Metode gradnje krila

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Metode gradnje krila

OdgovorNapisal/-a no_name » 22.08.2004, 21:32

Lep pozdrav!

Imam sledeči problem.
Gradil bom krilo, za model, ki bo namenjen za pobočno ter termično jadranje.
Problem je nastal, ker se ne morem odločiti kakšno metodo oz. kako naj krilo napravim.
Sredica bo iz stirodura, vendar ne vem kakšna naj bo oplata. Oklevam med balzo 2mm ter abahi furnirjem ter stekleno tkanino(spodaj).
Pri prejšnjih krili, ki sem jih delal sem uporabil navaden stiropor EPS15, pa sem videl, da je pri "prešanju prišlo do velikih deformacij oblike krila, klub temu, da je furnir še vedno ostal "vegast".

Krilo mislim izdelati po metodi, ki je opisana v aerodesign "stiro/balsa sendvič".
Pri tej gradnji me skrbi, če je balza dovolj trdna, za furnir se pa bojim zaradi predhodnih slabih izkušenj.

Ali bi mi lahko predlagali, za kakšno oplato naj se odločim, ter če mi lahko zaupate kake vaše izkušnje.

Masa niti ne igra tu bistvene vloge; krilo razpona 2400mm, površine 45dm2 (dvodelno).

Hvala.

LP Boris
no_name
Naš človek :)

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 23.08.2004, 00:18

Živjo!

Moje izkušnje so dokaj omejene, ampak furnirja pa ne bom uporabil nikoli več! :x
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a no_name » 23.08.2004, 08:24

Kateri stiropor ter furnir pa si uporabil?
no_name

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 23.08.2004, 08:40

Pozdravljen. Iz mojih izkušenj ter iz poslušanja starih mačkov sem se naučil o prešanju kar nekaj. Rekel bi, da ti je še vedno najboljša opcija Stiro balsa, vendar, ker je model velik (rekel si 2400) ti bi pa vseeno priporočal Abahi in vsekakor ne furnir. Ponavadi se planka z balso do debeline 1,5mm ker bol kot je balsa debela, težja se da z njo plankat, in bol je krilo nepravilnega profila, na trdnosti pa ne pridobiš toliko.

Ena možnosti ti je tudi, da v krilo daš ojačitve (v sturopor predhodno pred plankanjem vstaviš letvico (smreka ali balsa plus steklenka) in nato plankaš z balso 1mm ali 1,5mm.

Več ti ne znam povedat, za furnir pa še nisem slišal kako se kaj planka!

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-
----------------------------

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a no_name » 23.08.2004, 09:25

Dobro, do abahija sem tudi sam prišel po nekajurnem razmišljanju :oops:

samo še vedno pa ne vem glede stiroporja; pomoje se bom odločil za stirodur, ker ga lahko bolj močno stisneš, čeprav prinese samo dodatno težo.
no_name

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 23.08.2004, 09:44

no_name napisal/-a:Kateri stiropor ter furnir pa si uporabil?

S kombinacijo balze in stiropora sem imel kar dobre izkušnje, s kombinacijo abahi furnirja in stirodurja pa ne ... možno, da sem tudi sam kriv za slab rezultat. :oops:
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a no_name » 23.08.2004, 09:49

Kje pa je spodletelo, če smem vprašat? Ali je prišlo do deformacije oblike profila?
no_name

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 23.08.2004, 09:51

Jaz bi ti priporočal Stiropor, na preši pa bodi bol previden! Stirodur kot sredica ne bo zdržala noene večje obremenitve kot stiropor, le težo ti bo prinesla! Ko prešaš pa bodi nežen. Glej stičišča plankov - to ti je orientacija za stiskanje preše!

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a no_name » 23.08.2004, 10:05

Jaz mislim, da bi pri prešanju stirodur veliko pripomogel, kar se tiče trdnosti(deformacija proti pritisni sili; kar pomeni lepše uležen abahi,balza,... karkol pač); kar se tiče končne trdnosti krila pa se strinjam, da ne bi kaj bistvenega doprinesel.
no_name

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov