Kondenzator

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Kondenzator

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 29.07.2004, 18:29

Pozdravljeni!

Moje letece krilo bi vzletelo,ce bi mi pomagali pri zadnjem problemu.

Pri rahlem gasu motorja mi servomotorji (oba) trzajo, pri polnem pa nehajo. Verjetno povzroca te motnje motor in bi rabil kondenzator, ki preprecuje te motnje.
Mi lahko kdo pove, kaksen kondenzator naj kupim? da vstopim v trgovino, pa recem "taksnega"! sem ze sel, pa so mi rekli da moram prinest starega (ki ga nimam) in da mi lahko takrat pomaga, ko bo vedel kaksen kondenzator. Nisem pa vedel kaksna kapaciteta in vse ostalo.
Imam pa protech 400 7,2 motor, regler jes 180.

upam na kaksen odgovor.
lep pozdrav
david

P.S. Sem bral v temi "blokada na speed 400", pa zal ne vem,kaj moram kupit, govora je o diodah, kondenzatorjih...
Uporabniški avatar
BUCIbuc
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Vombat » 29.07.2004, 19:33

Saj je bilo tam lepo razloženo, tko da ne vem kaj nisi razumel. Evo šeenkrat.

Kupi dva keramična kondenzatorja vrednosti približno 47 nF (nanofaradov) in prispajkaj enega med + nogico na motorju in nekam na ohišje, ter drugega na - nogico in ohišje.
Potem pa kupi še eden keramični kondenzator okoli 470 nF in ga daj med + in - nogico motorja.

Lahko pa dodaš tudi še shottkey diodo (recimo SB550) med + in -. Ta bo preprečila napetostnim špicam, da ti uničijo regulator.

LP
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 29.07.2004, 20:34

No,hvala za prvi odgovor...

Miha je rekel, da imajo motorji 400 ze dva kondenzatorja, tretjega pa lahko das gor sam. Torej to bi tudi jaz naredil.

Slowfly je omenil da so vrednosti kondenzatorjev 1-10 Nf, Vombat govori o kondenzatorjih 48 Nf ter 480 Nf (nic jasno).
Zelel bi samo priporoceno za moj motor, sam sem spodaj napisal, kaj bi jaz rekel v trgovini, pa naj me nekdo popravi lepo prosim.

1. kondenzator (nevem koliksna vrednost)
2. shottkey diodo SB550, kot je priporocal Mihah.
Uporabniški avatar
BUCIbuc

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 30.07.2004, 09:03

Pozdrav!

Mi res ne more nihce potrdit oz. nekaj besed napisat???
Uporabniški avatar
BUCIbuc

OdgovorNapisal/-a damjan » 30.07.2004, 09:16

Zdravo!

Naredi tako,kot je napisal Vombat. 2 x 47 nF, pa enkrat 470 nF.

l.p. Damjan
damjan
Novinec

Kraj: Maribor - Pekre

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 30.07.2004, 09:21

Hvala Damjan in Vombat, da sta se potrudla! Nebi gnjavil pa spraseval,ce nebi bilo nujno! :)

lep pozdrav
Uporabniški avatar
BUCIbuc

OdgovorNapisal/-a Vombat » 30.07.2004, 10:41

np

Drugače pa tudi če kupiš približno take vrednosti, bo tudi dobro.
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a no_name » 30.09.2004, 11:08

Kaj pa za motor 600race 7,2V

Sem kupil eno šaro, pa ma moj med poloma motorja prilotano samo diodo, tako da se v rikverc sploh ne vrti.

Torej: a diodo odstranim pa namestim kondenzatorje po zgoraj opisanem postopku samo katere vrednosti; a je važno da so keramični?
no_name

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a no_name » 30.09.2004, 19:38

no_name napisal/-a:Kaj pa za motor 600race 7,2V

Sem kupil eno šaro, pa ma moj med poloma motorja prilotano samo diodo, tako da se v rikverc sploh ne vrti.

Torej: a diodo odstranim pa namestim kondenzatorje po zgoraj opisanem postopku samo katere vrednosti; a je važno da so keramični?

Hvala za odgovore ??? :? :? :? :? :D
no_name

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a trully1 » 11.10.2004, 10:04

OJ

Mene tud zanima ali morajo biti kondenzatorji ravno keramikni. Doma imam multilajer pa me zanima a lohk dam te gor.

LP Matjaž
trully1
Novinec

Kraj: Železniki

kondezator

OdgovorNapisal/-a rvpilot » 11.10.2004, 10:29

Gor lahko daš kondezator približno te vrednosti kot so ti napisali in najbolje tri,po enega na vsak pol in maso,večjega pa med plus in minus.sicer pa lahko vse sprovaš na mizi doma.Seveda brez elise na motorju ter z zaprto anteno na odd.,se oddaljuj od modela in medtem preizkušaš krmila in motor.Če se ne dogaja nič nenavadnega je vse ok.

FRANC
Uporabniški avatar
rvpilot
Član

Kraj: Vrhpolje pri Vipavi

OdgovorNapisal/-a pagemaker » 11.10.2004, 21:52

Jaz bi k tej temi dodal samo to, da kondenzatorji ne rabijo biti ravno keramični, je pa priporočljivo, ker so kvalitetnejši in tudi bolj vzdržljivi...pri tem gre seveda samo za to, da pri PWM regulaciji vrtljajev(to dela regler) motorček ne "sipa" v okolico elektromagnetnih motenj...to je toliko bolj izrazito pri nizkih vrtljajih, ko se motorček ne vrti tako "tekoče"...naloga kondenzatorjev pa je, da induktivne konice, ki se ustvarijo pri vsakem PWM pulzu zgladijo...prav pride seveda tudi dioda, ki pa ne rabi bit ravno schottky, lahko je tudi navadna, je pa res, da se potem lahko motorček vrti le v eni smeri, saj v drugi potem dioda prevaja in je praktično kratek stik...če lahko malo pomagam, keramični kondenzatorji se najdejo tudi v računalniških napajalnikih in nič ne škodi če nalotamo kar stare...

Najbolj optimalno bi seveda bilo, če bi motorček priključili na osciloskop in potem malo pomerili, kaj se dogaja, ko priključimo različne kondenzatorje...na tak način bi najhitreje določili pravilne vrednosti...

LP, Marko
Noben še ni gor ostal!
pagemaker
Član

Kraj: Bistrca

OdgovorNapisal/-a pagemaker » 11.10.2004, 21:54

Jaz bi k tej temi dodal samo to, da kondenzatorji ne rabijo biti ravno keramični, je pa priporočljivo, ker so kvalitetnejši in tudi bolj vzdržljivi...pri tem gre seveda samo za to, da pri PWM regulaciji vrtljajev(to dela regler) motorček ne "sipa" v okolico elektromagnetnih motenj...to je toliko bolj izrazito pri nizkih vrtljajih, ko se motorček ne vrti tako "tekoče"...naloga kondenzatorjev pa je, da induktivne konice, ki se ustvarijo pri vsakem PWM pulzu zgladijo...prav pride seveda tudi dioda, ki pa ne rabi bit ravno schottky, lahko je tudi navadna, je pa res, da se potem lahko motorček vrti le v eni smeri, saj v drugi potem dioda prevaja in je praktično kratek stik...če lahko malo pomagam, keramični kondenzatorji se najdejo tudi v računalniških napajalnikih in nič ne škodi če nalotamo kar stare...

Najbolj optimalno bi seveda bilo, če bi motorček priključili na osciloskop in potem malo pomerili, kaj se dogaja, ko priključimo različne kondenzatorje...na tak način bi najhitreje določili pravilne vrednosti...

LP, Marko
Noben še ni gor ostal!
pagemaker
Član

Kraj: Bistrca

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 09.12.2004, 19:06

Pozdrav!

Kupil sem kondenzator vrednosti 47 nF za motor speed 400 6 V! prispajkal sem ga med + in - nogicama motorja! Nato sem prikljucil regulator jes 180 ter celice....na kar se zacne motor vrteti s polno "paro"! Ne da se ga izklopit, lahko samo celice odklopim da se neha vrteti!

ce mi lahko prosim kdo to razjasni!

lp
david
Uporabniški avatar
BUCIbuc

OdgovorNapisal/-a webmar » 09.12.2004, 20:29

BUCIbuc napisal/-a:Pozdrav!

Kupil sem kondenzator vrednosti 47 nF za motor speed 400 6 V! prispajkal sem ga med + in - nogicama motorja! Nato sem prikljucil regulator jes 180 ter celice....na kar se zacne motor vrteti s polno "paro"! Ne da se ga izklopit, lahko samo celice odklopim da se neha vrteti!

ce mi lahko prosim kdo to razjasni!

lp
david
HI .Oglasi se kaj v Radvanje MB pa bomo pomagali. Tel 041 731 559
Miran
webmar

OdgovorNapisal/-a mucek » 10.12.2004, 16:08

V kakšnem stanju je bil pa oddajnik? Kolikor vem JES nima mikroprocesorja, ki bi vedel, a je oddajnik ugasnjen itd.
Če si imel gas do fula al pa ugasnjen oddajnik se mu je lohk mal zrolal.
Drugač pa se ti to ne bi smelo naredit.
A brez kondenzatorja pa dela bp?

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 10.12.2004, 16:57

Oddajnika niti prizigal nisem, kak mesec ze, kondenzator sem samo kupil, ter ga prispajkal na motorcek! nato pa samo prikljucil celice in regulator (kasneje bi se sprejemnik ter poskusil z oddajnikom gas in "bremzo", da vidim ce so motnje),ampak se mi je motorcek kr zalaufal, brez sprejemnika in brez oddajnika!

isto mi je delal z drugim motorckom, ki ima ze kondenzator nekaj casa prispajkan in sem ze letel z njim v preteklosti, tako da je kriv regulator!

Danes sem se enkrat probal, pa ne dela vec tega! vrjetno zato,ker je bil regulator na mrazu!

lepa hvala za pomoc!
Uporabniški avatar
BUCIbuc

OdgovorNapisal/-a spaca157 » 10.12.2004, 18:50

Kolikor sem jaz razbral si ti to priklaplal brez postaje to nizdravo.Najprej moraš priklopit postajo in nato šele celice na regler , ki mora že prej biti priklopljen na sprejemnik. Če priklopiš regler brez sprejemnika nikoli ne veš kaj bo saj nima difiniranega vhoda iz sprejemnika.
Kdor nizko leta k¨mal razbije
Uporabniški avatar
spaca157

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a mucek » 10.12.2004, 19:29

Hmmm, včasih pomaga, da prebereš NAVODILA!!!

V prav vseh :!: piše, da je potrebno najprej vklopiti oddajnik in šele nato sprejemnik!!! Ker razni cenejši sprejemniki kar podivjajo, če nimajo na vhodu signala.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 10.12.2004, 21:36

No,dobro da zdaj vem!
Hvala
Uporabniški avatar
BUCIbuc