izbira motorja

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

izbira motorja

OdgovorNapisal/-a Ryback » 08.04.2004, 11:45

Zanima me, kako določiš moč motorja, glede na težo. Ali obstajajo kakšne formule za izračun. Zanima me predvsem razmerje med elektro in ekspozijskim motorjem. S katerim elektro motojem bi lahko primerjal npr. 2 ccm eksplozijski motor?

lp Ryback
Ryback
Novinec

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 08.04.2004, 14:14

Na spletu poišči program Moto Calc , podjetja Capable Computing.
Je kar realen za elektropogone. 30 dni ga lahko preizkušaš brezplačno.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mihah » 08.04.2004, 15:10

Primerjava elektro in eksplozijskega pogona direktno ni možna. Hruška in jabolka...
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Ryback » 08.04.2004, 20:45

To, da primerjeva ni možna mi je jasno, samo vseeno morajo imeti ti motorji neke skupne točke, a ne?

Če je model težek 0,5 kg potem uporabiš npr. 3,5 ccm, oz. kateri elektro motor bi pasal na takšen model, če bi se moral odločit za elektro motor?

lp Ryback
Ryback
Novinec

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a samo3D » 09.04.2004, 07:49

Ryback napisal/-a:To, da primerjeva ni možna mi je jasno, samo vseeno morajo imeti ti motorji neke skupne točke, a ne?

Če je model težek 0,5 kg potem uporabiš npr. 3,5 ccm, oz. kateri elektro motor bi pasal na takšen model, če bi se moral odločit za elektro motor?

lp Ryback

Sam se držim naslednje formule, seveda pri samogradnji; ko si zaželim nov model, točno vem kaj hočem in kaj od modela pričakujem. Ali je to akro, 3D, trainer ipd. NAslednji korak je izbira pogona. Namreč ko je model narejen za elektro pogon ga je zelo težko prirediti za eksplozijski motor. Obratno sicer gre, ampak je rezultat vedno pretežek model. Pri elektro pogonu namreč lahko odpadejo določene konstrukcijske ojačitve, ker ni vibracij, mororja ni potrebno vžigati; pri vžigu namreč nastopijo zelo velike obremenitve konstrukcije modela. Mora pa biti po drugi strani pri elektro pogonu zaradi nekoliko večje skupne teže prilagojeno podvozje, izdelan nosliec za baterije in še cel kup malenkosti.
Tako da če se od modela pričkuje da bo imel dobre letalne sposobnosti, je potrebno o izbiri pogona razmišljati še pred pričetkom gradnje. Takšne so vsaj moje izkušnje.
Pri ARF modelih pa seveda nimamo kaj preveč za razmišljat. Tu nam proizvajalec sam sugerira za katero vrsto pogona je bil model izdelan in se je ponavadi tega dobro vsaj okvirno držati.

L.P. Samo
Uporabniški avatar
samo3D
Član

Kraj: Celje

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov