Kar nekaj časa je že minilo in tudi ogromno sem že naredil.
Ampak kod prvo bi rad začel moj projekt pripovedovati od začetka.
Že lansko leto mi je prišla ideja o gradnji ena velike Slotcar steze. Ogromno mojih starih in novih strank ima željo z modeli tekmovat, kar pa ni tako enostavno če financ ni.
V modelarstvu je potrebno kar nekaj denarja v roke vzet, da lahko sploh začneš vozit tekmovalno in še več če želiš biti med prvimi.
Marsikateremu začetniku tudi dela izpeljava ovinka težave in koordinacija na stezi, kar lahko hitro do nezadovoljstva in prenehanje hobija vodi.
Pri Slotu je to malo drugače
Avtomobili so ugodni in zato si jih lahko bolj enostavno privoščiš. In zakaj bi samo enega imel, če pa so tako lepi in vsaki model ima svojo karakteristiko.
Pri Slot avtomobilih je začetek dosti bolj enostaven in cenejši. Ne rabiš dosti orodja in časa da bi lahko ta hobi izvajal - avto vzdrževal.
Tako zdaj veste kako se je moja ideja rodila. In naključno temu tudi se je projekt začel.
Kod prvo je bilo potrebno načrt narisat za stezo, kar se je izkazalo za zelo zahtevno. Po obisku Slot kluba v Velenju sem moral na žalost ugotoviti, da moji prvi načrti steze ni so primerni za tekmovanje in na sploh za pravi adrenalin na stezi. In seveda je po teh izkušnjah bilo potrebno novi načrt za stezo narisat, kateri bi bil na nivoju.
Pri načrtovanju sem upošteval, kar je bilo najbolj zahtevno da so vsi žlebi enako dolgi. Zelo važno se mi je tudi zdelo, da je steza čim daljša, čim več ravnic in zanimiva.
Ker so nekateri pokazali zelo veliko zanimanje, se je še pred začetkom urejanje prostora za veliko stezo in njena gradnja, uredila in opremila dva druga manjša prostora, v katerih je možno slotat in se družit. In tako je nastala kod prvo mala Slotcar steza, katera bo obstajala dokler ne bo velika zgrajena.
Dva meseca dela in kar nekaj denarja mi je vzela mala Slotcar steza in je postal skrajni čas da se začne prostor urejat za veliko stezo. Stene prostora so bile pokitane, ampak še ne pobrušene, da sploh raje ne omenjam čistočo prostora in oken ( kar nekaj let ni bilo čiščeno )
Oooovajaaaaaa !!!
Ja nič !!! Začet je bilo treba.
Kod prvo sem je spravil kompletni prostor spraznit in očistit. Po brušenju in barvanju je bil prostor v osnovnem gotov.
Zdaj je sledila odločitev koliko neonk in kam jih namestit. Ker bo jo Slot avtomobili dosegali hitrost od 35 km/h do 40 km/h, je potrebna dobra osvetlitev in enako časno ne nastane občutek da si v kleti. Z desetimi 36W neonkami je bil ta problem rešen.
Hmmm ???!!!
Saj so bele stene in strop lepo videt, ampak zgleda dolgočasno in ne da ja prijetnega vzdušja. In na to sem se odločil prostor z leseno vizualno oplemeniti in ustvarit prijetno domače vzdušje.
Kod naslednje je bilo potrebno narisat načet za mizo, na kateri bo celotna steza stala in jo zgradit. Za stabilnost mize skrbijo 94mm trami kod noge, katere so z 16mm MDF deskami povezane. Seveda je bilo potrebno celotno podnožje, vizualno z prostorom uskladit in z lazuro prebarvat.
Za mizno ploščo sem izbral 18mm surovo iverico, katera se je že pri mali Slotcar stezi kod primerna izkazala.
In zdaj končno se bo začela steza sestavljat.
Ampak ker je dolžina te steze 31,90 metrov ( štiri žlebna ) in je namenjena tekmovanjem, je potrebno za solidno napajanje po celi stezi poskrbet, kar je seveda z ogromno dela povezano.
Stezo sem razdelil v segmente, elelmenti steze se bo jo z kablom povezali in vsaki segment se bo priključil na centralni vod. Na takšen način je zagotovljeno da bo konstantno napajanje po celi dolžini steze. ( 800 kratkih kablov , 1600 luknjic v elemente zvrtat in 1600 spajkat )
Za nočni modus ( voznja po temi ) sem pa imel eno lepo ideljo, katera pa še ena mala skrivnost ostane.
Nadaljevanje sledi . . . . .