prosil bi za nasvet...

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

prosil bi za nasvet...

OdgovorNapisal/-a Domen » 01.09.2003, 15:12

nameravam si kupit letalo Super miss(od scorpia).to bi bilo moje "drugo" letalo(zaenkrat sem vozil le letalo tipsy od graupnerja).če ga seveda kdo ima oziroma če že ima kdo z njim izkušnje bi me zanimal če je ta model primeren zame(ker sem v bistvu še začetnik)?katere baterije in motorček bi najbolj zravn pasale in ali je to letalo dovolj stabilno da bi se ga dalo vozit(za začetek)brez aleronov.

vesel sem vsakršnjega odgovora!
Domen

OdgovorNapisal/-a pro lamer » 01.09.2003, 15:41

:lol: speed 400 ,rabš alerione -dobr za začetnike :twisted:
Uporabniški avatar
pro lamer

OdgovorNapisal/-a eminem » 01.09.2003, 15:53

je to letalo:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
smile
Uporabniški avatar
eminem
Naš človek :)

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a eminem » 01.09.2003, 16:01

ce je pride gor motor AXI 2814/10 ,regler Jeti 30-3P , prpeler 10x6, baterije -1700 mAh NiCd. tako piše na eni strani. :wink:
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Domen » 01.09.2003, 19:14

hvala za odgovor!(obema) :D
Domen

OdgovorNapisal/-a » 05.09.2003, 17:50

Pozdravljen,

Praviš, da se zanimaš za Super Miss, pa me zanima ali imaš izkušnje z motornimi modeli ali je bil tisti tvoj prvi model jadralec?

Vsekakor o Super Miss ne vem veliko. Vem pa nekaj več o Miss 2, katero sem videl letet (leti super) - in tudi je zelo hvaljena (men se zdi, da jo ima Petrovčič - sej bo najbrž se še kaj oglasil na tej debati in kaj več povedal o modelu, če je temu tako). Na http://www.hobby-lobby.com[/url] si lahko ogledaš video clip in pogledaš kateri pogon je priporočen!

Sam sem kot prvi motorni model vzel veliko manjšo verzijo in sicer Graupnerjevega Mini Piperja kateri je res enkraten model tako za začetnika kot rekreativno letenje (kaj več bom objavil na svoji strani ko mi bo čas to dopuščal.

Kot alternativo lahko izbereš tudi Cesarjev Piper ali Piper Pawnee. V Timu pa je bil v letniku 2001/2002 oz 2003/2004 objavljen tudi načrt Babiča za motorno letalo tipa 400 (se ne spomnim imena letala bom preveril).

P.S. Po internetu je veliko in še več objavljenega o Super Miss in Miss2 ter vseh ostalih modelih. Predlagam ti da mal pogledaš naokol. Če ne znaš uporabljat googla pojdi pa na mojo stran na kateri je ogromno elitnih povezav in še prihajajo.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Domen » 08.09.2003, 18:14

Zdravo!

sorry, kr nisem takoj odgovoru.Ni blo cajta.Na žalost še nimam nič izkušenj z motornimi modeli, saj sem še začetnik.Vprašu si me, če je bil moj prvi model jadralno letalo?No, ti moram povedat ,da je bil, a se ga ne spominjam kot dobrega začetniškega modela.
Bilo je takole:najprej sem si nabavu motorni jadralni model Spider.Z njim sem tako kresnu po tleh(navpično navzdol), da so od njega ostala le krila.Moj drugi model je bil junior palio(od scorpia).Kupil sem ga pri mantui(tam sem tudi izvedel, da Spider sploh ni začetniški model)in se dogovoril za učne ure.Na žalost moram povedat, da mi tiste ure niso nič pomagale.
Tako se je palio dolgo prašil na stropu dokler si nisem kupil začetniški motorni model Typsi(to ni jadrilica).Že po približno treh padcih(in celim epoksi lepilom)je model za silo letel.Kmalu sem se tudi naučil normalno pristat.Sedaj ga že zelo dolgo vozim in bi si rad kupil začetniški model z aleroni(Super miss).
Kar se pa tiče interneta-vsak zna na internetu nekaj poiskati a ponekod piše, kako lahko je model voziti, ponekod pa, da sploh ni primeren za začetnike, zato me zanima mnenje nekoga, ki ta model ima.

Lep pozdrav! :)
Domen

OdgovorNapisal/-a mucek » 08.09.2003, 21:40

Hojla!

Sam imam Miss Moravia, prav tako od Scorpia in sem z njim ZELO (!!!!) zadovoljen! Edino moti me, ker nima eleronov zato si že ogledujem svoj naslednji midel - Miss Acro. Pravzaprav za Super Miss niti nisem vedel, da ima tudi zakrilca. Se učimo... ;)

V Miss Moravia imam trenutno sledečo konfiguracijo: Speed 400, 7,2 V, gretribe 1:3 ter propeler 10x7, regler jeti 18, 2 mikro servota (brez potrebe), 8 celic Sanyo Gold 1000 mAh (čas poleta 8 minut, kmalu jih zamenjajo LiPo 3300 mAh in sanjsko dolgi poleti... ;)).

Tudi sam sem začel s Paliotom, a bolj slabo... Saj je še cel, ampak že precej poflikan. S temle aviončkom pa je vožnja pravo veselje! Edino premočan veter mu dela težave, a se do danes še ni zgodilo, da bi zaradi vetra kdaj ostal na tleh!

Zasnova je izvrstna, čeprav je pristajanje v travo dejansko nemogoče (kolesa zablokirajo in model se postavi na nos).

Lep pozdrav, Grega

p.s. Ima morda kdo Miss Acro že doma? Imam par vprašanj v zvezi s tem...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a mucek » 08.09.2003, 21:49

Aja še dve stvari!

Ko gledate scorpiovo domačo stran (http://www.scorpio.it) OBVEZNO ostanite na italjanskem jeziku, ker na angleški strani 90% vsebine (in modelov) manjka!

Model Miss Acro imajo pri Nebcu za dobrih 20 jurjev, za Super Miss ne vem.

Grega
Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a Domen » 09.09.2003, 16:55

Hi!

Imam nekaj vprašanj glede tvoje miss moravie in sicer:
kakšna je teža tega modelčka in ali je speed 400 dovolj močan za strmo vzpenjanje ali celo za navpično?
Zanima me tudi njegova stabilnost, saj je nizkokrilec in ti ponavadi niso stabilni.Ali mi lahko poveš, kje je ta trgovina ki si jo imenoval Nebec?
Ali v mantui prodajajo katerega od modelov miss?(če si slučajno bil kaj tam)

lep pozdrav!
Domen

OdgovorNapisal/-a mucek » 10.09.2003, 07:16

LP!

Običajen Speed 400 vsaj v moji konfiguraciji (400, reduktor 1:3, prop. 10x7, 8xsanyo gold 1000) ni dovolj močan za navpično vzpenjanje. Za to bi potreboval ali močnejši motor (brezkračnega) ali pa lažje lipo celice. Čeprav z zmanjševanjem teže ne bi preveč pretiraval, ker je model potem precej nestabilen v vetru (že razlika med 6 in 8 celic je bila občutna!). Pri naslednjem grem na kombinacijo brushless in pa 3,3 Ah lipo (ekvivalent po teži Sanyo gold 1000).
O teži ti ne bi znal povedati, saj ga nisem nikoli postavil na tehtnico...

Model je kljub temu, da je nizkokrilec zelo (!) stabilen in dopušča precej velike napake pri vodenju (trikratni lom (ne zlom:) ) krila pač doda svoje).

Nebec hobi alias Mantua model... Eno in isto! Vem, da imajo Miss Acro (Moravia z zakrilci), za ostalo bi moral poklicati. Super Miss tudi ni švoh, če nameravaš imeti zakrilca, sicer pa Miss 2 ali podobno. Cena ARF je nekaj čez 20.000 SIT.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a tornado » 10.09.2003, 12:27

Moj prijatelj je imel Miss Moravia z vgrajenimi original komponentami. Povedal je, da je to avijon z katerim se da najlaže leteti in dopušča vse začetniške napake, kljub temu, da je nizkokrilec. Za pokušino je nanj prigradil motor 480. Ugotovil je, da je to nepotrebno saj je osnovna kofiguracija optimalna. Z njim je izvajal osnovne akrobacije. Pri dvojnem lupingu pa so se zložila krila v delu kjer s sestavljena (nasvet: če misliš to početi ojačaj ta del).
Mislim, da je teža cca 800g.
Model, ki je vreden tega denarja.
Lp Rado
tornado

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Andrej Bučar » 11.09.2003, 14:47

Moram sporočiti,da je tudi v Brežicah modelarska trgovina,kjer imajo vse
od Mantue ,Scorpio,Aviomodeli in še bi se kaj našlo.Trgovina se imenuje
-MODELAR-.Če koga zanima naj jih pokliče na 07/49-62-072.
L.P.Andrej
"STORM TROOPER OF THE SKIES"
Uporabniški avatar
Andrej Bučar
Član

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a » 17.09.2003, 12:19

Domen napisal/-a:Zdravo!

sorry, kr nisem takoj odgovoru.Ni blo cajta.Na žalost še nimam nič izkušenj z motornimi modeli, saj sem še začetnik.Vprašu si me, če je bil moj prvi model jadralno letalo?No, ti moram povedat ,da je bil, a se ga ne spominjam kot dobrega začetniškega modela.
Bilo je takole:najprej sem si nabavu motorni jadralni model Spider.Z njim sem tako kresnu po tleh(navpično navzdol), da so od njega ostala le krila.Moj drugi model je bil junior palio(od scorpia).Kupil sem ga pri mantui(tam sem tudi izvedel, da Spider sploh ni začetniški model)in se dogovoril za učne ure.Na žalost moram povedat, da mi tiste ure niso nič pomagale.
Tako se je palio dolgo prašil na stropu dokler si nisem kupil začetniški motorni model Typsi(to ni jadrilica).Že po približno treh padcih(in celim epoksi lepilom)je model za silo letel.Kmalu sem se tudi naučil normalno pristat.Sedaj ga že zelo dolgo vozim in bi si rad kupil začetniški model z aleroni(Super miss).
Kar se pa tiče interneta-vsak zna na internetu nekaj poiskati a ponekod piše, kako lahko je model voziti, ponekod pa, da sploh ni primeren za začetnike, zato me zanima mnenje nekoga, ki ta model ima.

Lep pozdrav! :)

Ti si imel pa drag začetek kajne?? Kakor vidim pa so te nategnili tako pri mantui kot pri mibu. No ja tako pač je v temu športu. Miss je primerna za tistega, ki že zna letet, ali pa za začetnika z učiteljem.

LP
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Jaro » 17.09.2003, 13:35

TŠ napisal/-a:
Ti si imel pa drag začetek kajne?? Kakor vidim pa so te nategnili tako pri mantui kot pri mibu. No ja tako pač je v temu športu. Miss je primerna za tistega, ki že zna letet, ali pa za začetnika z učiteljem.

LP

Ne vem če je pošteno kar povprek govoriti o nategovanju. Ne vem kako je pri Nebcu, vem pa, kako je pri Mibu.

Nisem noben strokovnjak v letalskem modelarstvu ampak začetnik. Tudi meni so pri Mibu svetovali model elektro Spider. Prijatelj je naredil prvi štart modela, tako da sem ga vozil samo na zadostni višini. Naslednjič mi ga je samo vrgel, upravljal pa sem ga sam in na koncu tudi pristal. Tretji štart pa sem naredil popolnoma samostojno. Od takrat, razen parih neuspešnih štartov, brez hujših nezgod letim s tem modelom. Še najhuje je izgledalo, ko je na cca 150m višine razgnalo softswitch in je avion zasvedral do tal. Pa še takrat je samo odletela uška in razletela se je kabina.
Verjetno pa ga ni aviona, ki bi preživel direktno pikiranje.

Je pa res, da vsako jadralno letalo na elektro pogon leti nekoliko hitreje in je zaradi tega na nek način težje za samostojno učenje. Skoraj vsakdo ki se loteva tega hobija verjetno pozna koga, ki zna leteti in zato toplo priporočam vsakemu, naj vsaj prvih nekaj štartov naredi z inštruktorjem. Se splača pa četudi te bo stalo pivo ali dve.

Za Mibo vem, da podobno svetujejo vsakemu novopečenemu avio modelarju. Mislim celo, da se da za prve polete dogovoriti pri njih. Verjetno je to možno tudi pri Nebcu. Vsaj bilo je.
Lep pozdrav,

Jaro
Uporabniški avatar
Jaro

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a beno » 17.09.2003, 16:19

ko smo glih pri učenju, zanima me če je kdo tukaj ki bi mi dal kako lekcijo za vodenje jadralnih letal, al pa kak profi ki to poučuje?
beno

OdgovorNapisal/-a mihah » 17.09.2003, 22:39

Zavrti 01 759 01 01 med 10 do 12 dopoldne med tednom pa povprašaj za Mirana.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost