjal za

speed 280
getribe 3.3:1
regler JETI Jes 020, 4 - 14.4V / 20Amp NiCd/NiMn/Lipo
Lipo 740 mAh 3S
elisa 10 X 5.5mm

...in rezultati so občutno drugačni...Čas letenja 15 min brez kakšnega pretiranega varčevanja,prvih 5 min se da početi prav vse 3D akrobacije, drugih 5 minut je hovering že tak tak, zadnjih 5 min pa se še vedno da izvesti kakšno rolo, luping z zaletom pa lepa turistična vožnja..všeč mi je pri tej konfuguraciji da mi motor ne odpove v zraku ampak mu zadnjo minuto-dve počasi jenjajo moči in se lahko varno pripraviš na kontroliran pristanek...nice ni kaj (vsekakor za tiste ki so pripravljeni seči v žep pa kakšen AXI 2208/34 ali AXI 2212/26 potem pa model postane prava raketa...

Pa še eno vprašanje?
Ali se morajo Lipo aku spraznit do konca kot včasih stari dobri NiCd ali je vseeno kdaj jih ponovno polnimo(spominski efekt),verjetno mislim, da ga nimajo ampak vseeno vprašam...kajti po pristanku lahko še kakšne 2 min ženem motor vendar z premalo moči da bi varno letel...

Hvala LP Sandi
Uporabniški avatar
Muzikant
Član

OdgovorNapisal/-a Lupek » 18.11.2004, 20:40

Li-Poly ni priporočljivo praznit do konca in nimajo spominskega efekta. Sicer je pa miha že kar nekaj napisal glede Li-Poly, tako da bo najbolje da pogledaš po forumu.

Sicer je pa lušten avionček :)

Lp: Luka
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a mihah » 18.11.2004, 20:54

Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a luigidon » 18.11.2004, 23:54

@Muzikant

Imaš kje kakšen video s tme novim pogonom? Sam bi si rad nameč zrihtal en model na krtačni pogon za 3d, ampak še ni bilo časa pa bi rad takole malo vide izkušnje drugih....

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

krtačni pogoni za shokfly

OdgovorNapisal/-a Muzikant » 19.11.2004, 17:52

ja garantirano je stvar čist cool z Lipo seveda,torej speed 280 tud 300 pa getribe in taprava elisa...se pa dobijo komplet pogoni (paket z motorjem,getribe in elisa)prav za depron shokfly-erje pri Švajhihu že za 17 eur pa do 29 eur (IKARUS)različne firme noter pa na oko ista roba), lahko pa se odločiš za posamezni nakup pa še mislim da bi bilo nekaj evrov ceneje...jaz imam montiran pogon iz kompleta IKARUS EDGE shokflyer in sem čist zadivoljen s tem da imam model iz 5mm deprona in pošteno zgrajenega in ojačanega (vzletna teža 290g) kupljen model pa je iz 3 mm deprona in 200g...Seveda kot že rečeno če pa razkiraš za en AXI naprimer potem pa zadeva prav trga in moraš vozit z rezervo...
Stvar je poskusno letela tudi z speed 400 in 6x500 mAh Sanyo vendar je teža delala svoje zato kaj več kot največ motor 300 in getribe nebi silil na depronarja,če pa dodamo še Lipo je pa že to precej zadovoljivo...torej depronar s krtačnim motorjem in Lipo gre...
Uporabniški avatar
Muzikant
Član

OdgovorNapisal/-a rok-y » 27.12.2004, 17:57

mene zanima koliko krat moraš povečat original načrt od mini 3dx-a sprintan na tiskalniku da dobiš primerno velikost načrta
----------------------------
Uporabniški avatar
rok-y

Kraj: Kamnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost