Pozabi ELO!
Oni so oblast. Tud jest sm že meu opravka z njimi.
Večkrat sem naročal iz tujine. Nemčija Anglija, Amerika... Pa sem meu še kar dobre izkušnje, dokler nisem enkrat sm naroču en auspuh pri Tower hobbies. Vse skupi, s poštnino vred, neki čez 30$.
In sm ga dubu, zraven pa še račun z naše ljube carinarnice: 9 000 SIT.
Pa se nism nč lepo obnašal ampak sem kar takoj napisal zelo ostro pritožbo na šefa carinske izpostave pri Pošti Slovenije.
Naslednji dan kličem, da preverim, če je moje pismo prispelo. Seveda je, saj to je naša pošta. Hitra. Ga je dec že meu na mizi. Pa mi je "prijazno" razložil, da oni delajo po zakonu, da ni nobene minimalne vrednosti, ki se ne carini, in da stroški pošiljanja sodijo v carinsko osnovo.
Seveda sem povzdignil glas na forte in mu povedal, da je moj prijatelj, (ki sem bil v resnici jaz

) dobil v kratkem dve pošiljki bistveno večje vrednosti pa ni plačal carine. Takoj ga je zanimalo kdo je ta prijatelj in kdaj je to bilo. Seveda mi na pamet ni padlo, da bi mu to razlagal.
Na koncu mi je še dejal, da če se hočem pritožiti, mora biti moja pritožba kolkovana, zraven pa morajo biti še koleki za njihov velecenjeni odgovor. Vsega skupaj nekje med 4 in 5kilo tolarjev. Vse dotlej pa je moj papir brezpredmeten.
Takrat mi je volume narastel že na fortissimo in sem mu povedal še ene dve ne preveč prijazne.
Ene dva dni je trajal, sm se glih mal skuliru, pa pozvoni poštar: "priporočena pošiljka!"
Glej ga zlomka, z žigom carinske izpostave pri Pošti Slovenije. Odprem, notri pa uradni odgovor na mojo pritožbo v smislu, da so obravnavali mojo pritožbo na... z dne... in da so ugotovili, da je bil njihov postopek pravilen in da moram poslati tolk in tolk tolarjev za stroške obravnave pritožbe, takse...
Men pa pritisk spet na 200+ pa direkt za računalnik pa MS Word pa spet dopis. Napisu sem, da sem se posvetoval s svojim odvetnikom, ki mi je svetoval, naj ne plačam ničesar, ker je moja pritožba, kot je že prej ugotovil gospod vodja, brezpredmetna, ker ni bila kolkovana... Na koncu sem se še podpisal z vsemi titulami, ki jih premorem, in pismo prepustil zanesljivim rokam naših poštarjev.
Potem ni bilo od njih nobenega odgovora več.
Zanimivo, kako se pravila in predpisi lahko prilagajajo volji državnih organov a ne? Ma kje to mi žvimo?
U glavnem, jaz naročam iz tujine samo, če neke stvari pri nas ne morem dobiti ali pa če si izračunam, da me bo z vsemi
morebitnimi dajatvami stalo manj, kot če kupim pri nas.
Lp,
Jaro