X-Plane

Novosti s področja letalskega modelarstva, pravilniki ...

Moderator: blisk

X-Plane

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 15.10.2004, 10:21

Zanima me ali ima morda kdo izkusnje z uporabo programa X-Plane.

http://www.xplanefreeware.net/modules.p ... =Downloads

Program ima to moznost da poleg tega da je to simulator letenja, obravnava aerodinamiko letala (ali modela) glede na vnesene podatke o letalu. Tako da sama oblika letala, oblika in odkloni krmil, mase in vtrajnosti, moc motorja itd..itd.. rabijo za izracunavanje sposobnosti in lastnosti letalne naprave.

Sam sem pred casom uporabljal ta program, a nisem vedel odgovoriti na vsa vnosna polja za raznorazne elemente letala.

Zanima me pa predvsem zato, ker se ta program uporablja za testiranje letala v simulatorju se preden ga dejansko naredis. In ce nisi zadovoljen z naprimer odzivnostjo neke krmilne povrsine, spreminjas parametre (velikost, oblika, profil, odkloni) dokler nisi zadovoljen z rezultatom in nato te nove geometrijske vrednosti upostevas pri nadalnjem projektiranju (modela)...

Torej, ali je kdo, ki se je ubadal s tem primerom?

Pa se to: Lep primer uporabe tega programa bi bil naprimer sedaj, ko so Brata Fidler in Rok v CAD-u obdelali projekt DLG modela, sedaj bi ga pa tudi stestirali kar "virtualno" v X-plane programu, ter se na osnovi rezultatov odlocili ali je projekt tako dalec da se na CNC stroju zacnejo delati kalupi....
http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.ph ... c&start=90

LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil ultralajt, dne 15.10.2004, 10:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a EagleA1 » 15.10.2004, 10:33

Kokr jest vem je x-plane narejen podobno kot FS samo bolj realistično toda z manj dodelano grafiko zaradi precej manjšega budgeta...

Mogoce ti bo tale link kj pomagov...

LP

http://forums.s5-forum.org/viewtopic.php?t=179
EagleA1
Član

OdgovorNapisal/-a Dr. MadMan » 15.10.2004, 13:12

X-plane 7.xx trenutno aktualna različica je odličen simulator vendar še daleč od realizma. Baje naj bi prihajajoča različica 8 občutno popravila. Sam sicer letim v tem simulatorju že od različice 5.xx Je pa veliko bolj realen kot MS igrače.
Master of disaster
Dr. MadMan

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 15.10.2004, 13:39

Hvala za linke in komentarje, vendar bi jaz rad nasel koga, ki je dejansko zna vstavljati vse potrebne podatke v simulacijo, ter z razpolozljivim dizajnerjem za letala vnesti natancno obliko "nasega" letala...ne kar tako "od oka", pa skopirati podatke od "podobnega letala"...

Res pa je da MS simulator ne racuna dinamiko letala dejansko iz njegove geometrije, ampak bolj..kako bi rekel..."tabelarno"...

Ravno zaradi nacina izracunavanja letala kot ga ima X-Plane program, me mika spoznati zadevo bolje in jo koristno uporabiti kot zadnjo kontrolno stopnjo pred izdelavo prave zadeve.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Bošti » 16.10.2004, 02:54

Lep primer uporabe tega programa bi bil naprimer sedaj, ko so Brata Fidler in Rok v CAD-u obdelali projekt DLG modela, sedaj bi ga pa tudi stestirali kar "virtualno" v X-plane programu, ter se na osnovi rezultatov odlocili ali je projekt tako dalec da se na CNC stroju zacnejo delati kalupi....

Sorry Mitja, jaz ne zaupam preveč simulatorjem. Kaj pa če mi napiše, da bo letel, ko kanta :shock: :?: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bomo kar "v živo" z lolotom probali dve inačici profila in zvitja in nato izbrali tisto, kar nam bo bolj ustrezalo.
Drugače pa, frezer smo že našli in drug mesec se začne zares. :D

Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 16.10.2004, 13:11

Bošti napisal/-a:
Lep primer uporabe tega programa bi bil naprimer sedaj, ko so Brata Fidler in Rok v CAD-u obdelali projekt DLG modela, sedaj bi ga pa tudi stestirali kar "virtualno" v X-plane programu, ter se na osnovi rezultatov odlocili ali je projekt tako dalec da se na CNC stroju zacnejo delati kalupi....

Sorry Mitja, jaz ne zaupam preveč simulatorjem. Kaj pa če mi napiše, da bo letel, ko kanta :shock: :?: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bomo kar "v živo" z lolotom probali dve inačici profila in zvitja in nato izbrali tisto, kar nam bo bolj ustrezalo.
Drugače pa, frezer smo že našli in drug mesec se začne zares. :D

Lp, Boštjan

A ves, da so naredili ze kar nekaj tapravih letal in so jih ko so koncali s premilinarnim dizajnom, preizkusili v tem programu in pokazalo se je da se je potem realno letalo zares obnasalo tako kot je predvidel X-Plane !!!

Prav to me je vzpodbudilo, da sem se zacel zanimati za ta program, ampak sem se zgrozil, ko sem videl koliko podatkov je treba vnesti za konkreten primer in to takih za katere niti ne vem kaj pomenijo....

Zato sem odprl to temo, da bi poizkusil najti junaka, ki bi o tem vedel kaj vec, da bi lahko izmenjala svoje izkusnje.

Ce v ta program ne vneses pravih vrednosti, seveda ne more biti rezultat tak kot bo v realnosti.

LP Mitja

No, do takrat ko bo to lazje za delati, pa zal tako kot si povedal: "Bomo kar "v živo" z lolotom probali dve inačici profila in zvitja in nato izbrali tisto, kar nam bo bolj ustrezalo."
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Bošti » 16.10.2004, 14:07

Ja, Mitja bi bilo zanimivo probat in potem podatke primerjat s tistimi iz prakse.

Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

Vrni se na Novosti..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost