Različni sprejemniki/različni kvarci

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 05.10.2004, 08:34

O kvarcih sem slišal naslednje trditve:

Kvarc kristal je čisto majhen košček v tem velikeem ohišju. Na njega sta pritrjeni dve žički. Kvarc kristal ima samo eno lastno frekvenco. Če kvarc kristal preveč stresemo (hud padec letala ipd..) lahko kvarc izgubi stik z katero od žičk, in zaradi nezanesljivega kontakta začne nagajati. Najbrž zato priporočajo navodila, da ovijemo sprejemnik pri montaži v model v spužvo.

Jaz nisem iz elektro faha, vendar se mi te trditve zdijo dokaj verjetne, zato s kvarci delam nežno, in me srce zaboli in zaskrbi za kvarc vsakič kadar bolj "trdo udarim z modelom na tla".

Morda je tudi tu skrit vzrok "motenj" ki jih modelarji tako radi "najdejo" v zraku, predvsem pa takrat ko letijo na neznanem terenu, pa je za vsako nenormalno obnašanje modela kriva MOTNJA. Ampak lahko je kriva le "rahlo" načeta elektronika v modelu (Kvarc)

Ali lahko kdo poev še kaj konkretnega o tem. Rad bi vedel ali sem v zmoti. Elektroniki, povejte še vi svoje poglede na to temo!

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a kavka » 05.10.2004, 09:06

Vse kar si napisal drzi. Frekvenca se kolikor se se spomnim iz sole doloca z debelino kristala, kaj vec se pa ze na spomnim.
LP Gorazd
Uporabniški avatar
kavka
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 05.10.2004, 09:31

To , da vsak kvarc niha samo na eni frekvenci , ne bo čisto držalo. Vsak kvarc niha tudi na višjih harmonskih frekvencah (kot vsa telesa ki nihajo), vendar je amplituda nihanja najvišja ravno na osnovni. Po potrebi lahko preko filtrov in ojačevalnikov "izluščimo" katerikoli uporaben harmonik , za nadaljnjo obdelavo (tako delajo množilniki frekvence). V osnovi je kvarc tanka silicijeva ploščica mehko vpeta med posrebrena ali pozlačena kontakta. Resonančna frekvenca je odvisna od fizičnih dimenzij kristala in pa od načina rezanja substrata. Ker je silicij precej krhek material(podobno je s steklom ) , plpoščice pa so zelo tenke , pride ob trših pristankih , ali pa ob padcu kristala na trdo površino hitro do poškodbe - kristal poči. Takrat bodisi neha delati ,ali pa se mu frekvenca nihanja toliko spremeni , da je neuporaben. Se pa zgodi tudi ti , da s časom stik med kristalom in kontaktoma oslabi (oksidacija , popusti pritisk kontaktov na kristal ali kaj podobnega) in le ta začne delati nezanesljivo. Je pa še ena zadeva v zvezi s kvarci. Prav nobeden ni absolutno točen. V procesu izdelave prihaja do določenih odstopanj , pa tudi temperaturna stabilnost je zelo pomemben dejavnik. Ravno zaradi tega so kvarci namenjeni VF napravam bistveno dražji od širokopotrošnih.
Izdelani morajo biti namreč tako , da so čimbolj stabilni in točni. Proizvajalci RV opreme uporabljajo različne vire kvarcev zato včasih pride do tega , da kakšen kvarc v kateri napravi noče delati. Pa tudi to je rešljivo , z uglasitvijo naprave na določen tip kvarcev. Vendar je potem lahko problem zs kvarci ostalih proizvajalcev. Najbolje je pravzaprav imeti kvarce enega proizvajalca (sam ponavadi izberem najcenejše , po potrebi pa si kakšen sprejemnik preglasim za ta tip kvarcev).

lp
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 05.10.2004, 09:35

Hvala Slowfly za strokovno razlago!

Lp Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a fullspeed » 05.10.2004, 10:06

Mogoče se bo slišalo smešno vendar vseeno. Ali imate tako poceni modele da si ne morete privoščiti najdražjega kvarca od istega izdelovalca kot je sprejemnik??? :?

Zelo se mi zdi smešno razgljabljati o 7-12 eur?? Če pa se ne dobi!!! Vse se dobi če se malo pobrska, naroči iz tujine itd.

Kakorkoli v futabo stlačim samo futabin kvarc (pa naj je kvaliteten ali ne), se vsaj tu ne sekiram ali sem ga usral ko kaj dol pade :)

LP
Sebastjan
lp, Sebastjan

FREELANDER
".... za zajebavat smo vsi dobri...."

http://www.stirocut.com
info@stirocut.com
Uporabniški avatar
fullspeed
Član

Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 05.10.2004, 13:30

Z najcenejšimi kvarci , nisem mislil na industrijski "šrot". Izbiram med kvarci primerljive kvalitete.Prav vsi kvarci proizvajalcev "resne" RV opreme so kvalitetni in točni. Nekateri sicer lažje zanihajo ,kot drugi , niso pa kaj bistvenega slabši. Nisem pa toliko neumen , da bi plačeval ime določene firme.
Tudi nisem mislil , da si bo sedaj kar vsak sam preglaševal sprejemnike. Če ne znaš , lahko narediš več škode , kot koristi.
Se mi je pa v prejšnjem postu prikradla napaka. Ne gre za silicijevo ploščico , ampak za ploščico iz silicijevega dioksida SiO2 ali po naše kremena.

lp
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a VW » 05.10.2004, 21:09

Kar se tiče dosega sprejemnika Schulze 435 z Graupnerjevim (mini)kristalom, lahko podam primerjavo z sprejemnikom R118 z originalnim kvarcem.

Oddajnik (FC-16) je bil na tleh z zloženo anteno, nastavil sem pol gasa (model je elektro jadrilica) in se počasi oddaljeval od oddajnika. Schulze je začel trzati okoli 8 metrov prej kot Futaba...Kaj pa to pomeni pa še ne vem
:?:

(To sem poskusil po tem ko sem Muho komaj v enem kosu dol pripeljal, LED dioda pa je utripala --> nekaj že ni bilo prav, pa je bil Schulze 5cm vstran od najbližjega močnostnega kabla in reglerja. Z R118 pa na istem mestu v modelu nikol problemov ~20 poletov) :?:
V detajlih je hudič!
VW
Novinec

Kraj: Sodražica

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 05.10.2004, 21:19

Kar se tiče dosega sprejemnika Schulze 435 z Graupnerjevim (mini)kristalom, lahko podam primerjavo z sprejemnikom R118 z originalnim kvarcem.

Kdo pa priporoča tlačit Graupnerjev.kvarc v Schulza sprejemnik

:?: :?:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a grega » 05.10.2004, 21:57

MC GAYVER napisal/-a:

Kdo pa priporoča tlačit Graupnerjev.kvarc v Schulza sprejemnik

:?: :?:

Včasih je problem, če recimo kdo drug želi voziti tvoj model s svojimi komandami (recimo drugačen mode). Ena od variant je tako menjava kristala v sprejemniku, seveda če sta enake frekvence. To se pa pri meni ni posrečilo.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a kiwi » 06.10.2004, 00:11

Hi!

Kolikor jaz vem je v sprejemnik najbolje dat kvartz, ki ga priporoca proizvajalec pa ne bo problemov. Res da kvartzi niso poceni ampak mislim, da je se vedno to bolje, kot pa biti nesiguren in po moznosti razbiti se model. To je ze bilo veckrat napisano. KOnec koncev, pa ce ze riskiras za novi sprejemnik potem mislim, da je najbolje stisniti se tistih 15 € za kvartz kot se spodobi in ne bos imel problemov.

Moje skromno misljenje.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Robi » 06.10.2004, 08:53

V mojem F5J modelu uporabljam v šulcejevem sprejemniku mini graupnerjev quarz. Brez vsakršnih problemev, tudi če je včasih model samo še pikica na nebu.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Big A » 06.10.2004, 09:20

V mojem F5J modelu uporabljam v šulcejevem sprejemniku mini webrin quarz. Brez vsakršnih problemev, tudi če je včasih model samo še pikica na nebu. Za oddajnik uporabljam Futabo s Futabinim quarzem.
A
Uporabniški avatar
Big A

OdgovorNapisal/-a Robi » 06.10.2004, 09:34

BIG A-jev komentar je treba upoštevati s 50% zanesljivostjo, ker je njegov telstar 50% manjši od mojega modela, zato je tudi oddaljenost njegovega telstarja 50% manjša od oddaljenosti mojega, ko se oba vidi kot pikica na nebu :lol: :lol: :lol:

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Big A » 06.10.2004, 10:29

Robi napisal/-a:BIG A-jev komentar je treba upoštevati s 50% zanesljivostjo, ker je njegov telstar 50% manjši od mojega modela, zato je tudi oddaljenost njegovega telstarja 50% manjša od oddaljenosti mojega, ko se oba vidi kot pikica na nebu :lol: :lol: :lol:

LP, Robi

Je pa tud res, da imam jaz kanal na 40 Mhz, Robi pa na 35 Mhz. In vsak ve, da je 40 skoraj 15% vec kot 35, zato je treba tistih 50% premosorazmerno zmanjsati. :D :D :D :D

LP
A
Uporabniški avatar
Big A

OdgovorNapisal/-a Robi » 06.10.2004, 11:10

Andrej, kako si me lahko tako užalil? Saj veš da najboljši uporabljamo samo 40 MHz :lol: 92K že približno 15 let :D

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Big A » 06.10.2004, 12:33

Robi, oprosti. Rekel si da uporabljas Graupnerjev mini kvarc. Takrat, ko sem ga jaz iskal, so povsod imeli samo 35Mhz. Kje za vraga si dobil ta kvarc?
Uporabniški avatar
Big A

OdgovorNapisal/-a Robi » 06.10.2004, 13:01

Ko sem kupoval v trgovini sprejemnik sem se takoj pritožil, da to ni noben način, da so sprejemniki na zalogi quartza pa nobenega. Prijazna prodajalka me je vprašala kateri kanal bi rabil in po parih dneh me je poklicala po telefonu, da je quartz za mene že prišel :D
Eni imamo posebne ogodnosti pri prijaznih prodajalkah :D :D :D

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a NightBird » 06.10.2004, 23:40

MC GAYVER
Vzameš osciloskop in pomeriš "modelarski kvarc in greš v "navadno štacuno ga kupit pa je poceni

Vprašanje št.: 1
Kako se pomiri frekvenca kvarca z osciloskopom?
P.S.: mišljena ustrezna natančnost seveda :roll:

Vprašanje št.: 2
Kje v "navadni štacuni" se dobijo taki kvarci?
HTE, IC, IR mogoče? ... tam nikoli slišali za take kvarce.
Lahko pa ga naročiš pri Pupinu za kakšnih 15.000SIT/kos. Je pa špica za ta denar.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a KrTkoEden » 07.10.2004, 00:01

Kvarc kristal je pod natančno določenim kotom izrezana in brušena ploščica kvarc kristala (kamnine). Pri pravilnem rezanju glede na obliko naravnega kristala dobimo ploščico, ki je električno odvisna. Če nanjo pritisnemo električno napetost, se za malenkost zvije. Pri neki točno določeni frekvenci pritiskanja električnih impulzov pride ploščica do svoje naravne resonance (ki je določena z mehanskimi dimenzijami), se torej prične tresti z maximalno amplitudo. To lastnost kvarca izkoriščamo v radijski tehniki, saj pride do maksimalne resonance (in s tem prevodnosti) samo pri točno določeni frekvenci ter njenih višjih harmonikih. Na ostalih frekvencah odziva skoraj ni. Kvarc nam torej stabilizira frekvenco naprave, da ta ne "plava" okoli. Zaradi fizičnih dimenzij se kvarci režejo v frekvenčnem območju nekje med 1 in 20 MHz. Pod 1MHz bi bil kvaliteten kristal prevelik za uporabo, pri več od 20MHz pa že premajhen za proizvodnjo. Zato se za frekvence nad 20MHz uporabljajo kvarci na svojih harmonskih frekvencah, na katerih še kar zadovoljivi nihajo. Pravzaprav ne gre čisto za višje harmonike, saj je kvarc v primerjavi z ostalimi frekvenčno odvisnimi elementi nekoliko drugačen. Ne niha namreč točno na svojih harmonikih, ampak na svojih "overtonih", ki so sicer blizu harmonikov, vendar nekoliko oddaljeni. Tako recimo na 40MHz območju uporabljamo kvarce z osnovno frekvenco okoli 13,5MHz in izkoriščamo njihov tretji overton.
Kvarci se, glede na izbrani način uporabe, režejo predvsem na dva načina. Prvi je način s serijsko resonanco, drugi pa z paralelno resonanco. Od tipa je potem odvisna tudi fizična izvedba elektronike. Zato je NUJNO vedeti, kateri tip kvarca uporablja vaša naprava. Če je recimo nek oddajnik narejen za točno 40MHz in je proizvajalec zanj uporabil kvarc za serijsko resonanco, vi pa kupite 40MHz kvarc, ki je narejen za paralelno resonanco, bo s tem kvarcem vaš oddajnik v resnici oddajal z do 15kHz višjo frekvenco od željenih 40MHz. Če vzamemo v obzir, da je vsak radijski kanal širok 5kHz, to pomeni, da nam bo oddajnik z napačnim kristalom lahko zgrešil do 3 kanale, čeprav je bil narejen točno za 40MHz !!!

Ta logika velja za sprejemnike, ki večinoma uporabljajo kristal na svojem tretjem overtonu in za preprostejše oddajnike. Bolj komplicirani oddajniki pa imajo PLL generacijo oddajne frekvence. Ti uporabljajo kvarce popolnoma drugačnih (nižjih) frekvenc od oddajnih. Zato menjava kristalov med tema dvema različnima tipoma oddajnikov absolutno ni možna.

Če torej uporabljate neoriginalne kvarce, vam nihče ne more garantirati, da bodo zadeve resnično delovale. Razen če ste strokovnjaki za VF elektroniko. Tega se proizvajalci RC naprav še kako dobro zavedajo, zato objavljajo čim manj koristnih podatkov o sistemih, ter s tem onemogočajo nakup cenenih kristalov. Obenem lahko seveda svoje prodajajo po desetkratni ceni, čeprav niso v ničemer boljši od cenenih.
KrTkoEden

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 07.10.2004, 08:23

kanal Nr->Sender frequenz MHz

50->40,665
51->40,675
52->40,685
53->40,695
54->40,715
55-<40,725
56->40,735
57->40,765
58->40,775
59->40,785
81->40,815
82->40,825
83->40,835
84->40,865
85->40,875
86->40,885
87->40,915
88->40,925
89->40,935
90->40,965
91->40,975
92->40,985

prepisano iz Graupnerjevega kataloga kanalov in kvarcev (za 40 MHz)
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov