Napisal/-a ultralajt » 19.05.2004, 08:41
Meni se zmerom mudi, zato v 80% primerov uporabljam CA lepila.
CA uporabljam redkega ki hitro prime, včasih pa tudi onega ki je bolj gost in se malenkost počasneje posuši.
Seveda pa najbolj vpliva na to katero lepilo bom uporabil, predvsem to, za kakšen element letala gre in kaka je dostopnost do njega.
Če lahko dele medsebojno lepo postavim, potem običajno spoje lepo zalijem s CA. Če pa naprimer pokrivam torzijski nos, potem pa elemente namažem z belim lepilom, postavim skupaj...da se vse skupaj lepo "naglihati" ker lepilo ne prime v trenutku, potem pa oplato lepo obtežim ali kakorkoli pripravim do tega, da lepo tesno sede na svoje mesto. Z belim lepilom je tako da lahko zadevšno vzamemo iz šablonske deske že po kake pol do ene ure, ampak jaz raje pustim sušiti čez noč, kadar lepim z belim lepilom. Zato si delo organiziram (ha,ha) tako da pride operacija leplenja z belim lepilom čisto na koncu, ko je že trda noč, in sem že itak preveč zmatran da bi še kaj delal naprej. Zjutraj ko pa je vse zanesljivo suho, pa se delo lahko nadaljuje...brušenje..superfiniš..priprava za prekrivanje..
Res pa je, da je CA lepilo nesramno drago!!! Pa še kake 30 do 50 gr ga porabim na model. Ne vem ali ta masa ostane na modelu, ali kaj od tega "izpuhti v zrak"?. Pri belem lepilu je tako, da vsebuje precej vode, in ta voda pri sušenju izpuhti..voda je težka in to da ima možnost izpuhteti, je dobra reč!
Za leplenje balze na krilo iz stiroporja pa sem preizkusil že belo lepilo (se hudimano počasi posuši..enkrat mi je balza skoraj splesnela preden se je posušilo!!), uporabil sem tudi epoksi smolo (imam občutek da postane balza malce trša in krilo močnejše..in težje), poizkusil sem pa tudi s sprejem 3M (ampak ko sem bil enkrat radoveden če je že prijelo, je padlo narazen, potem se pa še enkrat ni hotelo sprijeti..GRRR!)
Ali pri CA lepilih pogosto uporabljate pospeševalec ali trdilec ali kakosetemužereče?
Toliko z moje strani o "mojih" lepilih!
LP Mitja