F5J- Elektro jadralci

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 09.04.2004, 23:17

@ Luigidon:

Tvoj Telstar je pa eden lepših kar sem jih videl. Ti ga samo stehtaj, pa da vidimo.
Si kaj opazoval kako visoko prideš z 60sek. vklop motorja ? Si kaj štopal čas ? Me res zanima kako se Telstar obnese.
Kolikor sem zasledil so izredno lahki, namreč enega lastnika poznam in je navagal 450g z Kan1050, sem bil šokiran.

lp, Andrej

@ Fullspeed, upam, da bo letelo dobro... samo imam slabe občutke.. čez 200cm in 15cm globine, profil fejst uvit... ne vem no, teorija me ni prepričala, bomo videli v praksi.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a luigidon » 09.04.2004, 23:36

Andrej Petrovčič napisal/-a:@ Luigidon:

Tvoj Telstar je pa eden lepših kar sem jih videl. Ti ga samo stehtaj, pa da vidimo.
Si kaj opazoval kako visoko prideš z 60sek. vklop motorja ? Si kaj štopal čas ? Me res zanima kako se Telstar obnese.
Kolikor sem zasledil so izredno lahki, namreč enega lastnika poznam in je navagal 450g z Kan1050, sem bil šokiran.

he he:)))Samo skoda, da ga nisem sam delal, tako da za izdelavo in design ne morem pobrati zaslug:)))))
Drugac pa tezko recem kako visoko pride. Zaenkrat se iscem pravo konfiguracijo, ker s starim motorjem sem mislil, da pride visoko, danes sem probal z novim pa je prisel se visje...Tako, da cakam ne lepo vreme, da lohk kaj bolj sprobam.Danes sem bolj na hitro opravil eno voznjo, ker me je potem dez ujel....
Je pa dokaj lahek in obcutek imam da prav lepo jadra, ker včasih se je treba kar matrat, da ga na tla dobis:))))
Pristajanje mi pa dela še malo težav, tako da obm verjetno malo dlje od pike pristajal, razne če bom imel veliko srečo:)Namreč od vetra je precej odvisno kako daleč bo pri pristanku letel. Včesih mi ga še kar dvigne, ko je že skoraj na tleh, če pa ga preveč strmo spustim proti tlem pa preveliko hitrost dobi..Tako, da pristanek bom moral še zvadit:) Bom poskušal 17. pridt na srečanje, da bomo sprobal orenk:)))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a mihah » 10.04.2004, 10:32

Sem dodal na info debato na začetku še koledar, srečanja, slike in video.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a luigidon » 10.04.2004, 13:43

Zivjo!
Tle si lahko pogledate še nekaj mojih slikc:

http://matjaz.skavt.net/f5j

Galerija se bo sproti se dograjevala, zato stran še kdaj obiščite.....

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 10.04.2004, 17:57

:D :D

krasno vsaj eno kategorijo v modelarstvu imamo na forumu kot je treba

moj telstarček je http://matjaz.skavt.net/f5j/galery/IMG_4753.JPGvedno v rezervi :D

jutri pa če bo količkaj vremena grem letet in pol pridejo fotke o mojem F5j

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mihah » 11.04.2004, 19:26

No evo, zgodilo se je :D

Lepo vreme je kar klicalo na krstni polet. S Simonom V. sva se zmenila, da me inštruira. Konionke so bile pripravljene in hopa gremo v zrak. Simon je model natrimal in mi ga po nekaj minutah dal v roke. In komand nisem izpustil iz rok, ampak sem zadevšno pristal kar že prvič. Simon je takoj zatem asistiral samo še pri metanju po letu in še nekaj Simonovih besedah spet lep pristanek. Tretji polet pa sem opravil popolnoma samostojno.

No in po kosilu se je šele začelo pravo samostojno letenje in kar že F5J trening :lol: :lol:

Spoznaval sem termiko, kako se letalo obnaša v rahlem vetru in vse kar paše zraven. Takoj je potrebno omeniti, da je letalo res superca. Odlično za začetnika in menim tudi zelo konkurenčno. V mojem četrtem poletu sem si že namestil na komandni pult štoparico, 60 s motorja, 10 minut jadranja. Letalo je res lepo pobiralo termiko oz. kot bi rekel Endi ali pa Jan, bilo je že kar kičasto. Dol sem moral precej tiščat in letalo je tudi lepo žvižgalo. Točke pristanka si nisem označil, sem pa preko 10 minut letel ca 15 s.
Naslednjih nekaj letov se mi je bolj ali manj posrečilo, od tega je bil peti porazen, ker sem lahko letel le 3 minute. Nisem našel termike.

No kasnejši leti so bili namenjeni testiranju akumulatorjev (Konion 2S1P, 7N KAN 650 in 7N KAN 1050) in tudi legi težišča. S KAN 1050 se letalo vzpenja res hudo, skoraj 45 st. bi rekel in zelo hitro, na čase skoraj kot mali F5B :) . S KAN 650 se vzpenja malo močnejše kot s Konioni. Jadranje pa jasno. S Konioni je poezija. S KAN 1050 gre res lepo v veter, stabilno in s tem da je težišče nekje 35 mm za sprednjim robom.

Skratka do pol sedmih se je dalo letet, potem se je začelo oblačiti in pihati. V vetru sem letel s KAN 650 in je tudi šlo zelo dobro, uspel sem naresti 2 x 10 minut skupaj - 20 minut. Še je bilo energije za en poteg in cca 10 minut letenja samo sem se malo ustrašil vetra in sem raje lepo pristal.

Torej evo me, još jedan nov v F5J 400. Zabavno bo!

Sestro sem prosil, če iz balkona snema štart s KAN 650. Niso bile ravno HOC (hot off the charger), samo zadosti, da dobite občutek kako to gre gor. Vrečt je treba povsem penzionersko pa kar potegne :D

WMV, 4.4 MB

http://www.modelarji.com/upload/F5J/7NKAN650.WMV

P.S. In že me mika not dat brezščetinarja.... :twisted:
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 11.04.2004, 19:51

Dodan je video na F5J info debato.

Torej ne morem si kaj, da ne bi še kaj napisal in mogoče bo komu pomagalo.

Torej kot že na začetku info debate piše ne si belit glave preveč s tehniko. Poskrbite da bo delovala brezhibno, da ne boste imeli motenj in ste že napol zmagal.

Moj model ima velik V lom in inštruktor je bil za začetku kar malo skeptičen, če bo sploh letelo :D . No po današnjih, ca 100 minutah letenja lahko samo rečem, hvala Andrej!!! Res naredil si mi letalo, s katerim sem in še bom naredil prve zelo solidne in stabilne korake! Hvala!

Pri teh 400 pogonih je nekaj, imeti malo lažje, se nekoliko manj vzpeti pa potem lažje jadrati ali pa iti brutalno gor ampak potem "težje" jadrati. Res je veliko odvisno od pogoje in tudi sreče ampak takole iz teh nekaj izkušenj ki sem jih dobil, na tekmi res ni potrebno imeti kakšne hude tehnike, ta naj bo raje čimbolj zanesljiva! Soliden model in veliko letenja - treninga , to bo zmagovalna kombinacija.

Iskanje termike je res nekaj posebnega. Ko gre letalo dol na ca. 30 m ali še nižje in potem ko najdeš kakšen steber in se letalo spet dvigne (seveda brez motorja) v precejšnje višave je res užitek :D

Skratka letite in pridno trenirajte 8)

P.S. Če kdo želi in je v bližini Mengša ga vabim, da ob primernem vremenu opravimo kakšen skupinski trening. Samo s sosedi se moram prej zmenit.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Lupek » 11.04.2004, 20:55

Lepo Miha da si se tudi ti vrgel v letalske vode (vetre). Danes je bil po dolgem času res lep dan za letenje. Kar sem izkoristil tudi sam, tako da sem odpeljal baterijo z letečim krilom.

Mi lahko malo razložiš kako so se obnesli konioni. Koliko si jih uporabil, na kakšen motor in kako si zavaroval da se nebi preveč spraznili (štoparica, li-ion regulator, občutek).

Vidim da je zadnje čase kar zanimanja za tale F5J, mogoče se vam proti koncu sezone pridružin na kakšnem srečanju tudi sam.

Lp: Luka
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek
Naš človek :)

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a mihah » 11.04.2004, 21:45

Ja, Luka, v letlaske vode me je delno zvabilo to, da bodo končno neke tekme z elektro letali, ki znajo biti privlačne, delno pa tudi (pre)mnogi pogovori z Andrejem. Nenazadnje pa tudi to, da ko stopim iz hiše že lahko letim. To je treba tudi izkoristiti 8)

Ja, Konioni. Carski so, ni kej.

