Vzrok za motnjo?

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Vzrok za motnjo?

OdgovorNapisal/-a Vetrolovec » 01.06.2005, 10:07

Imam problem z motnjami na elektro jadralcu. Do nedelje je zadeva delala še povsem normalno, v ponedeljek pa so se mi pojavile motnje in sem skoraj izgubil avion ker se sploh ni dal komandirat. Preveril sem domet naprave za vodenje in ugotovil, da se pri razdalji cca. 60 - 70 metrov z neodprto anteno (samo 30 cm) in brez prižganega motorja, servotom začne na ful dogajat oziroma jih zateguje do skrajne lege in seveda se motor se nekontrolirano prižiga in ugaša. Tudi ko se pričnem zopet približevati oddajniku zadeva dela povsem enako. In tudi če naknadno raztegnem anteno se zadeva ne umiri. :shock: Zadevo sem "dokaj" dobro pregledal vendar ne najdem vzroka. :evil: Za bolj komplicirano testiranje nimam pripomočkov. Imam pa naslednji setup:

Motor Permax 400 6V (prispajkani kondenzatorji)
Akumulator 8xKAN 650
Regulator SUN 4001
Servoti 2xHS 55
Sprejemnik Robbe Futaba R 118 FP (star cca. 12 let)
Oddajnik Robbe Futaba F-14 (star cca. 12 let)

Kam bi lahko dal stestirat sprejemnik in oddajnik oziroma kristale?

HVALA ZA POMOČ :!:
Keep on surfing!
Vetrolovec
Novinec

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 01.06.2005, 10:43

Če je bil pred začetkom težav kak trši pristanek je možno, da je počil keramični filter v 118tki (pogosto)

Najbrž da res ne bi bilo slabo dat sprejemnik in oddajnik malo na servis naštelat po toliko letih :!:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Vetrolovec » 01.06.2005, 12:38

Lahko rečem da je bil malce trši pristanek ravno v ponedeljek. Sicer pa moram povedat da sem prvi lasnik komand in da je bil sprejemnik udeležen v parih hujših kreših, vendar je do sedaj vse normalno funkcioniralo. Kje pa je servis da bi zadevo stestiral? Ali bi bilo celo bolje da kupim nov sprejemnik in oddajnik?

HVALA!
Keep on surfing!
Vetrolovec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Vetrolovec » 01.06.2005, 13:51

Še to sem pozabil povedat, da so se kreši zgodili že ene 7 let nazaj in je zadeva stala do lanskega leta v delavnici. Lansko leto pa sem dokončal jadrilico ki je bolj prijazna za letet predvsem ker sem naredil cca. 6 let pavze. Z jadrilico pa kakšnega hudega kreša nisem imel le kakšen trši pristanek.

LP!
Keep on surfing!
Vetrolovec
Novinec

OdgovorNapisal/-a peugeot1 » 01.06.2005, 14:21

Najprej bi bilo dobro, da bi samo kvarc zamenjal, pa še enkrat naredil test. Ker lahko, da ti zato trese, ker je pač bil udarjen.
Drugače ti je pa že mc gayver odgovoril. Na servis pa daj, v kako modelarsko trgovino, kjer servisirajo, seveda če je kaj hujšega.

Lp,klemen
Ljubezen: ime ji je letenje!!!
Uporabniški avatar
peugeot1
Član

Kraj: Selca

OdgovorNapisal/-a Vetrolovec » 02.06.2005, 09:43

No pa sem kar novo zadevo kupil - FX-18 v kompletu z sprejemnikom,... :D

LP!
Keep on surfing!
Vetrolovec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Vetrolovec » 04.06.2005, 11:42

Pa sem šel z novo napravo na plac in seveda najprej preveril domet. Servotom in motorju se je spet na ful dogajal že na razdalji 40 metrov in manj. :shock: :evil: Odklopim regulator in na sprejemnik priklopim navadno 4 celično baterijo. Zadeva dela enako. :shock: Torej ni regler, ni motor in ni pogonska baterija. Nato doklopim servo za višino. Po preštetih 140 zelooo dolgih korakih je servo za smer le parkrat malo zatrzal vendar ga ni zategovalo in zadeva se je dala vodit. ponovno priklopim servo za višino in zadevi se utrga. Odklopim servo za smer in višini se še vedno trga. Torej ugotovim da moja 12 let stara F-14 dela kot šus :D in da je za motnje kriv servo motor HS-55. Ali je to sploh mogoče? :shock: Servo je star dobre tri tedne in ni bil skreširan. Ali ima še kdo podobno izkušnjo? Ali mislite da tak servo v trgovini zamenajo?

LP! BAJS
Keep on surfing!
Vetrolovec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Vetrolovec » 04.06.2005, 11:47

Pa še to sem pozabil: ali je možno da je vzrok za to ker servo ni bil pritrjen z gumicami, ki neutralizirajo treslaje. Proizvajalec jih ne prilaga zato sem smatral da niso potrebne.

HVALA ZA ODGOVORE!

LP! BAJS
Keep on surfing!
Vetrolovec
Novinec

OdgovorNapisal/-a raktivec » 04.06.2005, 13:21

Se spomniš, ko sem ti v zs dejal, da vse skupaj preveri in da ni nujno kriva rc naprava? Po mojih trpkih izkušnjah prej odpovejo regler in servoti kot oddajnik ali sprejemnik. Pred leti sem imel podobno zadevo z enim servotom. Ko sem ga priklopil je vse žagalo. Po zamenjavi servota je bilo zopet vse o.k.

Mogoče je kaj v kablu ali konektorju od servota. (kaka tenka žička preskakuje iz enega na drugi pin ali pa je morda kak stik v konektorju slab...)

V mojem zadnjem primeru je bil kriv regler, na katerega sem najmanj posumil in mi je naredil stotisočake sit škode preden sem ga odkril. Po moje boš sam po temeljitem premisleku najlažje definiral vzrok napake. Menim, da je prišel servo iz trgovine v dobrem stanju.

Servo pritrjen z gumicami ali ne nima veze dokler ne uporabljaš eksplozijskih motorjev, pa še tam morajo biti hude vibracije, da servo odpove.

lp
Sašo
raktivec

Kraj: Koroška

OdgovorNapisal/-a Vetrolovec » 04.06.2005, 14:40

Še enkrat hvala za nasvete, servo bom pa mal pregledu. Če ne odkrijem kaj konkretnega kaj z njim storiti? Ga u šraufštok zategent kolikor gre ali dati na servis (če se splača, ker nimam s tem izkušenj)?

HVALA!

LP! BAJS
Keep on surfing!
Vetrolovec
Novinec

OdgovorNapisal/-a raktivec » 04.06.2005, 18:32

Šraufštok al pa bempufer!Slika

lp
Sašo
raktivec

Kraj: Koroška

Vrni se na Elektro..