KOLK NA SEZONO

Vse o avtomobilskem modelarstvu : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: FASTLANE

KOLK NA SEZONO

OdgovorNapisal/-a TIM » 22.10.2003, 09:28

živjo Že kak mesec berem ta forum ker dobim avto za rojstni dan pa me zanima kolk res stane ena sezona dirkanja mislim rezervni deli gume šartnine motorji in kaj biše tacga blo napište prosim mal več ker mi zdej ni nič jasn

hvala TIM
TIM
Novinec

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a the team » 22.10.2003, 10:26

Odvisno, kakšen avto si si zaželel.
Če misliš dirkat, si ne vzemi začetniškega (hrošča), ampak raje rally avto, saj ima bolj izpopoljnjene dele. Avto na dirkah kar trpi, še posebej, če voziš grdo.
Počakaj še malo, in se pozanimaj če se kaj dobrega vozi v Twingo shopu. :wink:
Uporabniški avatar
the team
Član

OdgovorNapisal/-a mirtic » 22.10.2003, 15:34

CLIO shopi :)
Uporabniški avatar
mirtic
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TIM » 22.10.2003, 15:41

mirtic napisal/-a:CLIO shopi :)

kje je to

a bi loh kej več kdo napisou plissssssss
TIM
Novinec

OdgovorNapisal/-a SERPENT » 22.10.2003, 15:42

Pozdravljen,
po pisanju sodeč smatram, da si nov v tem športu. Za začetek ne kupuj dragih modelov, ker boš imel z njimi več težav kot zadovoljstva (zahtevnost vzdrževanja). Enako velja za motorje.
Svetujem ti, da se pozanimaš tudi o zalogi rezervnih delov in servisu - uslugah, ki jih nudi trgovina. Kajti, brez pomoči, na začetku ne bo šlo!
Najprej se pa moraš seveda odločiti za kategorijo, ki jo misliš vozit.

Ena od trgovin, kjer ti lahko ponudijo vse to in odgovorijo natančno na tvoja vprašanja o cenah je Top-modeltehnik (05-3300173).

lp
Jernej
Uporabniški avatar
SERPENT
Forumski veteran

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a MANTUA » 24.10.2003, 09:27

Pozdravljeni !

Zaenkrat najcenejše dirkanje pri nas je še vedno z modelom MANTUA Rally cross ECO v merilu 1:8 s 3,5ccm motorjem. Za začetnika je najpomembneje, da začne z modelom, ki je primeren njegovemu znanju. Na začetku, ko znanja še nima, je torej najbolj primeren enostaven model s preprostim motorjem, ki se ga bo hitro naučil vzdrževati in za dirko ne zahteva komplicirane priprave.

Modeli Mantua Eco so zgrajeni zelo robustno, njihovo sestavljanje pa je s pomočjo zelo podrobnega slikovnega navodila v Slovenskem jeziku in pomoči, ki jo vedno lahko dobite v trgovini zelo preprosto. Cena modela je 77.700,00 SIT za osnovni komplet, ki vsebuje avto, motor, RV napravo Dash-saber in pribor za vžiganje motorja. Za sodelovanje na tekmovanjih je priporočljiva vgradnja štirikolesnega pogona, ki stane 16.900,00 SIT, torej imamo za manj kot 100.000,00 Sit na cesto postavljen zmogljiv tekmovalni model.

Če je avto pravilno vzdrževan je potrošnega materiala zelo malo. Komplet 4 tekmovalnih termičnih gum, s katerim je možno zvoziti skoraj celo tekmovalno sezono stane 9.000,00 SIT. Če je avto redno čiščen, obrabe delov skorajda ni, saj je zgrajen dovolj robustno, da je z njim možno voziti tudi Off-road. Razumen tekmovalec bo torej v celi sezoni dirkanja porabil zelo malo materiala, natančen strošek pa lahko napiše kdo izmed tekmovalcev, ki s temi modeli uspešno nastopajo na tekmovanjih.

In kakšne rezultate je možno dosegati ?

V pokalnem tekmovanju Mantua ECO nastopajo samo takšni modeli, kar omogoča tekmovalcem enostaven začetek, saj niso že v začetku vrženi v kategorijo med modelarje, ki imajo že več letne izkušnje in zelo izpopolnjene modele. Ta kategorija je preprosta in vsakdo lahko z malo truda v njej precej hitro doseže dobre rezultate. Ker model ustreza tudi pravilom za Rally F2, ki je najštevilčnejša kategorija v Sloveniji, pa se da z njim uspešno nastopati tudi tam.

Kljub temu, da so omejitve v kategoriji Rally F2 takšne, da dopuščajo zelo odprte možnosti avtomobilov in v njej nastopajo tudi zelo dragi modeli, cena modela nima popolnoma ničesar opraviti z rezultatom, ki ga tekmovalec dosega. V letošnji sezoni, kjer je bila kategorija Rally F2 vedno zelo številčna, so se tekmovalci z modeli Mantua ECO redno uvrščali med prve 3, enkrat je tak model celo zmagal in v skupnem točkovanju državnega prvenstva dosegel 2. mesto. Rezultati povedo, kakšne so zmogljivosti modela, če pa primerjate rezultate posameznih dirk po prevoženem številu krogov, boste opazili, da je s tem modelom možno dosegati povsem konkurenčne čase tudi v primerjavi z mnogo zmogljivejšimi modeli.

Največja napaka, ki jo delajo začetniki, pa je, da si kupijo prezahteven avto. Cena osnovnega modela je pri vsem skupaj še najmanj pomembna, saj ti tudi najboljši model na svetu ne bo nič pomagal, če ga ne znaš sestaviti, nastaviti in obvladati moči motorja, ko je na stezi, zato imamo skoraj na vsaki dirki možnost opazovati modelarje z zelo dragimi modeli, ki niso spsobni narediti nikakršnega rezultata, saj svojih modelov ne obvladajo, oziroma jih ne znajo pravilno pripraviti za dirko. Posledica neuspešnosti, pa je da večina ljudi, ki so začeli previsoko preneha z modelarstvom, kar lahko opazujete tudi na našem državnem prvenstvu.
Uporabniški avatar
MANTUA

OdgovorNapisal/-a mirtic » 24.10.2003, 14:19

in pol bo po 2 mesecih ugotovil da pac avto ni vec primeren zanga in spet denar stran :roll:
Uporabniški avatar
mirtic

OdgovorNapisal/-a vuCa » 24.10.2003, 19:18

Pozdravljeni!

Pišem ne da bi komu kakšen biznis kvaril, ali sam sebe hvalil.

Jaz sem sem si za prvi avto kupil Golda 3 kar v rallyu ne moreš privoščit kaj več kot je to.Po tem kar si napisal MANTUA da tisti ne dosegajo rezultata ki si kupijo zahteven avto in celo prenehajo z modelarstvom.
Morem povedat da se malo motiš.Jaz sem bil letos na moji prvi dirki 2.gi v TOLMINU in sem popolen res popoln začetnik v tem in sem kljub temu bil 2gi.Sedaj pa vozim avto že ene 3 mesce in sem si kupil še 1:10 serpent in ga vse priporočam :D

LP
-----------------------------
KO SI 1x NOTER SI
ZA VEDNO NOTER
-----------------------------
Sanwa BLAZER
Mantua Rally ECO

Slika

LP, Matej
Uporabniški avatar
vuCa
----------------------------
----------------------------

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a JJJTHEBOSS » 27.10.2003, 21:30

pozdravljen

Jaz se sem in tja udeležim kake dirke in ti bom navedel samo malo številk pol pa se sam odloči. (ln če se kje malo zmotim mi oprostite)
štartnina 3000sit večinoma zraven pripada tudi malica zate in mehanika vendar ponavadi traja dirka kar cel dan in moraš imeti še nekaj sabo. potem moraš računati da se moraš na samo dirko pripeljati kar je tudi strošek. Z avtomobilom pa je tako če je bencin nekaj troši torej manj kot 1L na dirko ti ne uide (razen če kaj polomiš pa ne moreš peljati). To je osnova za vsako dirko. Potem pa so tu še gume odvisno kaj in kje boš vozil lahko narediš kot ti pravi mantua lahko pa kupuješ mehkejše gume in jih menjaš vsako dirko od 2000-5000sit za par. Če se boš lepo peljal imaš lahko eno karoserijo za celo sezono drugače cca 4000sit, pa kako svečko pa lepilo za vijake.... Nekje če si gorenc in se greš hobi 15000 sit na dirko če pa bi rad več moraš temu posvetiti več treningi redno vzdrževanje.... zgornje meje ni mislim da marsikdo porabi bistveno več kot sem ti jaz napisal vendar jaz to vozim za hobi in če pade še kakšen soliden rezultat še toliko bolje. Jaz osebno sem tudi začel pozimi in v štartu smo kar nekaj plastike polomili imel sem mantua magika off road in smo vozili po asvaltu in srečanje z robnikom z off road vozilom ni bilo ravno prijetno (premalo zaščite, trda plastika na mrazu) Vendar po nekaj dragih lekcijah se je to umirilo in avto ne trpi več toliko. Se pa strinjam da ni vse v vozilu namreč jaz sem prvo sezono vozil 2WD in sem bil v skupnem seštevku konec sezone zelo soliden (5 v off road, 8 v cestnem).
LP JANI
Uporabniški avatar
JJJTHEBOSS
Novinec

OdgovorNapisal/-a Danilo » 27.10.2003, 23:36

Jani bravo, odličen ,točen in realen odgovor na vprašanje ,ki ga je postavil upajmo novi avtomodular.
Jaz pa ga vabim na dirko v Tolmin, da si pride stvar ogledat v živo,prav tako pa seveda tudi tebe!

l.p. Danilo
Uporabniški avatar
Danilo

Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a ELO » 28.10.2003, 08:46

recimo stroški na eno tekmo s pripravljalnim treningom za kategorijo 1:8IC;
štartnina 3.000 SIT
komplet gum 6.000
gorivo 3.000 SIT
potrošni material ca 3.000 (včasih se kaj obrabi, če se ne skrešaš prideš čisto normalno skozi z dvema jurjema na tekmo, gledano v povprečju)
red bull 1.000 SIT

eden izmed pomembnih stroškov je tudi nabava avta! če se odločiš za pravo kategorijo lahko ob vseh teh besnih akcijah kupiš avto, kjer že ob nakupu celotnega postrojenja privarčuješ za pokritje take polresne tekmovalne sezone!

najcenejša kategorija glede na zmogljivost, kvaliteto,..... upoštevajoč zgoraj napisano pri nas pa je trenutno 1:10 200mm...

to dokazuje tudi število prodanih dvestotic, ki se bliža trimestnemu številu!!
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a Lookie » 28.10.2003, 08:57

Elo, koliko od teh prodanih dvestotic pa naj bi se po tvojem dejansko peljalo na DP 2004?

lp,
Luka
Uporabniški avatar
Lookie
Novinec

OdgovorNapisal/-a ELO » 28.10.2003, 09:02

pojma nimam!

odvisno od ljudi, ki so si jih kupili!

ali za luškano igračo ali za tekmovanje...
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.10.2003, 16:15

:D :D :D
Letos je blo bolj bedno 1 dirka 8, 2dirka 8, naslednje tri po 6, na zadnji dirki pa le TRIJE

PO POVEDANEMU VIDIMO VELIK RAZCVET 1/10 200

Če se bo nadaljevalo z opisanim tempom bo L.2004 bolj žalostno kot ne

:D :D :D :D :D :D :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a grilnet » 28.10.2003, 16:19

Tudi v Mantua ECO je kar kipelo tekmovalcev, na bilo kateri dirki največ 3 mogoče 4. WAW kak dosežek če se bo tako nadaljevalo bo potrebno kvalifikacije narediti že v sobot in v nedeljo samo finala.

LP
Uporabniški avatar
grilnet
Forumski veteran

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.10.2003, 16:44

:oops: :oops:

MANTUA EKO bo dam nesla kar neki kahel tudi v F2 tko da ni panike

:oops: :oops:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a 2Fast&2Furious » 28.10.2003, 17:32

Za 1:10 200mm je bila to lepa sezona , glede na to da je prvo leto kategorija sploh pri nas (lani le dva avta) , tako da je bila kategorija po tekmah lepo zastopana s tekmovalci :wink:

Glede na ECO kategorijo ki je bila letos res v podnu pa nimam besed, če je kdo pač z eco avtom, nesel kahlo domov tudi v F2 tega pač ne moraš dajati skupaj s kategorijo ECO!

Vsi vemo da ECO letos ni bil v porastu ampak prej v padcu, v F2 pa so tekmovalci vozili pomoje zaradi večjega užitka ker ga v njihovi kategoriji lih ni bilo!!!

Nočem se nič kregati, nočem pa tudi da govorite nekaj čez kategorijo 1:10 200mm kar sploh ni res!!!!!

Prosim vas, pridite k pameti in se postavite na realna tla !!!!!!!!

Priznam pa da sem najbol užival prav letos v 1:10 200mm

pa lep pozdrav
2001-Državni prvak v kat 1:8 Rally Junior
2001-Podprvak v kat. 1:8 Junior Off-Road
2002-Podprvak v kat. nacional
2002-Mantua prvak v kat. 1:8 junior rally in 1:8 junior off-road
2003-Državni prvak v kat. 1:10 200mm
2003-Podprvak v kat. 1:8 Off-Road
2Fast&2Furious

OdgovorNapisal/-a dušan » 28.10.2003, 18:42

Fantje, TIM je informativno vprašal za stroške čez eno sezono.Nikar ne mešajmo-te bodočega modelarja z vsakdanjimi prerekanji, ki so na forumu že vsakdanji.
Moramo pa priznati, da je letošnja sezona kljub vsemu bila zelo uspešna, kar se udeležbe na splošno tiče.

Dr.Ole
Uporabniški avatar
dušan

OdgovorNapisal/-a Danilo » 28.10.2003, 20:59

Strinjam se z Dušanom! Letošnja sezona je bila po mojem zelo uspešna tako po številu tekmovalcev, ki so bili prijavljeni na tekmah za državno prvenstvo in ostalih pokalnih tekmovanjih, kot tudi v napredku kvalitete voženj in discipline.
Upam in sem skoraj prepričan, da bo sezona, ki prihaja še bolj uspešna in nam bo prinesla tako še marsikaterega novega tekmovalca.
V Tolminu pa se bomo potrudili, da bomo avtodrom ki smo ga letos zgradili in ga kar pridno uporabljali, tekme organizirali še na višjem nivoju kot do sedaj.
Lp,
Danilo
Uporabniški avatar
Danilo

Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a Papak » 29.10.2003, 20:39

_PoKaVeC^ napisal/-a:Pozdravljeni!

Pišem ne da bi komu kakšen biznis kvaril, ali sam sebe hvalil.

Jaz sem sem si za prvi avto kupil Golda 3 kar v rallyu ne moreš privoščit kaj več kot je to.Po tem kar si napisal MANTUA da tisti ne dosegajo rezultata ki si kupijo zahteven avto in celo prenehajo z modelarstvom.
Morem povedat da se malo motiš.Jaz sem bil letos na moji prvi dirki 2.gi v TOLMINU in sem popolen res popoln začetnik v tem in sem kljub temu bil 2gi.Sedaj pa vozim avto že ene 3 mesce in sem si kupil še 1:10 serpent in ga vse priporočam :D

LP

Sem slišo da ti je Golda prodal elo, ki ga je mislil sam vozit, zanimivo ni kaj!

Me zanima a si za v Tolminu spremenil nastavitve, ali si uporabljil njegove? Ker njegoive nastavitve bi znale biti zanimive in koristiti tudi ostalim. A nam lahko napišeš nagibe koles?
PapaK is BACK!!!
Uporabniški avatar
Papak
Član

Kraj: Novo mesto

Vrni se na Splošno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost