Zavore pri pristajanju?

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Zavore pri pristajanju?

OdgovorNapisal/-a alien » 17.09.2004, 19:45

Imam eno vprasanje glede konfiguracije pri pristajanju. Za Protech Omego bi si rad naredil landing switch.

Kolikor jaz razumem je potrebno spustiti ailerone in dvigniti visinsko krmilo. Ampak koliko?

Sem probal aileron 60% navzdol, visinsko 40% navzgor pa je letalo sicer malo upocasnjevalo ampak sililo z nosom navzgor. Kaj sem zaj*?
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ZZ-Top » 17.09.2004, 20:05

daj manj višine, ...
Uporabniški avatar
ZZ-Top
Član

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a rock » 17.09.2004, 20:07

Ne naobe razumet, ampak si si sam odgovoril. Če mi nos modela sili navzgo palico porinem odsebe. A ni tako.

In pa da ti po za vedno jasno.

Ko daš zakrilca ali krilca na krilu navzdol, poleg tega da povečaš upor, povečaš tudi vzgon. Posledica tega je da ti sili nos navzor.

Če nimaš na komandi možnega miksanja zadevo kompenziraš po občutku. Velika večina modelarjev leti tako.

Tisti, ki imamo možnost miksanja pa miksamo, da si vse skupaj olajšamo, hkrati pa sebi lažemo kako dobri smo.

Ponavadi je tako, da pri odklonu krilc ali zakrilc navzdol tam nekje od 60 do 90 stopinj uporablajam kompenzacije po višini okoli 30%. Tako da mi računalnik tišči palico naprej. Se pravi krilce na višine se odklanja navzdol.
Tako je pri prvem startu. Potem ko letim nastavljam na optimum.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 17.09.2004, 22:21

pri jadralnih modelih se kot zavora uporabljajo eleroni ki se dvignejo
s spuščanjem eleronov si tudi vzgon povečuješ kar pa pri pristanku ni potrbna stvar

torej eleroni gor nos pa dol tiščat do parabole izravnavanja tam se pa hitrosti zelo hitro zmanjšajo in je potrebno biti previden da model ne bi omahnil
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rock » 18.09.2004, 09:19

Ni nujno, da pri jadralnih modelih za zračne zavore koristimno krilca obrnjena na vzgor.

Zadeva sploh ni enostavna. In jo je potrebno najprej v teoriji razumet potem pa večkrat če ne neskončnokrat preiskusiti v praksi.

Če krilca na krilu odklanjamo navzgor pravzaprav ustvarimo cel kup nezaželenih posledic, ki si verižno vrstijo.
Najprej nastopi težava, da pri nekaterih namestitvah servov in povezave s krilcem sploh ni mogoče krilca zadovoljivo visoko dvignat. Če krilce ni dovolj dvignjeno prav nič ne povečuje upor, pravzaprav ga zmanjšuje. Tisto kar velika večina modelarjev misli, da gre zdaj dol je zmanjšanje upora in hkrati zmanšanje vzgona. Pa še to, v tem primeru je z naše strani reakcija ponavadi to, da vlečemo palico nase. Zadeva se odvija 1m-2m od zemlje mi pa to vse skupaj narobe opazujemo. Model je v trenutku na tleh in vsi veseli skačemo naokoli kako dobri smo. Model je pa v resnici bil prisilno prizemljen.
Jaz bi veliko premislil, če bi s takšnim načinom nadaljeval predvsem pri tekmovalnem letenju.

Ko odklanjamo krilca navzdol, sem že nekaj postov prej povedal, da hkrati povečamo vzgon. To je pri pristajanju na piko ali pri letenju za zabavo zelo zaželjena zadeva. Model je tudi v popolnoma zadnjih fazah letenja pod našo kontrilo. In vse prevečkrat se zgodi, da ti tisti povečan vzgon pomaga do pike priletet.

Vsak modelar ima prav in tisto česar je navajen bo tudi letel.

Še različne načine letenja in različne mode je potrebno upoštevat.

Če pravim, da letim tekmovalno kjer se pristaja v piko bom letel z odkloni krilc navzdol. Palico po potrebno tiščati naprej.

Če pa bom letel na hribu in kadar se že spravim na hrib verjetno precej piha, bom pa letel z odkloni krilc navzgor. Saj na naših hribi ni obilo prostora za pristajanja in kadar se že odločimo si želimo, da je model kar se da hitro prizemljen. Pa še enkrat pri odlonu krilc navzgor je potrebno palico potegnati nase.

Na večjih modelih tipa F3J, F3B in F3F. Pa imamo odklon krilc ponavadi po sistemu "butterfly". Na "centroplanu" sredinski del krila, kjer so takoimenovana zakrica "flapi" odklanjamo zakrilca navzdol. Na "uškah" kjer pa imamo krilca "eleroni" pa jih odklanjamo navzdor. Vse skupaj je namenjeno temu da povečamo upor.
Zaradi odklona zakrilca navzdol pa imamo v zadnji fazi leta modela povečan vzgon in večkrat se vidi da model s prinešeno energijo s seboj kdaj pa kdaj dobesedno obstane v zraku. Nato ga pa samo še pikneš v center pike.
Pri vsem skupaj je moment, ki ga ustvari povečan vzgon na krilu zaradi odklona zakrilc navzdo, kljub kompenzaciji s strani krilc na uškah, ki se odklanjajo nvzgor, še vedno prevelik in je zato potrebno palico tiščati naprej.

Pri vsem skupaj nam je v veliko pomoč računalnik v komandi kjer si zmiksamo koliko procentov odklona višine nam bo dajal, ko bomo dajali tako imenovane "zavore" ven.

Vsak, ki je zgornje vrstice prebral se mora zavedati, da govorimo o krilci in zakrilci in ne o zračnih zavorah.

Pri uporabi "zračnih zavor" to so tiste zadeve, ki gredo iz krila ven. Te pa samo povečejejo upor in dobesedno porušijo vzgon. Zato niso nikoli po vsem krilu in vsak je že videl da so majhni "štrcli". Tisti, ki jih montirajo in ti so ponavadi modelareji, ki letijo makete jadralnih letal pa prav dobro vejo vse to in tudi kupijo oziroma naredijo svojemu modelu usrezne zračne zavore.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a alien » 19.09.2004, 15:23

Hvala vsem za izcrpne informacije. Mislim da bom z landing mixerjem spustil zakrilca se malo vec navzdol, repno krmilo pa ustrezno navzgor z "test&reconfigure" metodo da pridem do zeljenega rezultata.
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov