Mislim da je razmerje med maso in trdnostjo ter občutljivost na deformacije prevelika, da bi se dalo narediti zares dober letalski model.
Izjemoma bi se dalo narediti, če bi že sama oblika letala »vabila« k uporabi aluminija.
Slišal sem da je Rolbi naredil uspešen model iz aluminija in še vedno leti z njim.
Jaz sem pa razmišljal o preizkusu aluminijastega torzijskega nosilca za jadralni model in sicer tako, da bi bil prednji del profila izrezan iz stiropora ali stirodura, čez pa bi za oplato bila nalepljena tanka aluminijasta pločevina debeline 0,1mm (380 g/m2) kot jo uporabljajo tiskarji za matrice na tiskalnem stroju.
Vendar sem se premislil, saj bi na takem torzijskem nosu hitro nastale male vdolbine od udarcev v ovire na pristankih, pa seveda masa je neprimerno večja od mase enakega nosu iz karbona.
Razmišljal sem tudi o izdelavi enakih reberc za krilo. Iz debelejše pločevine bi dal na laserski stroj izrezati orodje za izdelavo alu reberc. V mislih sem imel podobno krilo kot je na mojem Paličnjaku F5J, tako da ima vsako rebro luknjo ki se natakne na karbonsko cevko-nosilec krila. In kako bi taka rebra bila narejena? Njprej bi iz zgoraj omenjene pločevine s škarjami izrezal rebra, ki bi po obodu bila kake 2 do 4 mm večja. Nato bi vstavil pločevino v orodje in v primitivni doma narejeni stiskalnici na vzvod, vtisnil pločevino v orodju. Rob rebrca bi se skrivil za 90° in luknja za nosilec bi se znotraj tudi zarobila za 90°. Tako bi dobil presek rebra v obliki »oglate« črke C. Tako rebro bi bilo lahko a precej močno, ter imelo bi zadosti naležne površine za oplato, ter znotraj za leplenje na karbonski nosilec.
Vendar po tehtnem premisleku kaj kmalu ugotoviš, da je še vedno najbolje držati ustaljenih in preizkušenih načinov gradnje, ki omogočajo enostavna popravila modela.
Edino uporabno se mi pa zdi, o tem veliko razmišljam, da bi uporabil aluminij pri gradnji modela ki mi ga bo poganjal pulzoreakcijski motor. Predvsem je pri tem modelu problem toplota ki jo seva razgret motor na model takrat ko še miruje na tleh in ni obtekajočega zračnega toka, ki bi hladil konstrukcijo modela. Tu mislim da bi se trup narejen iz aluminija kar obnesel. Sam trup bi bil narejen iz štirih vzdolžnic iz aluminijastega kotnika, ki bi objemale nekaj aluminijastih reber iz cc. 1 mm debele pločevine. Zdeva bi bila skovičena z malimi blok zakovicami (predvsem na predelih kjer bi bilo vroče) drugje na manj obremenjenih delih pa bi uporabil epoksi, loctite ali kako podobno lepilo za kovine. Celotna konstrukcija modela bi bila pokrita z 0,1 mm debelo aluminijasto pločevino.
Krilo bi bilo narejeno podobno. Nosilec krila bi bila tankostenska aluminijasta cev, na njo bi bila nanizana rebra iz aviošpera in morda tudi kako rebro iz aluminija. Oplata bi lahko bila balza, aluminij, aviošper ali kombinacija vseh…
Seveda so to zaenkrat smo razmišljanja, saj je treba najprej spraviti v pogon moj motor.
http://mdm.zrcalo.si./forum/viewtopic.p ... 0d4f47f704
Mitja