Danes sem jih 3 x dopolnil. Od tega sem jih zadnji polet "popolnoma" izpraznil. Uporabljam regulator Kontronik Sun 1000, ki izklopi pri 5.6 V in to je prav naročeno Koniončke. Čeprav Motormike pravi da ne. Race motorček je kar zahteven (okoli 12 A) in pri tem se akuji ravno prav sesedejo na koncu in regulator odklopi ravno pravšnji čas.

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=196341

Moj točen setup je opisan med info oz tudi zgoraj v tej debati.

Luka, ti se kar poskušaj prej pridružiti! Boš videl, da ti ne bo žal
:wink:
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 12.04.2004, 15:44

miha pravi

Moj model ima velik V lom in inštruktor je bil za začetku kar malo skeptičen, če bo sploh letelo .

že ne ve veliko o temičnih zeglerjih
tko al tko je pa Vida letel bolj motornjake in pa na hribu tko da mu ni za zamerit

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 12.04.2004, 15:57

Avtorja modela sva z Matejem Mejačem.

Miha, super, da je vse steklo gladko, upam, da se vidimo na štartni liniji v Krtini !
Navadi se na Kan-e, na tekmi bo prav prišlo... Koniončki pa so za posladkat se na domačem travniku in minimalnih dviganjih.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 12.04.2004, 22:46

Kdo pride v soboto v Šentjur al kam že?
Kako se bomo našli ?
Mal info prosim ....

ps: MekGajver,.... lep avijon, rep zgleda hud
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a matej_mejac » 12.04.2004, 22:54

Čestitke Miha za prve uspešne štarte.

Sodeč po zanimanju in obisku teme F5J bo kr gužva v Krtini (super).

Kaj pa sobotni trening v Šentjurju a grete?

LP Matej
Uporabniški avatar
matej_mejac
Član

Kraj: Rimske Toplice

OdgovorNapisal/-a luigidon » 12.04.2004, 23:04

Ja jaz imam namen pridt v soboto 17.aprila...Morda bom malo zamudil, ker do devetih se delam jutranjo:))))Drugac pa ze pridno vadim in danes sem mel ful sreco ko sme sel letet je nehal rosit, je nehal pihat in je blo prov super. Le mal je bil mraz:)))

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 12.04.2004, 23:06

Super, vidim, da nas bo dost ....

Jaz bom predvidoma v četrtek začel z indijanskim plesom za lepo vreme !!!

Za Celje je prav prišlo moje tuljenje in skakanje...
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a SEBASTJAN » 13.04.2004, 07:28

Da se ne bomo iskali po celem Šentjurju se zmenimo nekje ob 9 uri, da se dobimo na jutranj kavici pri Urbančku. To je cca 100-150 m ko zavijete iz avtoceste na desni strani. In prosim brez kakršnih koli aperativov do 10 ure :?:

Luigi tu maš mojo telefonsko in me pokliči da te pridem iskat
041 441066
SEBO
Uporabniški avatar
SEBASTJAN
Član

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a SEBASTJAN » 13.04.2004, 07:29

Zanimivo, zdej sem postal pa član (prej novinec). Častim rundo.
SEBO
Uporabniški avatar
SEBASTJAN
Član

OdgovorNapisal/-a samo3D » 13.04.2004, 07:55

SEBASTJAN napisal/-a:Da se ne bomo iskali po celem Šentjurju se zmenimo nekje ob 9 uri, da se dobimo na jutranj kavici pri Urbančku. To je cca 100-150 m ko zavijete iz avtoceste na desni strani. In prosim brez kakršnih koli aperativov do 10 ure :?:

Luigi tu maš mojo telefonsko in me pokliči da te pridem iskat
041 441066

HOjla!

Sebo, se že dolgo nisi vozil mimo Urbančka, ki je na levi strani ceste. Super, da ste vsi lepo trenirali in leteli, sam sem samo jedel šunko, jajca in potičko. :D Če bo še kaj ostalo v soboto, bo termika res močna! :lol: :lol: .

Samo
Uporabniški avatar
samo3D
Član

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SEBASTJAN » 13.04.2004, 07:58

Se opravičujem, še nisem popolnoma pri stvari. Predolge počitnice. :oops:
SEBO
Uporabniški avatar
SEBASTJAN
Član

OdgovorNapisal/-a samo3D » 13.04.2004, 08:01

SEBASTJAN napisal/-a:Zanimivo, zdej sem postal pa član (prej novinec). Častim rundo.

O.K. Te primem za besedo!

Samo
Uporabniški avatar
samo3D
Član

Kraj: Celje

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov