Začetniško vprašanje?????????????????????

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Začetniško vprašanje?????????????????????

OdgovorNapisal/-a Starter » 17.12.2004, 18:15

Dejte mi povedat kater jadralni model za kategorijo F5J mi priporočate.
V letošnjem Timu 4 sem opazil model terra 400 pa me zanima če je ta za začetnike taprav. :D :?: :?: :?:
Starter
Novinec

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 17.12.2004, 18:36

Koliko imaš iskušenj z letenjem?

Jaz ta model imam, pa leti super. Je pa za začetnika mogoče malo prekrhek.

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade
Naš človek :)

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Starter » 17.12.2004, 18:43

Sej pravim da sem začetnik torej nič
:oops:
Starter
Novinec

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 17.12.2004, 18:54

Drugače model leti totalno dobro, ti odpusti praktično vse napake(vsaj men):shock: . Bi pa bilo treba paziti pri pristankih, da ne bi pretrdo pristajal.
Če imaš inštruktorja potem ti ga vseeno priporočam.

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

OdgovorNapisal/-a Letme » 17.12.2004, 20:54

Starter: moj nasvet je TELSTAR (panoptikum) z vsemi dodatnimi ojacitvami (ki so ze bile napisane nekje na forumu, krozi pa naokoli tudi mail z izboljsavami). Z modelom bos zadosti konkurencen za mesat strene, pa se naucu se bos letet (ker je pac zelo enostaven in zadosti trden).

lp
Crt
I cannot do anything without fear
Uporabniški avatar
Letme
Novinec

Kraj: Ljubljana

Re: Začetniško vprašanje?????????????????????

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 17.12.2004, 21:40

Starter napisal/-a:Dejte mi povedat kater jadralni model za kategorijo F5J mi priporočate.
V letošnjem Timu 4 sem opazil model terra 400 pa me zanima če je ta za začetnike taprav. :D :?: :?: :?:

Ker ne znaš letet si moraš umislit model ki je primeren za učenje letenja ne pa specialke za tekme :shock:

Vzemi tel starja in si najdi nekoga ki ti bo pomagal pri prvih korakih

Ko boš imel cca 30 ur naletenega boš razumel moj odgovor :!:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a frcac » 17.12.2004, 22:22

Nebi se strinjal da je Terra 400 F5j pa tudi če je tekmovalno preizkušen model specialka - daleč od tega. Gre samo za par lajštic in dilc balze. Je pa res da je treba za njeno gradnjo mirno in izkušeno roko - marsikaj se da izvedeti čez forum.

Telstar je pa za začetnika zadetek v polno - pa še na F5J tekmah si z njim lahko dober če si dober. Enostavno. Kar pa se tiče raznoraznih ojačitev - najboljša ojačitev je, da je model dobro in NATANČNO zgrajen. Le tako v njega ne vgradimo raznih šibkih mest in lomnih ravnin.

Načeloma modeli za vsakodnevno letenje ne potrebujejo dodatnih ojačitev. Folk je pa itak usekan na karbon-kevlar-vollxxx tehnike gradnje, mora biti pa model res izredno dobro poračunan in premišljen, da graditelj točno ve zakaj je kje kakšna flikca karbona zalaminirana in zakaj je kje kaj pojačano. Modeli letal so mišljeni za letenje, ne pa za to da zdržijo "trde pristanke" oziroma kot je nekdo na forumu lepo napisal "talne akrobacije".

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a Kroko » 17.12.2004, 23:42

Končno je frčač povedal, kar vseskozi mislim. Telstar je trden toliko kolikor je dobro zgrajen. In to brez ojačitev!!!!!!!!!!

Če mi kdo sponzorira telstara z komponentami izvedem brisanac in takoj za tem luping (high speed!). Če model preživi ostane moj, drugače ga plačam. Stava?
Pogoj je, da ga zgradim sam( samo z uporabo originalnih komponent brez ojačitev).

Teltarja nisem nikoli prej nisem imel, vseskozi pa si mislim, da so "potrebne" ojačitve stvar slabe izdelave originala.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a mihah » 18.12.2004, 00:25

Andrej, super izziv si dal!

Ajde, kje ste sedaj junaki? :twisted:
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 18.12.2004, 01:24

:shock: kje so zdej vsi pljuvalniki tel starja da sprejmejo TALE izziv :D 8)
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a miskolin » 18.12.2004, 09:46

MC GAYVER napisal/-a::shock: kje so zdej vsi pljuvalniki tel starja da sprejmejo TALE izziv :D 8)

Tut jest sem imel nekaj za povedat okrog telestarja vendar niso bile v igri letalne sposobnosti..ampak posamezniki, ki vsakemu zacetniku priporocajo telestarja.

Je treba z motornjaki letet 8) :wink:
Lp
miskolin

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 18.12.2004, 10:18

miskolin napisal/-a:
Tut jest sem imel nekaj za povedat okrog telestarja vendar niso bile v igri letalne sposobnosti..ampak posamezniki, ki vsakemu zacetniku priporocajo telestarja.

Je treba z motornjaki letet 8) :wink:
Lp

Dober pilot mora obvladat jadranje z modeli. Motornjaki ki ne poznajo osnov jadranja zelo pogosto delajo hude napake pred vsem v "kriznih" situacijah :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Robi » 18.12.2004, 10:34

Jaz bi rekel, da je prej obratno.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Andrej Bučar » 18.12.2004, 10:39

Se strinjam z Mc GAYVERJEM.Za popolen začetek je najprimernejša
elektro verzija jadralnega letala,kajti "motorec" je dosti hitrejši in s tem
nevarnejši za okolico.Treba je obvladat tehniko jadranja,ko enkrat "crkne" motor v zraku.Tu pa pridejo prav izkušnje z jadralnimi letali.
"STORM TROOPER OF THE SKIES"
Uporabniški avatar
Andrej Bučar
Član

OdgovorNapisal/-a fantasy » 18.12.2004, 10:40

Prav ima Gajver!
Jadralci so vseskozi porimorani med letenjem ohranjati hitrost. Potencialno energijo spreminjajo v kinetično. Torej ohranjanje višine na račun izgubljene višine z največjo možno efikasnostjo.

Motornjaki pa ko jim motor crkne (govorim o začetnikih, da ne bo kak star maček zameril!) tega ne obvladajo in vlečejo in vlečejo model in po možnosti potem še na minimalki na vsak način hočejo še narediti zavoj, da bi pristali na želenem mestu, pa jim model zvrne na krilo in treske so tu!
Uporabniški avatar
fantasy
Član

OdgovorNapisal/-a frcac » 18.12.2004, 11:22

miskolin napisal/-a:Je treba z motornjaki letet 8) :wink:
Lp

Mogoče res. Ampak če se nekdo izšola na motornemu modelu in potem v roke dobi jadralnega, je prva lekcija spoznavanje pomena besede "pumpanje". Leteti na krilih je čisto drugače kot leteti z motorjem. In ko se tak "motornjak" nauči poleg letenja tudi jadranja, je veliko boljši motorni pilot, saj se mu tako "odpre" v detajlih.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a pino » 18.12.2004, 17:36

[quote="Kroko"]Končno je frčač povedal, kar vseskozi mislim. Telstar je trden toliko kolikor je dobro zgrajen. In to brez ojačitev!!!!!!!!!!

Če mi kdo sponzorira telstara z komponentami izvedem brisanac in takoj za tem luping (high speed!). Če model preživi ostane moj, drugače ga plačam. Stava?
Pogoj je, da ga zgradim sam( samo z uporabo originalnih komponent brez ojačitev).

Mislim,da se nebo noben javil na ta izziv,ko sem jaz končal mojega Piperja,sem tudi zasledil na forumu,da obvezno treba ojačat krila,če hočeš izvajat lupinge(krompirje).Vsled tega sem dolgo letal brez kakršnih koli akrobacij,ko mi je vse skupaj presedlo sem pa začel s krompirji in v nekaj mesecih,kar to počnem imam na piperju še zmeraj cela krila.
Uporabniški avatar
pino
Novinec

Kraj: Boštanj

OdgovorNapisal/-a Anzo » 28.12.2004, 21:31

DrgacTerry iz Mibota(graupner) primeren za ucenje ter izvaja vse onovne akrobacije.Model je iz presaneha stiropora zato so popravki nezahtevni. Terrya sem vidu da je pri ful gasu naredu luping in se ni zlomiv ceprav je iz stiropora.Zato mislim in vrjamem da se Telsar pr ful gasu ne bo zlomu in to brez ojacitev.
::::::Leti vse!!!!Tud navadana deska, ce jo vrzes!!!::::::::

LP Anze
Anzo

Kraj: Ljubljana - Škofljica

OdgovorNapisal/-a mucek » 28.12.2004, 23:42

No, glede Terrija je tko, da se mu krila prov fletn premikajo ko je pod obremenitvijo... Sam sem mu prigradil krilca in počel z njim marsikaj, krila pa sem ojačal s "silvertape-om"; polimal sem jih zgoraj in spodaj. Ravno tako sem dodal še en vijak zadaj (poleg obstoječih dveh na prvi tretjini), kar se je izkazalo kot pametno.
Vseeno so se pri kakšnih bolj brutalnih manevrih kar dobro zapirala, a polomila se niso (res pa, da so tako, na tretjino zaprta krila, bila za letet prav zanimiva; kontrola nagiba se je kar izgubila in potrebno ga je bilo peljati le s smerjo in višino). Ravno tako je bilo, ko sem letel hrbtno, so se krila precej zravnala, V lom je bil precej manjši in posledično je bil na hrbtu model tudi zelo živahen po nagibu. Na RC groups so priporočali, da se krila obleče v Oracover, ker potem precej pridobijo na trdnosti. Eni so pa krila ojačevali tudi s karbonskimi rovingi itd.
Drugač pa za moje pojme Terry ni tako dober model za začetnike kot Telstar, saj je precej hitrejši in bolj živahen (manjši, ...).

Lp, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Anzo » 29.12.2004, 10:30

Jz sm ga mam za ucit ceprov ralje letim s HLGjem zato ke zivim na hribu tko je dobr za termicmo jadranje
::::::Leti vse!!!!Tud navadana deska, ce jo vrzes!!!::::::::

LP Anze
Anzo

Kraj: Ljubljana - Škofljica

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov