Ja, kakšni ki tole berejo in so pasivni jih najbrž že boli glava ker toliko debatiramo o teh pogonih. Sam sem upal da dovolj pomagal in svetoval, dva video posnetka (glej INFO debato) in obširni opis postrežejo z veliko informacijami. Če so še vprašanja okoli tega pa jasno kar na plano.
Tudi o modelih in letenju nasplošno smo povedali kar veliko.
Zelo malo pa smo govorili o samih napravah in njihovih nastavitvah.
Kot popolni analfabet pri letalskih nastavitvah sem z veseljem spet poiskal navodila za napravo in se podučil o mešalcih in podobnih zadevah. Prej sem pri avtomobilih in čolnih uporabljal le dual rate, expo pa kakšen servo revers.
Sam sem že izpred 15 let pristaš Graupnerja. Pa da ne bomo tu šli v kreganje katere naprave so boljše, itd. Moj namen je samo na primeru pokazati kaj se vse da naresti z računalniškimi napravami.
Moj model vodim z napravo MC-12. Na modelu je V rep in s preprosto vključitvijo ustreznega programa v repa se servomehanizma začneta delovati usklajeno. Impresivno če to prvič vidiš
Nadalje ima moj model tudi flap. Flap uporabljam pri pristajanju saj se hitrost močno zniža in model začne hitreje padati, vendar še vedno kontrolirano. Lahko bi rekli ene vrste zavora.
In sem študiral kako bi to krmilil na napravi. Nimam nobenih zunanjih stikal in podobne krame. Samo napravo. No in sem prišel na naslednjo idejo. Na ročko za plin bom ponovno namestil vzmet, da se bo centrirala. Naprej bom imel plin, v nevtralni poziciji bo zavora, da se lepo propeler zloži, ko pa bom pomikal ročico nazaj pa bo začel delovati flap
Torej, da krmilnik (SUN 1000) deluje samo v zgornjem območju sem uporabil sub trim in travel adjust funkcijo. Da ne bo začel flap lesti navzgor (bi se verjetno polomili zobčeniki na servomehanizmu) sem mu s travel adjust popolnoma omejil hod v eno smer. Z enim prostim mešalnikom sem potem zmešal plin in flap. In voila!
Velja povedati, da sem se prej sem se učil in igral na mizi s štirimi servomehanizmi in nisem poskušal v letalu.
Če bodo kogra res zanimale konkretne številke iz nastavitev bom šel in prekopiral iz naprave ter tu objavil.
Nadalje sem izkoristil možnost timerja. Ko samo malenkostno premaknem ročico v smeri dodajanja plina mi začne odštevati 60 sekund. 20 sekund pred koncem piska na 2 sekundi, 10 sekund pred koncem pa vsako sekundo.
Ker pa se štetje časa ne nadaljuje, ko spustim ročico, sem si na pultu pri strani z ježki pritrdil malo boljšo štoparico. Imam nastavljeno odštevanje 9 minut. Torej po koncu motornega časa pritisnem tipko na štoparici in začne odštevati.
Točko pristanka pa sem na travi izbral enega izmed lepih cvetočih regratov.
Velja nameniti še nekaj besed o starejši MC-16.
Glede vodenja mi je ta starejša naprava zelo pri srcu, saj ima zelo kvalitetne potenciometre in večje ročice. Od zgoraj opisanega se razlikuje po tem, da nima štoparice in pa da se lahko kvarčni kristal menja samo, če se odpre ohišje.
Kaj pa bi še lahko se poigral?
Najbrž je kdo opazil, da moj model na video posnetku velik propeler (premer 33 cm) že kar pošteno vleče v levo in navzgor. Sicer se da efekt navora propelerja omejiti z ustreznim naklonom pritrditvene plošče motorja oz reduktorja, vendar le do neke mere.
Nekateri imajo še zmešan plin in pa višino ter plin in smer. Štart je potem še bolj optimalen! Vendar to zahteva kar nekaj preizkušanja in vaje. Neukim letenja to odsvetujem.
Torej povejte, če koga od vas to zanima. Sigurno bi bilo zanimivo slišati, kako imate to narejeni ostali na primeru naprav.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...