Jadranje za zacetnika

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Damac » 27.06.2004, 09:21

Futabina stran http://www.robbe.com/

LP
Damjan
Uporabniški avatar
Damac
Član

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mihec87 » 27.06.2004, 11:29

Zanimivo ja da je futabina stran http://www.robbe.com jst sn pa gledu na http://www.futaba-rc.com.
Hvala useen.
mihec87
Član

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 27.06.2004, 22:30

mihec87 napisal/-a:Zanimivo ja da je futabina stran http://www.robbe.com jst sn pa gledu na http://www.futaba-rc.com.
Hvala useen.

To je pa zato, ker dela Futaba FX komande posebej za Robbe in jih pod lastno blagovno znamko ne trži ...
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a kiwi » 28.06.2004, 08:56

Hi!

No da se jaz nekaj posinfam in pohvalim. Oddajnik fx18 se mi trenutno zdi najboljsa izbira. Ce bi sam kupoval sedaj bi se verjetno odlocil za to futabo. Trenutno pa letim na Graupnerjevem MC 15 II (35Mhz) in sem z njim tudi zadovoljen. Sedaj pa sprejemnik. Sam imam Graupnerjevega c17, ki je zelo dober sprejemnik. Pred kratkim pa sem nabavil tudi Jeti REX5 Plus
(35Mhz) in moram reci da je za ta denar dober nakup. Vanj gre standardni kvartz, jaz sem uporabil graupnerjevega, s tem, da sem ga vzel iz plasticne srajcke. Kolega ALien in Damac imata enak sprejemnik in uporabljata futabine kvartze in dela tudi brez problemov.

Tako da lahko ta sprejemnik samo priporocam. Sploh za taksno ceno (36,9€)

Edino ce bos kupoval graupnerjeve kvartze te bo kar drago stalo. Za par sem dal ~ 30€.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a luigidon » 28.06.2004, 09:32

KAr se tiče oddajnikov:

Kolega ima Fx18 in sicer se nisem ša poglabljal v komando, ampak kar se na hitro videl so digitalni trimerji, ki mi niso glih všeč. Večrkat se mi je že naredilo, da sem moral s trimerji na hitro popravit smer letala. Pri letečih krilih se mi je to naredilo in pri digitalnem bi moral čakati kar nekaj sekund, preden spremenit položaj v skrajno točko. Pri analognih pa samo potegneš tiso ročko in v trenutku je tam.

Sam imam FC-16 in sem nadvse zadovoljen z njo. Ponuja mi vse, kar jaz potrebujem. Ima razumljive programe, enostaven vmesnik, priključke za stikala itd....

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Kroko » 28.06.2004, 10:16

Digitalni trimerji su super stvar, moraš pa se jih navaditi. In ko si jih enkrat navajen nočeš uporabljati nič drugega.
Digitalnim trimerjem na FX-18 lahko nastaviš končne pozicije in hitrost spreminjanja. Privzeta hitrost je res malo premajhna za prve lete. Ko letalo na približno strimaš pa nastaviš manjše spreminjenje in takrat lahko trimaš mnogo bolj natančno kot z analognimi trimi. Poleg tega digitalni trimi ostanejo v spominu, kar je zelo dobrodošlo.

Pri FX-18 imaš 4 različne tipe letal: basic, acro, glider in heli. Ko izbereš tip, se ti odprejo različni predefinirani mikserji namenjeni točno temu tipu letala. Bolj podrobno sem se ukvarjal z glider tipom in lahko povem, da ni stvari, ki bi manjkala ne da bi sploh potreboval kakšen prosti mikser (imaš 3) ali x-mikser.

Komanda podpira dve trim funkcije, ki jih vklapljaš s pomočjo stikala. Za F3J avijon imaš te funkcije na 3-pozicijskemu stikalu kjer si nastaviš režime za hitrost/normal/termiko. Ti režimi spreminjajo alerone, flap in višino. Mislim, da je na FC-16 kaj takega nemogoče. Obstaja tudi posebna fukcija, ki "pelje" flape skupaj z alerioni (flapi sledijo gor in dol aleronu) kar je tudi nemogoče na FC-16. Vgrajen je že program za butterfly z vsemi potrebnimi kompenzacijami. Vsem programom se lahko nastavi offset, nekateri pa imajo celo lastne trime.
Linearen potenciometer na spodnji strani pa je sploh dobra rešitev. Tisi zgoraj, katerih smo bili navajeni, se kar naenkrat zdijo neuporabni.

Sam sem tudi bil malo skeptičen predvsem zaradi majhnosti in "plastičnega" izgleda komande. Komanda zelo lepo sede v roki. Kljub temu, da sem bil navajen na pult sem se pulta zelo hitro odvadil in moram priznati, da mi je bolj všeč tako.

Tole je samo moje mnenje.

lp Andrej
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mihec87 » 28.06.2004, 10:29

Lepo je slisat tako mnenje od ostalih modlearjev.

Mene pa zanima kero ferkvencno obmocje uzet 35mhz al 40mhz
Uporabljal bi jo pa za letala pa kaksn covn pa tut avto bi se pomoje gdaj najdu.
mihec87
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.06.2004, 11:20

mihec87 napisal/-a:Lepo je slisat tako mnenje od ostalih modlearjev.

Mene pa zanima kero ferkvencno obmocje uzet 35mhz al 40mhz
Uporabljal bi jo pa za letala pa kaksn covn pa tut avto bi se pomoje gdaj najdu.

Za čoln in avto si raje vzemi dvokanalno napravo ki je cenejša od sprejemnika dobre komande, kajti v avtu je sprejemnik zelo izpostavljen umazaniji in udarcem v čolnu pa vodi

Nepisano pravilo namreč pravi da sprejemnik ki je v čolnu ali avtu ne sodi v avijon kjer rabimo res zaneslivo delo komande

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a pako » 28.06.2004, 12:34

Za v zrak 35MHz za na tleh 40MHz.

-Drugače je še dobra komanda MULTIPLEX-COCPIT ali pa ROYAL-EVO!!!! 8)
Nisem bogat, da bi kupoval poceni!
Uporabniški avatar
pako

Kraj: Sodražica

OdgovorNapisal/-a alien » 28.06.2004, 12:36

Jaz imam 40Mhz ki naj bi bila za vzrak in natleh, medtem ko je 35Mhz samo za v zrak. Vsaj tako so mi razlozili.

Multiplex in Royal Evo pa sta ze "malo" draga :wink:
Uporabniški avatar
alien

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a pako » 28.06.2004, 12:42

MULTIPLEX-COCPIT je kar poceni:
max. 7 Kanäle, 4 Standard, 3 nachrüstbar * Anzeige mit Zahlenwerten und Klartext * Wegeinstellung für alle Kanäle * Dual Rate + Expo für Höhe, Seite und Quer * 9 Modellspeicher, Schüler-Betrieb * 13 fertige Mischer, gruppiert je nach Modelltyp Flächenmodell oder Heli * Mischanteile/Wirkrichtung einstellbar * Stoppuhr mit Alarm, Betriebszeit-Anzeige * Elektronische V-Kabel (beliebiger Kanal kann zusätzlich auf K7 ausgegeben werden, z.B. für Modell mit 2 Spoiler Servos) * Überarbeitetes Hubschrauber Programm mit Rotorkopfmischer für Hubschrauber mit 120° Taumelscheibe * Erweiterte Stoppuhrfunktion, Bedienung wahlweise über Schalter oder Gasfunktion

Auf 7-K ausgebauter Solosender.

Solosender:

7 K Sender mit S-Akku 1500 mAh

Preis: EUR 169.90 :arrow:

royal evo pa od 389.00 pa do 739.00 evropskega denarja! :lol:
Nisem bogat, da bi kupoval poceni!
Uporabniški avatar
pako

Kraj: Sodražica

OdgovorNapisal/-a mucek » 28.06.2004, 13:09

Jest sm s Cockpitom zelo zadovoljen!!!
Ima vse, kar potrebuješ za začetek (no, kar za dolgo!!!), izdelava je solidna, napajanje je samo s 6 celicami (kar je super za 2S2P LiPo Kokam 1500, s katerimi mi drži zadeva, da je malodane sploh ni potrebno filati...), najpomembneje pa -
daleč najpreglednejše in najenostavnejše programiranje!!!

Morda bo kdo ugovarjal, ampak že marsikdo, ki ima Futabo ali Graupnerja, je lahko s Cockpitom upravljal takoj, ko ga je dobil v roke...

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a overman » 28.06.2004, 14:27

No vidim,da se je tema ze kar razsirila in upam, da bo pomagal se komu drugemu-meni ze je :P
Verjetno bom kupil rabljeno futabo fc 16 z pultom baterijo, nekaj dodatnimi stikali ter sprejemnikom graupner C17. Aja, oddajnik ima razsirjen spomin za 27 modelov. A mislite da je to dober nakup?

Zdaj so me pa zaceli mikat elektro jadralci, pa se z navadnim skoraj da nimam izkusenj :roll: A mislite, da bi lahko zacel ze z kaksno spectro oziroma spectri podobnem elektro jadralcu?

Lep pozdrav :wink:
overman
Član

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a luigidon » 28.06.2004, 14:50

Če bus kupil za dober denar FC16 zagotovo ne bos zgresil...Kot zacetnik se nekaj casa ne bos presegel nivoja FC16, zato ti jo jaz priporocam.

Če boš našel intruktorja, potem lahko začenš s katerim koli jadralcem...Vsekakor ti priporočam jadralca z elektromotorjem, ker je vse veliko lažje...

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a mucek » 28.06.2004, 14:55

Meni osebno se zdi elektrojadralec za začetek celo primernejši, saj si lahko z motorjem pomagaš, če se nenadoma znajdeš prenizko. Ravno tako je učenje pristankov lažje, saj lahko neuspele (ali manj uspele) dolete ponoviš - pač dvigneš avion in narediš še en krog.
Vseeno pa je potrebno paziti, da je letalo pravilno izbrano; preveliki so relativno krhki, premajhni pa nestabilni.
Nekje med 1,5 in 2m se mi zdi ravno prava velikost. In tudi letal v tem sektorju kar mrgoli. Priporočam pogon na motor 400 z reduktorjem. Letal imaš pa na kile, preizkušeno dobri so Telstar in Eon ( http://www.top-modeltehnik.si/indexslo.htm in http://www.top-modeltehnik.si/indexslo.htm ) od Panoptikuma (če želiš sam kaj narediti), sicer pa dražje ARF variante ( http://www.top-modeltehnik.si/indexslo.htm , http://trgovina.mibomodeli.si/izpis_kat ... a=1&page=3 (Terry)).
Sploh Terry se je izkazal za zelo zanimiv avionček, ki zelo dobro tudi jadra, kljub temu da je sicer namenjen za motorno letenje.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.06.2004, 15:05

mucek napisal/-a: preveliki so relativno krhki, premajhni pa nestabilni.
Nekje med 1,5 in 2m se mi zdi ravno prava velikost.

LP, Grega
dobro

Terry se je izkazal za zelo zanimiv avionček, ki zelo dobro tudi jadra

kolk ma pa Terry raspon kril :twisted:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Icoman » 28.06.2004, 15:16

Jadralec na elektro pogon bi po mojih začetniških iskušnjah bil kar prava
izbira. Sam sem namreč začenjal z visokim startom z elastiko in kaj hitro
razbil model večkrat takoj na startu. Pri startu z elastiko se vse se dogaja zelo hitro in kot začetnik nimaš refleksov niti ne veš kako odreagirat v kritični situaciji.
Pri jadralcu z elektro pogonom pa sam start v glavnem ni tako dinamičen.
Sicer pa praviš da imaš frenda ki te je navdušil pa naj ti pomaga še pri prvih startih.
Z spectro pa mislim da ne moreš zgrešit.
Edino kar je je to, da je model precej težak 1300 gramov kar
pomeni da najbrž ne leti najbolj počasi.
Poglej si še telstar 400 od panoptikuma.Lahek 650g in počasen pa
še gradnja ni tako zahtevna.
Uporabniški avatar
Icoman
Član

OdgovorNapisal/-a NightBird » 28.06.2004, 15:56

Digitalni trimerji su super stvar, moraš pa se jih navaditi. In ko si jih enkrat navajen nočeš uporabljati nič drugega.

O tem bi se dalo še kako debatirati.

Najprej se je potrebno vprašati, zakaj so proizvajalci sploh začeli vgrajevati digitalne trimerje?

Odgovor je enostaven: zaradi tega, ker so mnogo cenejši, kot pa analogni. In zniževanje stroškov je osnovno vodilo vseh proizvajalcev.

Sedaj pa nas v vsakem prospektu prepričujejo kako super je to.

Brez nadaljnega, analogni trimerji so pri boljših napravah nudili vse to, kar nudijo digitalni in še kaj poleg n.pr. moji prsti so natančno vedeli, kje je trimer in to brez oči.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a NightBird » 28.06.2004, 16:04

Icoman: "Jadralec na elektro pogon bi po mojih začetniških iskušnjah bil kar prava izbira."

Se kar strinjam.

Sam bi priporočil JAVO, ki sicer neka perla, kar se tiče letalnih sposobnosti, toda gre za avion, ki nedvomno zdrži marsikaj. In tisto marsikaj se na začetku tudi dogaja.

P.S.: Potrebno se je izogniti samo pogonu, ki se običajno prodaja poleg Jave. Plastičen "črn lonček" z zobniki na notranji strani, ta pogon je res ... podn.

Meni osebno so zelo všeč Multiplexove naprave, ker so ene redkih, ki delujejo profesionalno, ko jih odpreš. Vse je lepo domišljeno zloženo. Ostale pa kot pajkova mreža.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a » 28.06.2004, 20:37

mucek napisal/-a:Morda bo kdo ugovarjal, ampak že marsikdo, ki ima Futabo ali Graupnerja, je lahko s Cockpitom upravljal takoj, ko ga je dobil v roke...
LP, Grega

A obratno ne gre?

Brez nadaljnega, analogni trimerji so pri boljših napravah nudili vse to, kar nudijo digitalni in še kaj poleg n.pr. moji prsti so natančno vedeli, kje je trimer in to brez oči.

Se strinjam.

Sam sem tudi bil malo skeptičen predvsem zaradi majhnosti in "plastičnega" izgleda komande. Komanda zelo lepo sede v roki. Kljub temu, da sem bil navajen na pult sem se pulta zelo hitro odvadil in moram priznati, da mi je bolj všeč tako.

Sam ne vem, če se bom lahko kdaj odvadil pulta. :? To je kot alkohol; enkrat ko si ga vajen se ga težko odvadiš.
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov