Živjo!
Letos poleti imam namen skonstruirati nov trenažni model na osnovi predhodnika E-Trainerja, ki me je osebno zelo presenetil z dobrimi letalnimi lastnosmi čeprav ga neposredno žene navaden speed 600, ki se napaja iz 8 celic.
Zadal sem si sledeče cilje:
1. Povečanje površine krila pri isti ali manjši masi, da bo model počasnejši
2. Izboljašnje izgleda modela
3. Izbira pogona z reduktorjem ali brezkrtačnim motorjem (BK).
Na vas (predvsem začetinke, dobrodošla pa bodo tudi mnenja starih mačkov) se obračam predvsem glede tretje točke, torej izbire pogona. Ideja o novem modelu je namreč že stara in se je v tem času na področju pogonov marsikaj spremenilo. Moj prvotni namen je bil uporabiti Graupnerjev jermenski reduktor in motor speed 600 race, ki je po mojih preračunih precej boljša izbira od neposrednega pogona s speed 600 pri ISTI vhodni moči. Tako bi kombinacija z reduktorjem zagotavljala ISTO hitrost modela in precej boljši vlek, saj bi namesto 8" elise vrtela vsaj 10" eliso. No, potem so pa tu še razni BK pogoni ... aktualen bi bil kakšen "outrunner" (na primer AXI) saj odpade potreba po reduktorju, poleg tega pa imajo še daljšo življenjsko dobo.
Torej ...
Zanima me, katera oblika pogona se vam bolj dopade glede na to, da je proračun začetnika običajno precej omejen?
Da bo izbira lažja, naredimo primerjavo (preko palca):
a.)
Speed 600 race ... 5 kSIT
Power gear 2,5:1 ... 7 kSIT
Krmilnik ... 10 kSIT
--------------------------------
Skupaj: 22 kSIT
b.)
AXI ... 18 kSIT
Krmilnik ... 20 kSIT
--------------------------------
Skupaj: 38 KSIT
PS.
Če se kdo s čimerkoli ne strinja, naj pove, pa bomo popravili saj sem cene na hitro "zmetal skupaj". Bistvo pa je, da bi naredili stroškovno primerjavo dveh ekvivalentnih pogonov ter ugotovili splošno mnenje glede optimalnega pogona za tovrstni model.