Napisal/-a rock » 08.06.2004, 15:14
Robi,
upam, da je zgornji post hec in ne kakšen zelo nizek udarec.
Dva primera modelov, ki se ju da kupiti sem dal samo zato gor, da se ne bodo našli ljudje, ki bodo govorili, da se relativno dobrih modelov ne da kupit.
Tukaj ni vštet Miha, ki se je spomnil na to, da je na trgu pomankanje dobrih F5J modelov.
Malo sem se še potrudil zaradi razloga, ker so stvari, ki so jih ponudili slovenski trgovci za F5J prav veliko zavajanje kupca.
Zelo spoštujem domače ročno delo. Čeprav nekatere stvari kupim, jih ogromno naredim sam. Ravno zaradi obvladovanja svojih ročnih spretnosti in veliko znanja sem pripravljen marsikatero drago stvar kupiti. Sam nikoli ne bom rekel, da je 800 evrov veliko za vrhunski praktično dokančan model. Zaradi tega, ker vem kakšno znanje in koliko izkušenje je potrebno, da kaj takega skupaj spraviš je 800 evrov prav malo. In ko takšne ljudi, ki to izdelujejo osebno spoznaš se z njimi spoprijateljiš vam lahko odkrito priznam, da je 800 evrov prav malo. Lahko in moram dodati še to, takšen model znam narediti sam. Vendar vam lahko povem, da bi razvoj in izdelava orodij stala več kot nakup modelov na zalogo za naslednjih 5 tekmovalnih let. Pa bi verjetno bil preskrbljen za naslednjih 10 let.
Se malo moram, dodati. Robi tudi sam si veliko prispeval k pomoči začetnikom v letalskem modelarstvu. Verjamem, da si tudi sam opazil kaj je pravzaprav problem.
Veliko sem razmišljal in zadnjič mi je iz pogovora z Čačem in Andrejem postalo jasno, kaj je pravzaprav razlog težavam, ki jih imajo novi navdušenci nad to kategorijo. Sem se spraševal kako je mogoče, da si navdušenci ne naredijo enakega modela kot ga imam sam. Dobesedno vsi načrti so na netu in nobeden še ni zagrabil. Vse me lahko vprašajo. Sam sem jim pripravljen sprinatati rebra. Samo nalimali jih bodo na balzo in z nožem odrezali.
No, vse skupaj je začinjeno s tem, da so vsi do sedaj kupoveli modele. Sami so naredili zelo malo. Opažam, da niti popraviti ne znajo modela. Jaz res ne morem hoditi od vrat do vrat in vsakemu povedati kako naj dela. Če so se že toliko razvadili, da je njihovo ukvarjanje z modelarstvom odvisno od kuplenega modela naj kupijo vsaj to, kar sem objavil. Sem mnenja, da je dobro in vredno svojega denarja.
Bom pa zelo vesel, če se boš naslednjič lahko pohvalil, da si dobil naročila za izdelamo modelov ali trupov. Še bolj bom vesel, če boš postavil ustrezno ceno, ki bo zadostovala, da si boš pokril stroške in ceno svojih ročnih spretnosti in znanja. In še, še bolj vesel, če se bodo našli modelarji, ki bodo to pripravljeni plačati.
Je že Andrej lepo povedal, če mu dajo 250$ za model, jih pa tudi sam začne delati za trg in ne samo zase.
lp, rok
Zadnjič spremenil
rock, dne 08.06.2004, 16:04, skupaj popravljeno 1 krat.