Napisal/-a matej rozman » 29.01.2006, 15:52
Kot sem obljubil malo podrobnosti po prvih vožnjah z brushless sistemom GTB in motorjem 5.5.
Sam priklop in postavitev regulatorja v avto mi nista delala posebnih težav, saj je vse lepo povezano, saj proizvajalec zatrjuje, da je izdelek testiran, preden gre iz tovarne. Do tukaj vse lepo in prav, ampak vse povezave so neskončno dolge, kot da gre za za sistem za modele večjega merila in ne 1:10. Prva stvar, ki sem jo naredil je bilo krajšanje povezav. Ker regulator podpira tudi navadne krtačne motorje, sem pripravil tudi konektorje, ki bi mi povzročali čim manj težav in izgubo časa ob menjavi motorja, oziroma iz krtačnega pogona na BK in obratno. Ko sem vse to povezal, sem se podal v navodila za uporabo. Naj povem, da so navodila za uporabo zelo obsežna in pregledna, ampak rabiš kar nekaj časa, da se privadiš rokovanja z setup tipko, ki je vgrajena na stikalo za vklop regulatorja.
Prestavno razmerje, ki ga priporoča proizvajalec za 5.5 ovojni motor je 8.75-9.25 za cestne avtomobile v merilu 1:10. Jaz sem izbral razmerje 8.25, torej nižje kot ga priporoča proizvajalec, to pa zaradi tega, ker imam pomanjkanje zobnikov v tem območju pr. razmerja.
V navodilih sicer piše, da lahko uporabiš tudi do tri zobe večji zobnik na motorju, in to motorju naj nebi delalo posebnih težav zaradi širokega območja moči, ki ga BK motor omogoča, ampak je pa potrebno paziti, da regulatorja ne pregreješ. Sicer je tako regulator, kot tudi motor zavarovan pred pregretjem, ampak, osebno raje vidim, da do tega sploh nebi prišlo.
Test:
KRTAČNI MOTOR
Najprej sem poizkusil krtačni motor in se malo igral z nastavitvami. Bil sem zelo presenečen, kajti motor je postal zelo živahen. Naj povem, da sem do sedaj uporabljal najcenejši regulator proizvajalca LRP iz serije speedy. Torej prvi vtis vožnje je:
· Močnejši pospešek
· Večja odzivnost
· Zelo natančno doziranje zavore
· Zelo uparabna mirovna zavora (drag brake)-motor zavira, kadar spustiš komando za gas v nevtralo-nastavljiva
Igral sem se predvsem z nastavitvijo »drag brake« zavore, ki je zelo dobro nastavljiva in tudi zelo uporabna kadar voziš z »one-way« diferencialom.
BK MOTOR
Ko sem regulator poizkusil z krtačnim motorjem, je sledil tapravi test! Menjava sistema vzame nekje ok. minuto časa (programiranje in priklop mot.). Poizkus……GASAAA!
Pričakovanja so bila velika, ogromna, prvi vtis pa kar nekako ni upravičil pričakovanj. Naj povem, da sem preizkušal na velikem parkirišču in sem verjetno izgubil predstavo za hitrost. Prvi vtis vožnje pa je naslednji:
· Zelo močen pospešek
· Velika končna hitrost
· Odlična odzivnost-vožnja z hitrostjo 1km/h ni noben problem
· Izredno odziven v celem razponu obratov
· Mala poraba
Nastavitev se nisem niti dotikal, sem vozil na 1.programu za BK motorje (min.brake 20%, drag brake 20%, min drive 3%, dead band 4%, brez rikverca). Naj povem, da me je najbolj razočarala končna hitrost, ki je po moje enakovredna povprečnim 10 ovojnim krtačnim motorjem, ne morem pa zagotovo trditi, kajti na parkirišču malce zgubiš občutek za hitrost.
TEST PORABE BK motorja:
Test sem izvajal na provizorični stezi na parkirišču z merilnim sistemom in sicer 2x po pet minut. Prvih pet minut vse o.k., drugih pet minut pa malce drugačnih. Po drugi minuti sem opažal manjšanje moči, ampak na časih se ni še nič poznalo. Po tretji minuti se pa je baterija začela sesedati, časi so šli navzgor, hitrost pa padala iz kroga v krog. Peta, zadnja minuta pa se je že vlekla v nedogled. Pospeškov ni več, hitrost pade, konec…….
Test sem izvajal z 6 celičnim paketom sub-c velikosti kapacitete 3700 mAh.
Zaključek:
Za konec naj povem, da se mi kljub temu, da sem pokuril komaj 3 baterije z BK motorjem, zdi, da sem naredil pravo potezo z nakupom tega sistema, kajti motor brez (skoraj) vzdrževanja so mislim da sanje vsakega modelarja. Voziš in voziš in voziš….
Temparature, ki jih dosežeta regulator in motor so komaj omembe vredne, se bo pa to verjetno spremenilo z prihodom toplejših dni. Najbolj segrete so bile baterije, motor mlačen, regulator pa mrzel. Še enkrat poudarjam, da sem testiral pri temperaturah ok. 0 st celzija!
Torej, eden prvih BK sistemov, razvit za avtomobiliste deluje zelo obetavno, prednosti so ogromne, so pa tudi slabosti, ki jih morajo proizvajalci še odpraviti.
PREDNOSTI:
· Mala poraba
· Zanemarljivo vzdrževanje
· Zmogljivosti
· Prilagodljivost
SLABOSTI:
· Teža sistema
· Velikost regulatorja
· Pa verjetno se bo še kaj pokazalo
Toliko zaenkrat, prave rezultate pa bomo videli na dirkah za DP in na pokalnih dirkah v OPEN kategoriji. Do takrat pa….