Izkusnja iz ene izmed SLO modelarskih trgovin...

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Izkusnja iz ene izmed SLO modelarskih trgovin...

OdgovorNapisal/-a alien » 03.11.2004, 21:41

Sedaj pa moram enostavno zadevo spraviti na "papir" saj se mi zdi ze malo bedasto...Gre za mojo osebno dejansko izkusnjo z eno izmed SLO modelarskih trgovin.

Scena: Dopoldne ob enih 10:30

Vstopim v trgovino zagledam osebo X in Y. Oseba X je "glavni" oseba Y verjetno na obisku oz. pomaga. Drugace trgovina prazna. Recem "dober dan". Oseba X me gleda kot tele v nova vrata in ne zine NICESAR. Oseba Y le odzdravi. Zelim kupiti elektro spinner, ki ga prijazno oseba Y gre poiskati vendar ga ni....Se zahvalim in oddidem. Oseba X celoten cas ne zine niti besede. Nicesar. To se mi je sedaj zgodilo ze 3x. Neverjetno.

Res je da sem bil v obleki (ker sem odhajal na sestanek) ampak kaj mora priti v modelarsko trgovino nekdo v "iberzugu"? Je mogoce narobe da govorim z stajerskim naglasom?

Skratka taksno neprijaznost in ignoranco nisem dozivel se skorajda nikjer.

In potem se vsi cudijo zakaj v Avstrijo po stvari? Ja decki moji ZELIM si kupovati zadeve pri nas pa nemorem. Ko kaj potrebujem nimajo, ko zelim kupiti me se pozdravijo ne, pa se 2x dalje imam do prve stacune kot v Graz. Hvala.

Se enkrat hvala osebi Y da mi je vsaj odzdravila in pomagala.

Ne se cuditi zakaj v preteklosti ni bilo dosti modelarjev, saj je bil taksen odnos zelo pogost.

Tudi na stacuno ki izdeluje modele v SLO sem rahlo razocaran. Kupil sem kit, kjer je manjkal en del. Po 3x e-mailingu (email je pravilen, saj sem nanj poslal se eno vprasanje in dobil odgovor) nisem dobil nicesar nazaj. OK sem prebolel in pridobil izkusnjo.

Upam da so vsaj drugi v SLO malo bolj pametni pri pridobivanju kupcev in lojalnih strank.

Pa brez zamere.
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a marko » 03.11.2004, 23:27

Živijo!!

Ne sekiri se ker nisi prvi k te pr Nebcu trgovc ni pozdravu. Vsi pa vemo kdo je x in kdo y. Moram pa reč da v drugih trgovinah nisem nikoli imel slabe izkušnje, prej obratno. V mibu sem kupil baterije ki pač niso ustrezale tistemu čemur so bile namenjene in mi jih je Miran brez problema pred menoj zamenjal. Bilo je še dosti drugih pozitivnih stvari ki pa je brez veze razglabljat. Pri Top Modeltehniku pa so stvari včasih malo bolj abstraktne vendar vedno DOBER DAN, ŽIVIJO ali karkoli ko prideš in ko greš. Pri Mladem Tehniku tudi vedno brez težav pozdravijo in odzdravijo. (Sem nevtralen in nimam nobene zveze ali veze z trgovinam )

P.S. Če je šlo spet komu v nos, da sem imenoval trgovine se lahko kar sekira ker jest se ne mislim.

Pa lep pozdrav Marko Frank
Uporabniški avatar
marko
Novinec

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a TECHNiC » 04.11.2004, 11:15

Taboljš je pa trgovina v Brežicah; trgovina MODELAR.
Zeeeeeloooo prijazen prodajalec in zeeelooo rad pomaga.

On ni tak:
Prideš, jst sem začetnik, mel bi MC-12. Ti jo da, plačaš pa adijo.

Ampak te vpraša zakaj bi jo potreboval in tako dalje.

Štefan, ti si CAR! :D

LP!
Zadnjič spremenil TECHNiC, dne 04.11.2004, 11:24, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, Tomaž
Uporabniški avatar
TECHNiC

Kraj: Senovo

OdgovorNapisal/-a » 04.11.2004, 11:20

TECHNiC napisal/-a:Tudi jaz sem si hotel kupiti MC-12, pa sem na koncu ugotovil da je veliko preveč "komplicirana" za mene in mi je svetoval FUTABO Skysport in zdaj sem zadovoljen z Skysport-om.

Mal še počakaj s takimi izjavami.

LP, Tine
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a TECHNiC » 04.11.2004, 11:24

Ups, sem popravil. :oops:

LP!
LP, Tomaž
Uporabniški avatar
TECHNiC

OdgovorNapisal/-a Flayer-x » 04.11.2004, 11:39

Ko smo že enkrat pri tem, jst sicer bolj malo hodim osebno po modelrskih trgovinah ampak precej pa naročam preko interneta ali telefona (poštna dostava).
In prinas v slo imam take izkušnje, ko se mi recimo nabere več stvari da se mi splača naročit, poličem ali pomejlam naročilo, in kot prvo, če gre naročilo po mejlu ni nikoli nikakršnega odgovora ali je naročilo sprejeto itd. poleg tega ni odgovora da recimo 1/3 stvari ni na zalogi (kljub zahtevi odgovora) in seveda ko dobiš paket, je treba potem šeenkrat klicat kaj je z ostalim in prideš do ugotovitve da je tudi trgovec že pozabil na tvoje naročilo. Medtem ko v tujini naročim blago, dobim sporočilo kaj je in kaj ni na zalogi, poleg tega imajo avtomatsko v registru naročil tisto kar še manjka in mi pošljejo, ko je zadeva dobavljiva in pazi to! brez ponovnih stroškov poštnine!!!
Kje bom potem kupoval/naročeval??
Flayer-x
Član

OdgovorNapisal/-a Avtek » 04.11.2004, 12:53

technic maš prav.štefan ti res pomaga in je zelo prijazen.
Uporabniški avatar
Avtek

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.11.2004, 14:50

Dobro bi bilo malo razjasniti situacijo kako je z našimi slovenskimi modelarskimi trgovinami. Začaran krog... boste videli zakaj!

Vsaka podobnost z realno situacijo iz katere izmed slo. modelarskih trgovin je popolnoma nenamerna

Kot prvo se moramo prav si dobro zavedati majhnosti slovenskega trga, oz po maju 2004 tudi relativno hudo tujo konkurenco oz./in lahkotnost naročanja po netu iz EU.

1. Cenovna konkurenčnost

Problem je v tem, za imeti konkurenčne cene se more naročiti veliko robe.
Ali si sploh predstavljate koliko je to veliko? To pomeni po domače en cela paleta enekih enakih artiklov. Tako se dela to v velikih trgovinah v tujini. Recimo zamislite si koliko potem pride taka paleta (1000 kosov) magari poceni polnilnikov za po 5000 SIT...

Kako to potem prodat? :shock: :?

Kako še potem pri teh stroških reklamirat? Potem pa pride naslednji mesec ali dva popolnoma nov ali zelo boljši polnilnik... na zalogi pa ostane še 850 neprodanih polnilikov ... lahko se edino prodajajo po zelo znižani ceni pa še takrat je vprašanje če se bodo vsi prodali...
Na koncu se potegne črta – izguba de grande! Ni niti za plačo, pa potrebno je plačat najemnino prostorov, itd ... :shock:

Torej največ kar je se naroči recimo po 10 kosov in se zato proda po večji ceni kot je v tujini. In še takrat se najdejo mnogi, ki jamrajo za tistih par SIT in so se raje pripravljeni odpeljati k tujemu trgovcu. Torej tistih 10 kosov spet leži in se le počasi prodaja! Kako naj torej trgovec naroča drugo robo, če še vedno ni obrnil denarja pri teh bogih desetih polnilnikih...

2. Zaloga

Pomislite, koliko je dejansko jo je potrebno imeti, da se zadovolji čim več modelarjev?

Da bo trgovec uspešen, mora poskrbeti za vse. Tako začetnike kot tudi za bolj izkušene modelarje. Od navadnega vijaka pa vse do velikih modelov. Poskušajte malo oceniti koliko je to "stoječega" denarja. ... 1 mio SIT je piškava zaloga - modelarji bodo za to ne samo jamrali ampak delali protipropagando!
In spet ... nekje je potrebno imeti prostor za vse to spraviti kot tudi prikazati – prostori pa stanejo $$$.

3. Usluge in prijateljski odnosi

Zelo delikatna tema. Čas je denar pravijo. Poglejmo to na primeru:

Začetnik pride v trgovino. Spreten trgovec bo takoj »potipal« koliko ima debel tošelj. Se sliši to nesramno? Mogoče, vendar poglejte na trivialnem primeru. Ko mu trgovec začne razlagati kako in kaj za začetek, temu začetniku ratuje vedno večji cmok v grlu. V upanju, da bi mu maksimalno pomagal in konkretno predstavil zadeve se mu popolnoma posveti. vmes pa na kratko zazvoni telefon. Na drugi strani bi rad nekdo naročil eno »hudo« RV napravo v vrednosti nad 100k ... in besen ugotovi, da se ne javlja, zato pa naredi kar naročilo preko interneta v tujini ... pa še ceneje bo za 10 Euro!
No po vsem silnem razlaganju se začetnik odloči, da je nekako vse predrago in vpraša če je kaj cenejšega na razpolago in na koncu se pride do tega, da si kupi en prostoleteči model v vrednosti 2000 SIT ...

Možnosti za nadaljni razplet je veliko:
Lahko bo prijatljem/ sošolcem dejal koliko je modelarstvo drago, v realnosti pa bi se kar nekaj njegovih kolegov zanimalo in imajo malo več pod prstom. Ampak si zato raje kupijo nov mobilni telefon, da bodo bolj opazni...

Veliko manj verjeten razplet pa je, da bo ta začetnik pokazal in se pohvalil s tem prostoletečim modelom za 2000 SIT kolegom in bi se mu oni pridružili ... bo prej tarča posmeha ... če pa bi imel nek nitro avto, pa bi bil ta glavni frajer in bi se mu lahko pridružil še kdo od kolegov, ...

4. Popravila/garancija/generalna podpora/ugled

Če sem iskren, pri tem so prednosti naših trgovcem proti tujimi.

Na tem primeru recimo se to dobro vidi:
http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=5199

Zato bodite strpni, če kdo od modelarjev recimo bolj navdušen pohvali robo, ki jo prodajajo pri nas in jim dela brezplačno reklamo. To je samo dobro.

Je pa po drugi strani lepo na forumu objektivno pokritizirati in pohvaliti naše trgovce.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a brane » 04.11.2004, 15:54

Miha hvala za tole, kajti mnogi se očitno ne zavedajo, da Švajgija ali štacune podobne velikosti pri nas še lep čas ne bo, ker nas enostavno ni dovolj da bi v tako veliki štacuni dovolj kupili, da bi taka štacuna lahko pozitivno poslovala, povrhu pa vsi vemo, da tudi kupna moč povprečnega Slovenca ni prav visoka.
Seveda včasih ni vse kot se nam zdi, da bi moralo biti, a v splošnem smo lahko zelo zadovoljni. Kdor pa misli kako je pri nas slabo, naj gre pa enkrat v Celovec h Klarnu po robo. Je za vse Slovence, razen za Štajerce in Dolenjce bližje kot Švajgi.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Flayer-x » 04.11.2004, 16:25

Prosim ne me razumt kot da jih šimfam zato ker imajo premajhno zalogo ali ponudbo, ker vem komu polnim žepe če kupujem zunaj. Gre se za odnos do strank oz. potencialnih kupcev in samega njihovega sisema poslovanja, in kot glavno sem tukaj apeliral na naročila preko maila (ker konkretne internetne prodaje prinas še ne premorejo) saj ga enostavno preberejo kot nek članek kjer si zapomniš tisto kar te zanima. Pa ne gre tukaj za teženje po mailu za to in ono stvar ampak konkretno naročilo kjer je pripisano (prošnja) za odgovor o stanju naročila (blago na zalogi). A a je to tako težko?? BTW naročilo ni bilo le za 3jurje, ampak za 20+ jurjev..
Flayer-x
Član

OdgovorNapisal/-a Chinks » 04.11.2004, 16:36

Fantje veste kaj mi gre pri enem od naših prodajalcev najbolj na živce :twisted: Ga pokličeš vprašaš če ima to ali ono stvar ti pravi da jo ima pove ceno mu jo naročiš še poveš da se ti mudi ti pravi najkasneje v dveh dneh jo dobiš super :lol: Naročil sem v ponedeljek!!! Čakaš en dan, čakaš dava dni ,..... pokličeš peti dan ti pravi da ti je poslal in da je verjetno prišlo do pomote, jutri pa za siguno dobiš če ne pa v ponedeljek. Ga pokličem v torek kva je z robo pravi da jo je poslal in da bi jo moral dobit. Počakam še do četrtka ker robe ni bilo, sem jo naročil pri MIBO MODELI in jo dobil naslednji dan :!: 11 DNI NATEGOVANJA :!:
Sem ga poklical v ponedeljek da se mu zahvalim za prijaznost in za dober nateg "še dons me peče rit" :shock: Nakar me je napadu češ da mi je robo poslal in da je nisem hotel sprejet in da je bila roba na naši pošti v Poljanah!!! Hvala prjatu!!!! Imam pa kolega ki dela prav na tej pošti in sem ga vprašal če je prispel kakšen paket za mene v zadnjih dneh in če so ga poslali nazaj!!! Rekel je da ne!!! Moram še to povedat da če mi kdo kaj pošlje me vedno takoj zjutraj obvesti o paketu!! Ga pokličem nazaj mu povem kaj so mi rekli na pošti pol se je pa začel zgovarjat da so verjetno v Ljubljani zasrali da bo poslal poizvednico itd,itd
Nisem edini ki ga je tako nasanku, zaradi tega tudi ni noben umru, ampak fantje se tko dela kdo bo še kupoval pri takem trgovcu JAZ NE :!:
Morem pa reč da sem pri njem pustu veliko denarja in da kej tazga nisem pričakoval!!
Obljubil mi je da me bo v celotni zadevi obvestil, vendar v sedmih mesecih ni prišlo nič!!!! Verjetno vsi veste za koga gre in tako je tudi prav :!:
Ne verjemi vsem kar piše!!!
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

Kraj: Poljane nad Šk. Loko

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 04.11.2004, 16:45

Identično isto se je zgodilo sem napisal pod eno drugo temo.

evo tuki je link do teme.
http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=4620

kot sem ravnokar videl nas je na tem forumu nategnil že vsaj 3.

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.11.2004, 17:00

Na forumu na http://www.modelarji.com imamo oddelek trgovine:

http://modelarji.com/phpbb/viewforum.ph ... f53b844186

V glavnem sodeluje MIBO in Gasilska oprema Mladi tehnik, čeprav so bili povabljeni vsi naši trgovci. To je brezplačno.

Kar nekaj je bilo že kritik, samo nekaj:

http://modelarji.com/phpbb/viewtopic.php?t=1471
http://modelarji.com/phpbb/viewtopic.php?t=1651
http://modelarji.com/phpbb/viewtopic.php?t=1634

Pa tudi pohval, recimo:

http://modelarji.com/phpbb/viewtopic.php?t=2059
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a luigidon » 04.11.2004, 17:02

Kar se tiče zaloge slovenskih trgovin se povsem strianjm z Mihom. Težko je imeti vso robo za tako majhen trg. Če bi pa kdo od trgovcev razširil ponudbo tudi na celo Evropo bi se pa srečal z močno konkurenco, pa še z enim problemom. Veliko stvari raje kupimo če jih vidimo.
Pa to, da ne dobim kdaj česa me sploh me moti. Se naredi, da kdaj ne dobim česa tudi zunaj naših meja. Se naredi tudi, da česa sploh ne morem kupit. Recimo en usr.... zobniček za prenose:) Ampak tako pač je....

Najbolj me moti odnos slovenskih trgovcev do nas kupcev. Pa to ni problem samo v modelarskih trgovinah, tako je povsod. Ker Slovenci smo taki, da če nas bodo nekje nategnili enkrat, bomo šli še tja. Zato, ker imamo nezaupanje do naročanja preko interneta, ker nam je predaleč Avstrija itd...Potem se skoraj vsak raje odloči in gre ponovno v isto trgovino. In tega se trgovci zavedajo. Ne poznajo pravila, da ima stranka vedno prav, pa čeprav nima. Stranka bi morala biti na prvem mestu. Pa je redkokdaj tako. POnavadi se obnašajo tako kot da smo kupci zaradi trgovcev. Ampak žal ni tako. Ravno trgovci so zaradi kupcev.

Da pa dodam še eno zgodbico k vsem tem zgoraj napisanih. Mislim, da boste tudi vsi vedeli za koga gre. Namreč naročil sem navaden motorček 400. Mi reče, ja bom danes poslal. Čakam par dni, nič. Si rečem ok, bo že poslal. Pa nič. Potem po nekaj tednih imam dovolj tega. Pokličem in mi reče, da je prišlo do ene pomote, da nima na zalogi. Ok si rečem, bom počakal. Voda pa ravno ne gori. Medtem dobim moroček 400 že nekje drugje, ampak ker imam ravno naročenega, pa ker teh motorčkov ni nikoli preveč si rečem, da bom počakal. Ker ga nisem nujno potreboval nisem težil. Nekaj časa. Kakšen mesec po naročilu kličem, naročim še nekaj stvari, morda bodo pa lažje poslali če bo kaj več. Sicer pa poštnino itak plača kupec. In mi reče je bom danes poslal. Čakam, čakam, čakam, pa nič. Vse tisto kupim že drugje tačas. Pokličem, pa mi reče, da je glih danes poslal. Ok, si rečem, jutri bo že pri meni. Spet mine par dni, pa nič. Čez kakšen teden pokličem, ko mi pove, da je poslal na napačen naslov in da je dobil vrnjeno??!!!Halo. Ok. Mu rečem, naj mi pošljesamo motorček, ostalega pa ne in če lahko čimprej. Reče, ja bom danes poslal. Čakam, pa spet nič. POtem dobim tisti ubog motorček čez več kot en teden.
In koliko časa se je vleklo odkar sem naročil pa do tistega dne ko sem dobil? Ne boste verjeli, ampak tega je bilo skoraj pol leta.

Pa nebi rekel, če nebi imeli. Pa nebi rekel, če bi rekel, da je pozabil. Ne. Da je poslal, vsakič je že poslal. Pa si mislim. Porkaš dobro mu očitno laufa firma, če je že toliko motorčkov poslal, pa niti eden ni prišel do mene. Dobro mu gre, da si lahko privošči toliko izgubljenih stvari.

No, ja, očitno zaenkrat še dobro živi. Vem pa da pri njem ne mislim kupovati ničesar več. Raje dam 50% več za kaj, kot pa da kupim pri njem.

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Chinks » 04.11.2004, 18:15

Tornado z tabo se popolnoma strinjam vse kar bi bilo potrebno z njegove strani je pošten odnos in utapljal bi se v delu. Jaz sem se enkrat peljal iz Poljan do njega v trgovino prevozil sem 110 km v eno stran ker mi je rekel da ima stvar v trgovini pridem tja pa surla :shock:
Ne verjemi vsem kar piše!!!
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

Kraj: Poljane nad Šk. Loko

OdgovorNapisal/-a TECHNiC » 04.11.2004, 18:34

Čisto popolnoma se strinjam s tabo Tornado!
Vendar so eni trgovci tudi taki(dobri).

[spročilo je bilo popravljeno s strani moderatorja]

LP!
LP, Tomaž
Uporabniški avatar
TECHNiC

OdgovorNapisal/-a brane » 04.11.2004, 19:24

sharkpade napisal/-a:Identično isto se je zgodilo sem napisal pod eno drugo temo.

evo tuki je link do teme.
http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=4620

kot sem ravnokar videl nas je na tem forumu nategnil že vsaj 3.

lp

miha

V zvezi z omenjeno temo, sem opazil neko zanimivost, zato morda zadeva ni ravno taka kot izgleda na prvi pogled :roll:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a » 04.11.2004, 20:03

tornado napisal/-a:Ta mladi gospod v trgovini pa si stalno ko me vidi, da vstopim v trgovino najde delo v skladišču.

LOL!

Samo je treba kljub vsemu računati, da so tudi trgovci ljudje in jim kdaj pa kdaj popustijo živci. Hkrati pa morate priznati, da je modelar posebna sorta človeka...
Uporabniški avatar

OdgovorNapisal/-a » 04.11.2004, 20:09

tornado napisal/-a:Ta štos z izgovorom ''smo že poslali, ne vemo kaj se je zgodilo'' je v tej trgovini že kar zaščitna znamka.

Ali imajo patentirano??

@luigidon in vsi ostali: A mi lahko slučajno kdo namigne katero trgovino mislite, ker se mi že blede. Lahko tudi na PM.
Uporabniški avatar

OdgovorNapisal/-a joža » 04.11.2004, 20:52

Fop-tehmodelnik
Uporabniški avatar
joža

Kraj: Maribor

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani