po 1.MSM dirki z 1:18 modeli

Tekmovanja, srečanja ...

Moderator: Jetforce

po 1.MSM dirki z 1:18 modeli

OdgovorNapisal/-a JC Borcy » 13.11.2005, 02:45

Tako dirka uspešno za nami. Imeli smo res lep tekmovalo-prijateljski dan. Vzdušje na dirki fenomenalno.

Dirke se je udeležilo 21 tekmovalcev. Vsem čestitke za dosežena mesta posebej zmagovalcem v posameznih skupinah. Predvsem morem pohvalit našega novega člana. Luka Ploj je danes prvič sploh tekmoval in dosegel 3. mesto v skupini B. Čestitke :wink: .

Pa da nebom preveč pisal so tukaj rezultati:

KVALIFIKACIJE

FINALE :arrow:
Slika

Slika

Slika

Slika

BESTLAP on RACE

za konec pa še nekaj slikic:

najprej se vse začne v mehaničnih delavnicah :idea:
Priponke
img_1958.jpg
img_1958.jpg (56.32 KiB) Videno 11108 krat
img_1960.jpg
img_1960.jpg (66.67 KiB) Videno 11108 krat
img_1961.jpg
img_1961.jpg (47.01 KiB) Videno 11082 krat
Uporabniški avatar
JC Borcy

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a JC Borcy » 13.11.2005, 02:47

:arrow: potem pa sledi po dobri vožnji nagrada :lol:
Priponke
img_1990.jpg
SKUPINA D
img_1990.jpg (62.63 KiB) Videno 11057 krat
img_1994.jpg
SKUPINA C
img_1994.jpg (62.06 KiB) Videno 11053 krat
img_2002.jpg
SKUPINA B
img_2002.jpg (63.29 KiB) Videno 11035 krat
Uporabniški avatar
JC Borcy

OdgovorNapisal/-a JC Borcy » 13.11.2005, 02:50

:shock: pa še glavni asi dirke in "gasilska" voznikov ter modelov 8)
Priponke
img_2009.jpg
SKUPINA A
img_2009.jpg (60.41 KiB) Videno 11024 krat
img_1985.jpg
Pogumni vozniki
img_1985.jpg (70.32 KiB) Videno 11023 krat
img_1981.jpg
in njihovi vzdržljivi malčki
img_1981.jpg (78.31 KiB) Videno 11012 krat
LP, Borut
Uporabniški avatar
JC Borcy

OdgovorNapisal/-a GODFATHER » 13.11.2005, 09:49

Najprej bi pohvalil časomerilca (točen kot rolex), organizatorja, Ognjena za nov rekord proge, vse zmagovalce skupin, vse prisotne ter še posebej goste, ki so pričli od daleč k nam na našo lepo stezo!

Nato pa bi razkril spet eno sedaj vidno zelo pomembno skrivnost. Skrivnost okrog gum!

Ker sem v tem 1:18 športu še dokaj učenec, saj lani sem vozil le na dirkah in sem z enim kompletom gum odvozil celo sezono, letos pa smo ugotovili, da je gume resnično potrebno pobrusiti na cca. 2mm če sploh želiš lepo vozit (Ognjen lahko pove točno koliko ima nastavljeno stružnico - na koliko mm postruži - k temu se bom vrnil kasneje). Skratka avto mi je šel že prejšnje dirke fenomenalno, kakor tudi na treningih, kakor tudi v vseh kvalifikacijah, kako turi v prvem finalu, nato pa katastrofa!! Avto je bil nevožen! V vsakem še posebej desnem ovinku ga je zavrtelo, ne preobrnilo, kar pomeni v večini primerov previsok avto. Zavrtelo okrgo sovje osi! Kaj sedaj! Nič, pravijo vsi, ker gume se morajo na novo vlečt, če daš nove gor in jih postružiš, .... No dobro gremo vozit tako dalje in .....

Sedaj pa bistvo:
Avto ko daš nove, postružene gume gor, nastaviš na željeno nizko višino (cca. 2mm - vse nastavljaš z down stop vijakom na rokicah). Greš vozit in vidiš po 2-3 minutah ali je avto prenizek (črno po spodnji plati) ali je previsok (obračanje na streho). Nato to nastaviš, v vsakem primeru z novimi gumami zelo hitro, saj ob 2mm moraš zelo zategniti down stop, kar ti na koncu pomaga ob zelo trdih amortizerjih, da gume z veliko silo pritiskajo na podlago (spredaj vozim najtrže amortizerje ki obstajajo - oranžne, zadaj eno stopnjo mehkejše rumene). Nato ko voziš se gume obrabljajo in vse kar moramo narediti je biti pozorni na spodnjo plato kjer točno vidimo ali je avto prenizek (torej poraba gum prične zniževati avto). Odvijamo down stop ..... super, avto gre cca. 15x5minut tako nastavljat (gume pridejo do 0.5mm), potem pa je že down stop vijak praktično odtegnjen in amortizerji več ne pritiskajo na podlago tako močno kot bi morali in AVTO PRIČNE VRTETI PO PROGI!!!!

Torej po odvoženih finalih sem dal pobrusit gume (hvala Ognjen) in takoj šel peljat (zamazani lagerji, ...). Avto je bil kot na tirnicah (spet) in 7.030 brez problemov!

Nauk: Gume so vozne od 2mm-0,5mm - vse kasneje pa je rizik! Ko avto pri takih gumah prične vrteti, ponavadi pritegnemo down stop in s tem naredimo amortizerje trže, vendar potem smo prenizki in stružimo po tleh, kasneje ko pa sem še dvignil avto pa ga je v ostrih ovinkih takoj zasukalo, saj zunanji amortizer ni mogel absorbirati tisto silo, ki je nastalo saj je bila guma prenizka!

Se vidimo na naslednji dirki!

Ognjen - tistega vijaka ki ga imaš na stavljenega na stružnici ne "ŠLATAJ", saj tako postružene gume ne rabiš niti "vlaufat", samo postružiš in gremo miško!

Lep dan
Dejan Šabeder
041578468
dejan.sabeder@gmail.com

SHEPHERD-NOSRAM-THUNDER TIGER-ASSOCIATED-NOVAROSSI-ENETTI
Uporabniški avatar
GODFATHER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a nitro-s » 14.11.2005, 22:55

Zanimiva dirka, vse je bilo tak kot je treba. 8)

Še več takih dirk. :wink:

Moja uvrstitev - pričakovana, še bo treba trenirat, preveč napak. :lol:

Zahvalil bi se vsem temkovalcem, ki niso naši člani (Aljoši, Janezu, Markotu in Luki), da so se udeležili naše dirke in ste vabljeni na naslednje dirke, ki bodo vsakih 14 dni.

Pogrešali smo Žaneta, Aleše D. in Čura z njegovo ekipo. :cry:
LP Stanko

GSM: 070 688-446 ___ E-MAIL: stanislav.kokol@triera.net

XRAY X4 2024 Stock - XRAY X12 2025 - BURI 2.2
Tamiya TT-02 - Tamiya TT-02R 21.5T
SANWA M17, RM MT4
Uporabniški avatar
nitro-s

OdgovorNapisal/-a Čur » 14.11.2005, 23:04

Odgovor na PM.
lpČ
11. člen
Svobodna izmenjava mišljenja in misli je ena najdragocenejših človekovih pravic; vsak državljan sme torej govoriti, pisati, tiskati svobodno in odgovarja samo za zlorabo te svobode
Uporabniški avatar
Čur
Stara sablja

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a JC Borcy » 15.11.2005, 00:23

Tudi na XRAY forumu o dirki na kratko :wink:

http://www.teamxray.com/xforum/viewtopic.php?t=2583
LP, Borut
Uporabniški avatar
JC Borcy

OdgovorNapisal/-a MaNe » 15.11.2005, 09:58

Še ena lepa dirka je za nami. Vse je potekalo tako kot treba.

Avto mi je ta vikend šel fenomenalno, se poznajo tjuningi, predvsem na motorju, ki se sedaj občutno manj grej kot prej in mi bateije zdržijo (končno) celih 6 min. finala. Žal za prvo mensto ni bilo dovolj sreče, saj mi je v drugem finalu, ko sem vodo 1 krog, odpadla antena in sem jo moral popravit ter tako na koncu za Ognjenom zaostal 3 sekunde.

Upam, da bo še več tako napetih in odlično organiziranih dirk.

škoda samo, da iz drugih klubov ne pride več tekmovalcev.
LP
Nejc
Uporabniški avatar
MaNe
----------------------------

Kraj: Slivnica pri Mariboru

OdgovorNapisal/-a ŠKALEC » 15.11.2005, 10:42

----------- ČASOMERILEC & ORGANIZACIJA -------------
Kar se organizacije dirke tiče, smo MSMjevci itaq že navajeni, da je vse OK in mislim, da so tudi drugi udeleženci bili zadovoljni.
Časomerilec je pokazal, da je iz dirke v dirko boljši ... bravo A.Berce !

------- KOLEGI IZ DRUGIH KLUBOV --------
Predvsem sem bil vesel obiska kolegov iz drugih regij.
Lepo, da so se Janez, Marko ter Luka odzvali povabilu in pokazali voljo ter prišli, Gril je pa že itaq reden gost,
tako da Aljoša, lepo da ti je všeč biti v naši družbi .

------- POGREŠANJE OSTALIH VOZNIKOV XRAYov -----------
Tudi sam (veliko jih piše na foromu, kako vozijo Xraye) sem pogrešal ostale ljubitelje XRay-ov, ki pa žal niso prišli na dirko.

------ MOJA VOŽNJA -------
Hja .... no ja je kar šlo, glede na to, da sem po kvalifikacijskih vožnjah kljub temu ostal v skupini B sem z samim razpletom zadovoljen in z svojim petim mesto, čeprav bi lahko bilo bolje. V drugi finalni vožnji sem bil tik za kolegom Vaupotičem in sem se boril za četrto mesto, nakar sem doživel, da me je sotekmovalec z "puno granato" zadel v stranski del modela in odneslo me je kot torpedo ! :evil:
Tako se mi je Vaupotič izmuznil in dohitet ga je bilo praktično nemogoče.

Drugače bilo je pa super ! Lahko si želimo samo še več takšnih srečanj, da se dobimo, pogovorimo, malo potekmujemo in se imamo fajn.

Glede na to, da sem v B skupini zasedel peto mesto, pomeni, da še bo potrebno trenirat, trenirat in še enkrat trenirat .
Upam, da se bom vkratkem uverstil v elitno skupino A, če že zaradi druga ne, vsaj zaradi večjega števila točk. :lol:

Do naslednje dirke, vas dr. Škalec prav lepo pozdravlja in .... se vidimo ! :wink:
Zadnjič spremenil ŠKALEC, dne 15.11.2005, 11:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ŠKALEC
Forumski veteran

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a ELO » 15.11.2005, 11:21

ŠKALEC napisal/-a:------- GRAJANJE OSTALIH VOZNIKOV XRAYov -----------
Tudi sam (veliko jih piše na foromu, kako vozijo Xraye) sem pogrešal ostale ljubitelje XRay-ov, ki pa žal niso prišli na dirko.

pometanje pred svojim pragom naj bi, vsaj pregovorno, bilo prvo na vrsti!

torej, x-ray voznike iz ostalih klubov grajajte šele po tem, ko se boste sami (množično) pričeli udeleževati tekem, ki jih organizirajo drugi klubi.
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a ŠKALEC » 15.11.2005, 12:28

ELO napisal/-a:
ŠKALEC napisal/-a:------- GRAJANJE/POGREŠANJE* OSTALIH VOZNIKOV XRAYov -----------

pometanje pred svojim pragom naj bi, vsaj pregovorno, bilo prvo na vrsti!
torej, x-ray voznike iz ostalih klubov grajajte šele po tem, ko se boste sami (množično) pričeli udeleževati tekem, ki jih organizirajo drugi klubi.

Kot si lahko opazil (kar je vidno iz tvojega citiranja) sem zadevo spremenil. Morda sem se res malce grobo izrazil, čeprav ni bilo tako mišljeno temveč smo ostale voznike pogrešali, glede na to koliko jih na modelarski sceni vozi omenjen model.

Opažam, da je še vedno zamera glede obiskovanja dirk na drugih terenih.
Mislim, da smo odrasli in da bi bilo pametno si podat roke, ter nardit plan za prihajajočo sezono, da do takšnih zamer ne bi več prihajalo in da bi se razumeli, saj konec koncev nas je realnih dirkačev - tekmovalcev malo in prav zaradi tega bi bilo dobro, da smo v dobrih odnosih in da se na dirkah ne gledamo postrani.
Uporabniški avatar
ŠKALEC
Forumski veteran

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a JC Borcy » 15.11.2005, 13:13

[quote="ELO"]torej, x-ray voznike iz ostalih klubov grajajte šele po tem, ko se boste sami (množično) pričeli udeleževati tekem, ki jih organizirajo drugi klubi.[/qote]

Mislim, da nas je na tvoji dirki v Hrastniku bilo precej. Iz MD Minerva pa samo Aloša Gril pri nas tako, da smo rahlo žalostni glede tega posta :cry: . Koliko vem imate skoraj vsi člani XRAY M18 model.
Tudi na drugih dirkah smo bili prisotni pa vseeno.
Na zadnji dirki za DP pa žal z Darkom Nemcem nisva prišle, ker ni bilo dovolj prijavljenih ob zaključku prijav. Mislim, da mora po pravilniku bit 5 voznikov prijavljenih, da je dirka veljavna. Bili so štirje :evil: . Da pa bi v ZG (140km v eno smer) prišla pogledat na uro ali mogoče vozit, če se bo tisti pet prikazal pa je po moje nesmiselno oz. je preveč nepotrebnih stroškov.
Bom na naslednji tekmi (kot piše v pravilniku) plačal kazen za oba :lol: .
Ker je bila to moja prva sezona sploh v tem hobiju sem že na začetku povedal da se bom udeležil nekaj dirk ne vseh. Licenco tipa A pa sem kupil samo zaradi tega, da v zvezo prinesem pač svoj delež in tako omogočim nek dohodek za delovanje zveze. Se iskreno opravičujem za vsa svoja dejanja v sezoni 2005.

P.S.: pa brez zamere.
LP, Borut
Uporabniški avatar
JC Borcy

OdgovorNapisal/-a ELO » 15.11.2005, 13:22

se strinjam z napisanim!

vseeno pa sem mnenja, da bolj zaležejo prijazna vabila kot graje!

če sem pa pregrobo napisal... se posujem s pepelom!
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a grilnet » 15.11.2005, 13:30

Moje videnje dirke:

Ne vem sploh če bi še kaj lahko šlo narobe.

Upam da bom imel prihodnjič več sreče.

LP

p.s. Mamba je že na poti.
Uporabniški avatar
grilnet
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MANTUA » 15.11.2005, 14:38

Odlično organizirana in poučna dirka. Ogromno sem se naučil in izvedel o modelih XRAY, zato se zahvaljujem vsem, ki ste mi pomagali z nasveti.

Ker ste začeli pogovor o tem, zakaj ni več tekmovalcev, naj vam odgovorim še na to, saj sem v 12 letih odkar organiziram in sodelujem na dirkah z radijsko vodenimi modeli avtomobilov videl že mnogo vzponov in padcev različnih kategorij.

Za uspešno dirkanje potrebujemo:

1.) Dovolj modelov in modelarjev:

V Sloveniji je dovolj modelov XRAY za množično udeležbo na dirkah. Tudi podpora zanje je dostopna.

2.) Želja po tekmovanju:

Večine modelarjev tekmovanja sploh ne zanimajo in se jih ne bodo nikoli udeleževali. Približno vsak 10. modelar ki ima model avtomobila se z njim udeleži vsaj enega tekmovanja, zato smo lahko z udeležbo na teh dirkah zelo zadovoljni.

3.) Kategorija, ki omogoča nastopanje začetnikom:

Na tem področju v Sloveniji na splošno naredimo zelo malo. Začetniki v pokalu XRAY nimajo kategorije v kateri bi lahko nastopili s poceni avtomobili brez kakršnega koli znanja. Če pride začetnik na takšno tekmovanje, kot je bilo tole zadnje bo skoraj zagotovo razočaran zaključil s svojo tekmovalno kariero še preden je začel.

Zadostna udeležba v kategoriji "STOCK" je torej edino upanje za dolgoročno rast števila tekmovalcev. Zaradi meni neznanega razloga skoraj nihče ne priporoča začetnikom nastopanja v tej kategoriji, ki je običajna drugje po svetu.

Začetniki, ki se bodo imeli možnost učiti med sebi enakimi in z majhnimi stroški, obenem pa bodo opazovali tekmovalce iz zmogljivejših kategorij bodo dobili veselje do tekmovanj. Tisti, ki bodo dirke končali na zadnjih mestih, pa bodo kmalu odnehali.
Uporabniški avatar
MANTUA
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a GODFATHER » 15.11.2005, 15:00

MANTUA napisal/-a:Zadostna udeležba v kategoriji "STOCK" je torej edino upanje za dolgoročno rast števila tekmovalcev.

Povdarek bi moral biti na ZADOSTNA! Sem enakega mnenja, da bi se morale narediti dve kategoriji, kar tudi so bile - poglej vabilo, samo žal interesentov ni in tisti ki imajo 50% modifikacij so kljub temu napram najboljšim še zmeraj počasni.

Obstajajo tisti, ki jim je veselje voziti kljub avtu ki ga imajo (Roman Štefanko - 5 celic, originalen avto, 300 motor - 1 v C grupi in zelo vesel). Obstajajo pa takšni ki imajo boljše avte pa niso zadovoljni! Zmeraj se bo našlo vse vrste voznikov, še najhujše je tistim, ki so dali v avto vse in vložili veliko denarja pa ni rezultatov. Tisti ki niso vložili veliko bi morali biti veseli vsakih rezultatov!

Vzponi in padci kategorij! Po eni strani smo lahko zadovoljni z 21 prijavljenih kar je veliko in mislim da jih bo zmeraj več in več! Bi pa me res veselilo imeti dve kategoriji in res, lahko tisti "slabši" pokažejo kvaliteto. Bojim se samo, da s ene bo kdo našel od pravih dobrih tekmovalcev, da se bo pridružil "stock" klasi in jim z vožnjo jemal vso veselje, kaj bo pa potem? Mislim, da imajo fantje v MB vsaj še kakšen avto na zalogi in tisti ki imajo "stock" klaso zgolj zato ker brez dobrega rezultata nočejo domov, bodo spet razočarani!

Nikoli konca, zaključen krog!

Kako sem na dirkanje zmeraj gledal jaz. Imam opremo, kakšno sem pač iz leta v leto imel, imam znanje, vsako leto je bilo večje, imel sem sovoznike, dobre, zelo dobre in slabe. Zmeraj sem bil nekje, začel pri slabih, pa zaradi opreme ki sem jo dokupoval ostajal v slabih zaradi določenih nevednosti in svoje vožnje. Po nekaj letih, pri meni že kar hitro, sem prišel med dobre, saj se je v teh letih obrestovalo, tako izkušnje, lepa vožnja, dober material in ogromno dirkanja. Toda neglede kje sem bil, sem imel sebi enakega in tistega sem želel premagati! Uspelo mi je skoraj vsako leto! To je potem napredek! In ko ljudi tebe jemljejo za osebo ki jo želijo premagati je to veselje v tem športu!

Zato sem vesel, da vas pride veliko novih, saj je ravno v tem veselje, tekmovati se s sebi enakimi! Mnogo slabše bi bilo če bi nas bilo samo za A finale in potem bi hitri bili za ene prehitri in ne bi bilo veselja. Dokler pa nas je veliko pa je veselje, saj pristaneš tam kamor sodiš, pa najsi bo to zaradi materiala, kvalitete vožnje, sreče, ....

Zagotovim pa vam, da je vožnja 1:18 ali 1:24 modelov pripomogla k velikemu napredku v mojih vožnjah z 1:10 modeli!

Se vidimo na dirkah tako pozimi kot poleti!

Lep dan
Dejan Šabeder
041578468
dejan.sabeder@gmail.com

SHEPHERD-NOSRAM-THUNDER TIGER-ASSOCIATED-NOVAROSSI-ENETTI
Uporabniški avatar
GODFATHER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Jetforce » 15.11.2005, 15:04

Samo treba jih je par najt ki bi radi vozli v STOCK :? :? :?
Jetforce

OdgovorNapisal/-a Vitko » 15.11.2005, 17:15

Odvisno kakšna merila bi postavili pod STOCK....? Čisto osnoven motor 180 , brez modifikacij al kaj...Mislim da bi bilo treba postavt omejitve za stock npr do motorja 280 brez ali z karbonskim podvozjem...5 ali 6 celic...in vse to...
Nisem še dirkal z avtomobili čepraav imam enega nitroa 1:10 in x-raya M18 , ravno zaradi tega, ker konkurenca in znanje drugih tekmovalcev za x-raye enostavno prevelika !! Že tako rabiš neko mero samozavesti da lahko sploh začneš dirkat na tekmah... potem pristaneš na zadnjem mestu in sam gledaš kaj je s tvojim avtomobilčkom narobe k nikamor negre??? Imel sem se namen udeležit te tekme vendar se je žal nisem mogel zaradi drugih obveznosti , na naslednjo bom pa tudi raje prišel samo gledat kot pa vozit... :? :?
Moje misli so kratke...
Uporabniški avatar
Vitko
Novinec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jetforce » 15.11.2005, 17:20

Pridi vsaj probat na dirko malo pelat če ne drugo.Vsi pač nismo najbolši ampak večkrat boš vozo bolše bo..Jas tudi nisem dober voznik 1:18 pa bom vseeno vozo med open klaso.
Jetforce

OdgovorNapisal/-a grilnet » 15.11.2005, 17:29

Vitko poglej pravilnik pod prijavo. Je vse lepo opisano.

LP
Uporabniški avatar
grilnet
Forumski veteran

Naslednja

Vrni se na Prireditve.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov