F5J- Elektro jadralci

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a rock » 03.05.2004, 13:57

Mc Gayver. Lahko da imas prav. Samo, sem jaz lep dokaz, da se motis in to zelo.

V casu od kar letim z modeli sem naredila samo dva modela iz reberc in folije. Moj prvi model sploh, ki je bil prava polomija in sem se iz tega veliko naucil. I tale F5J model, ki ste ga videli vsi. Vse ostale modele imam in sem imel narejene iz vakuma. Tehnike sem se naucil cisto sam z interneta in poskusanj. Pa se to. Z F3J kategorijo sem pricel kot zacetnik. Pred prvim strartom z modelom F3J kategorije sem letel samo pol leta. In to z modelom Terminator. Tule je pa link do tega super simpl modela, ki neverjetno dobro leti in je primeren za vse zacetnike. Niti en model, ki se ga dobi v kateri koli trgovini ni tako dober.
http://www.charlesriverrc.org/articles/ ... torhlg.htm
Me je pa v F3J vpeljal odlicem mentor Primoz Rizner.

Tako zdaj vam bom navedel pravi razlog tezav in onemogocanj napradka v slovenskih klubih ozirima modelarski sceni. Ljudje, ki te klube vodijo nimajo pravega znanja in niti nocejo slisati za kaj novega. Reberce so absolutna preteklost in to je neizprisno dejstvo. Vsakemu zacetnik, ki ima namen zacet modelarit, predvsem jadralno modelrastvo, je vseeno kako zacne. V nicemer nima pojma, ne v rebrcah in ne v vakumiranju. Ce bi mentorji imeli osvojeno znanje iz vakumiranja, verjemite, delalo bi se samo to.

Je pa Samo lepo pokazal da je absolutni CAR. Clanek o termiki v F5J info temi. Nujno branje za vse. Sprintat in na nocno omarico.

lp ,rok
Uporabniški avatar
rock
Naš človek :)

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a bwild » 03.05.2004, 14:02

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 11:17, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a mihah » 03.05.2004, 14:07

Madonca, a bi zdi vsi radi te motorčke z makson prenosi? 8)

Ja, tole z avtomastko poštnino tale striček ma narejeno tako, da je skoraj konstantna :lol: Naročiš 10 EURO, plačaš 20 EURO ta poštnino. Naročiš za xxx EURO in 5 kil pa 26 EURO tako kot sedajle. :wink:

Dodatno sem naročil še kar nekaj teh motorčkov s prenosom, točna cena bo znana ko pridejo v SLO. So pa na žalost že vnaprej rezervirani... povpraševanje je nepopisno :shock:

Dejte se fanjte skup vzeti, odprite novo temo pa se zmenite za skupinsko naročilo, da ne boste plačevali očitno predrage poštnine.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 03.05.2004, 14:16

@ Rock

Vse lepo in prav, ... kdor osvoji katero tehniko, tisto naj dela. Čeprav zagovarjaš tehniko vakuumiranja oz. pozitivne GFK gradnje, moram priznat, da sem osebno pristaš rebrc...lahko bi rekel "fetiš". To zdaj ne pomeni, da izbijam tvoje mnenje, ampak verjamem, da se sam ne bom spravil nad to tehniko, kljub pogojem, ki jih imam (vakuumirka, velika delavnica in čas).
Osebno se še nekak, sicer nerad, spravim nad sendvič stiro/balza, ampak na koncu vedno pristanem na rebrih....
Torej...

Krila naj bodo taka kot si vsak sam zazida, večji problem opažam pri trupih... nek xy izdelek si zna vsak nardit, ampak sam težim malo k temu, da stvar mora le nekak izgledat.....
TRUPI ..... kdo dela trupe po normalnih cenah, da so vsaj primerni in dolžine vsaj 100cm ?.-...
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Robi » 03.05.2004, 14:25

samo3D napisal/-a:
Če model splanira 9 minut in 30 sekund v mirnem je to brezveze. Vse se dogaja predaleč in odločali bodo samo pristanki, kot v f3j in zadeva zgubi velik del čara.

Bemtiš, je pa napredovala tudi f3j tehnologija, od takrat ko sem še jaz lavfal po travi gore dole. V tistih časih smo štart včasih tudi ponavljali in noben ni prinesel časa letenja daljšega od treh minut. Včasih je bil tudi dež in je šlo dol kot kamen. Včasih je pihalo, da so modeli stali na mestu v veter in lepo sedali po hitrem postopku proti materi zemlji. Včasih pa si v kaki dobri minutki navil v vnebohod. Pogoji na tekmah in tudi skozi samo tekmo se lahko tako zelo spreminjajo, da ne moreš kar tako posploševati časa letenja na 9 min 30 s.

Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a rock » 03.05.2004, 14:28

Vsem, ki jih iz kakrsnegakoli razloga prizadanem se opravicujem.

Zelim samo da bi razmisljali in si pomagali.

lp ,rok
Uporabniški avatar
rock
Naš človek :)

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 03.05.2004, 14:32

Glede Viper 400 z Maxon 4:1 .... za ceno 34€

Predlagam, da se dogovorimo in skupaj naročimo večjo količino tega, da bo poštnina ugodna...

Če kdo želi, se lahko priključi mojemu naročilu, zaenkrat je nekje 4-5 primerkov že naročenih .... (pa da ne me bo kateri nategnil)
pišite mi na mejl: andrej.petrovcic@unlimited-rc.com

@ Rock

Mislim, da od tvoje dobre volje do pisanja in izmenjave izkušenj ter idej ne bi smel noben biti prizadet.... (pri nas se nebi čudil če bi kdo bil )
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 03.05.2004, 14:36

No pa Andrej bi lahko tudi omenil, da je os na prenosu 3 mm.

Zahteva srednji del, ki sem ga našel samo pri našemu preljubemu Švajgiju. Cena je 7,9 EURO.

Premeri: 30/35/40/50/55/60 mm
Osi: 2,3/3,0/3,2/4,0/5,0/6,0 mm
Pritrditev za krake: 6/8 mm

Kapica je pa dobre 3 tojrote.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 03.05.2004, 14:42

Zahteva srednji del, ki sem ga našel samo pri našemu preljubemu Švajgiju. Cena je 7,9 EURO.

Skoraj me je kap Miha! LOL

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-
----------------------------
----------------------------

OdgovorNapisal/-a mihah » 03.05.2004, 14:52

Pa OK no :lol: Andrej mi je to danes povedal po telefonu, tule pa mu je muca snedla jezik al kaj?

Včeraj me je to spraševal Mekgajver pa mu nisem znal povedati. Ziher bo kdo to informacijo potreboval.

Če pa je dotična zadevščina na voljo v kateri od naših trgovin pa naj trgovine povedo na modelarji.com forumu v njihovi rubriki. Če ne znajo delat reklame zato kar ponujajo ....
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 03.05.2004, 15:00

Živjo!

A se rezervna gred za Maxona dobi? :?:
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 03.05.2004, 15:02

Ja...
pozabil povedat
na Maxonih fi 16mm je izstopna gred premera 3mm (dokaj nestandardno), ampak pri švajgiju imajo vmesnike npr. 30/8/3 (30= širina vmesnik, 8=širina vpetja kraka, 3=fi osovine)... no, in spinerje ki pašejo na te vmesnike (res so ultralahki) z premerom 30mm. Sam osebno bom dal na ta reduktor eliso med 13x8 in 14x8.

ps.: naročila kr padajo.... upam, da bo Eurocard prebavil to vse...
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 03.05.2004, 15:17

kurba smo leni

v prvih postih je andrej objavil svojo konfiguracijo in vsi smo ne da bi pomislili kupili MPJtove reduktorje že če je kdo od nas mal z propom eksperimentiral je bilo to že cela reč
pol en mal pojamra da kako je to teško
miha mal posrfa in glej ga zlomka mamo lažji reduktorček
vsi smo ga takoj kupili ne da bi ga kdorkoli videl ali sprobal
v F5j sploh ni treba imet pravilnika okoli modelov saj imamo vsi vse enako

a je res že vse odkrito :?: :arrow:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 03.05.2004, 15:34

Nekaj sem našel v starih AUFWIND-ih in sicer točno letnik 2/1998
Meni osebno interesantna zadeva:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 03.05.2004, 15:38

Debata cveti, vsi smo začeli na glas in javno razmišljat! Kar tako naprej fantje! To je to! :D
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a bwild » 03.05.2004, 15:43

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 11:16, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a mihah » 03.05.2004, 15:47

Tako je, vsi v isto smer - napredek 8)

Al se sam nam zdi? :oops:

Ma važno je da se vsaj neki dogaja :D
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Robi » 03.05.2004, 15:48

MC GAYVER napisal/-a:kurba smo leni

a je res že vse odkrito :?: :arrow:

http://www.strat.at/
Glej pod Getriebe / Cosmotech

Kaj pa zdaj? Nobeden še nobenega probal :D

Bom pa jaz poizkusni zajček, za 10 ojrov več :-(

Že pišem mail :-)

Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a mihah » 03.05.2004, 15:54

15 g vs. 28 g pa še več plačaš... ma mi smo ja picajzlarji 8)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 03.05.2004, 16:14

"Le kaj se bodo tile faloti pri tej gromozanski F5J debati pri pogonu še spomnili", se boste mogoče vprašali?

Aha, še ma en Holc neki za povedat. 8)

Tekočinica za kolektor in krtačke!

"Kaj je zdaj spet to zaena stvar?" :roll:

Ta zojzel pride v različnih gostotah in nekatere ameriške firme so delale veliko na tem in jasno služile mastne pare... predvsem pri avtomobilistih. Velikokrat so prodajali jasno prazen luft... hehe.

Zojzlu se reče dobesedno prevedeno kapljice za kolektor - "commutator drops" aka "comm drops".

Reduces Friction, heat, wear and vibration
Increases RPM's, horsepower and torque
Unique Molecular Bonding - no power fading
Increases battery charge life - extends run time

http://www.triborc.com/pmcommutators.htm

POWER MATRIX is a unique synthesis of exclusive "controlled action" lubricants, "smart" polymers, advanced heat-transfer agents, anti-oxidants and multi-action cleaners.

V časih furanja čolnov s ščetinarji (precej let nazaj) sem naročeval tudi take kozlarije :)

Nimam sicer tehle zelo hvaljenih tribo kapljic imam pa ene izmed ta prvih Trinity kapljic in pa še ene bolj goste, ki mi niso tako všeč, čeprav naj bi bile boljše.

Torej kapljice so kot šus za tehle 60 sekund v F5J in 400 motorčke s trdimi krtačkami. Kolektor se po 50 štartih sije ko nov, motorček deluje vedno bolje ... Težko je sicer reči ali se model vzpenja hitreje, meni je važno predvsem to, da kolektor ni "zašmelcan".

Da rad pomagam, se bom izkazal z nudenjem bonusa 1 x brezplačenega einšprica na kolektor 400 motorja na tekmovalca na tekmo, če bom tam tudi sam udeležen. Razočarat pa moram lastnike BK motorjev, tam kapljice žal ne delujejo :P

Ampak jasno, tisti ki ne komplicirajo kupijo nov 400 motorček pa je zadevca opravljena en dva tri. Zakaj?

http://shop.lindinger.at/productdetail. ... 0%26SP%3D0

Opa, 10 tojro. Raje nov motor

8)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov