Pozdravljeni!
Tekma mi je dala neverejten zagon in porodile so se vsemogoče misli.
Če bi začel tako:
Ker je moj model bil na tekmi že prodan (ah....denar) sem takoj začel razmišlati, kako pretopiti pridobljen denar v leteči model - HLG seveda!
Zastavil sem si cilje, da bi model naj bil težek nekje okrog 260g z možnostjo obtežitve do cca. 310g.
Malo sem gledal po internetu (natančneje po E-shopu avstriske trgovine Schweighofer) in zasledil kar nekaj odličnih izdelkov, ki bi lahko služile kot komponente za moj novi model.
Recimo:
Servo: Grupner C100 (malce drag), vendar zelo lahki!
Ali Protech B-1044, ki je cenovno ugodnejši in še vedno ponuja dovol visoko kvaliteto!
Ali pa kar najcenejša varianta, vendar malce težja Gigaline Sub-Mini.
Slike nisem našel!
Seveda so tu še druge možnosti, istega ranga, vendar v to sem se najbolj zagledal.
Celice, ki bi model napajale so lahko različne.
V mislih sem imel ali NiCD 110mAh, ki so zelo male, vendar relativno težke, ter že zastarele.
Slika ne obstaja več
Ena možnost so Kan 150 1/3 AAA (NiMH) z šokantno nizko težo 3,6g (so ujele največ pozornosti)
Druga možnost je kar sorodna celica NiMH 120mAh z 4g
Kot tretja in zadnja v mojem obsegu pa je NiMH 250mAh z 8g ter večjo velikostjo! (primerne za model kjer se pojavljajo težave z težiščem.)
Slike žal nimam!
Sprejemnik, ki bi ga predlagal, in sem ga do sedaj v HLG modelu uporabljal je Graupnerjev R600, ali pa R600 lite (brez ohišja in skrajšan domet - cenovna razlika je kar velika). Masa sprejemnikov se giblje med 10 in 13g.
ali
Nato so tu še lažji sprejemniki od istega proizvajalca, vendar z 2 kanala manj! Ime: Graupner XP-10 FM. Njegova teža je ultra nizkih 5,5g, vendar ima prav tako kot R600 lite skrajšan domet na cca. 300 - 500m. Za kristal se uporablja standarna velikost.
Ena možnost je pa Webrin Pico S5 z borimi 7g, njegova slabost pa je uporaba nestandardnih - mini kristalov, kar podraži nakup. Prav tako je sprejemnik prikrajšan za 1/2 osnovne razdalje, vendar za HLG modele zelo primeren, predvsem zaradi njegove zelo male velikosti ter skrajšane antene na 1/3 osnovne dolžine! (ga imam in ga imam namen uporabiti)
Mislim, da sem z tem topicom vsaj malo pomagal ob odločitvi med komponentami. Če ima kdo še kaj za dodati, kakšno slabo izkušnjo ali morda kakšno pohvalo, je vsekakor dobrodošla.
Seveda pa tega topica ne jemlite preveč resno, ker sem očitno imel preveč časa in sem razmišljal na glas. Komponente, ki so zajete v tej temi so v mojem očesu zbudile največ pozornosti, vsekakor pa obstaja še na tisoče kombinacij. Najcenejša je pa tista - saj veste: " Kar se najde po predalih"!
Lepo pozdrav!
Jan