Eksplozijski motorji

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Eksplozijski motorji

OdgovorNapisal/-a giztok » 19.09.2003, 13:53

ker sem v eksplozijskih motorjih čisto nov me zanima naslednje: kakšni si različni tipi teh motorjev, njihove lastnosti, poraba goriva (in na katero gorivo delajo; keri so najboljši (razmerje med ceno/zmogljivostjo/porabo in ceno goriva). Pač pojma nimam o eksplozijskih... Me lahko kdo razsvetli? ;)
giztok

Kraj: Dravograd

OdgovorNapisal/-a eminem » 20.09.2003, 10:47

Zdravo!

Na hitro. Obstajajo dvo in štiritaktni motorji. So bencinski, kerozinski in na mešanice. Motorji MVVS so močni in niso dragi. Motorji OS so tudi dobri a so razmeroma dragi. goriva ne rabi veliko, npr:tank 1dl imam pri motorju MVVS 15ccm za 10-15 min-odvisno od vožnje. Mešanice: 5l okoli 6000sit.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem
Naš človek :)

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a giztok » 20.09.2003, 11:35

pol pa ni take panike... najbolj me je skrbela cena goriva... zato sem tudi spraševal glede tipov motorjev... kako pa so bencinski drugače? vem da so večinoma večjih dimenzij... Rad bi mel motor, ki ga je najlažje vzdrževati... Sicer pa mvvs se res sliši dobro
giztok

Kraj: Dravograd

OdgovorNapisal/-a eminem » 20.09.2003, 13:24

Z bencinskimi je tako da so od približno 40-50ccm naprej. Je pa bencin cenejši.z vzdrževanjem tukaj ni preveč dela. Lahko ga raztaviš in očistiš ni pa nujno. Vredu pa je da nakoncu sezoni ni bencina v tanku.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

OdgovorNapisal/-a tornado » 20.09.2003, 15:15

Da te malo popravim. Bencinski motorji se pričenjajo z kubatoro 22ccm (možno, da obstajajo kakšni eksoti z manjšo prostornino). Vzdrževanje pa potrebujejo prav vsi motorji, saj se pri delovanju določeni deli trošijo. Bolj obremenjeni motorji pač zahtevajo več vzdrževanja in menjave vitalnih delov.
Po koncu sezone pa je priporočljivo motor dobro očistiti, podmazati in konzervirati z brezkislinskim oljem.
Lp Rado
tornado

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Karl » 13.05.2004, 18:17

No lejte!
Js sm zdej nekam šeu pa pride moj stirc k men pa prav da je na odpadu najdu 2 motorja. K je en modelarski klup propadeu pa so use na odpad odpelal, no pa un najde 2 motorja na notranje izgorevanje pa k men prnese k ve da se js ukvarjam z avijoni pa tem ane. No in en motor sm ugotovu da je že biu u uporabi en pa še ne. Prvič slišm za ta model ampak usen če je kermu znano to ime al pa saj kej o njemu naj mi pove k js nevem nč. Imenuje se pa MA 2.5 METEOP. Pa niti nevem al je na bencin al na kerozin,......... Pa čudno mi je k ma na vrhu cilindra kr en vijak k se zašraufa pa sploh nevem kam gre svečka. Pa zej sm enga mau razkopou pa pregledau pa sm ugotovu da sploh ni povezave od forgazrja (mislm sploh ni forgazr, neki tazga čudnga9 do cilindra.

Oprostite k sm kr udr u to temo ampak se mi ni dalo nove teme delat za to.

Hvala že v naprej!!
Karl

OdgovorNapisal/-a pjer » 13.05.2004, 18:29

Po opisu mislim da gre za neko staro zadevo ki deluje na petrolej in so mu rekli dizlaš. Tisti vijak pa je za nastavljanje kompresije pri vžigu.
Za več informacij vprašaj člana Sebota.
Uporabniški avatar
pjer

Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a Karl » 13.05.2004, 18:58

Kva morm pol nardit da bo užgau? K so tut brez svečke taki motorji? neki čudn je use skup se mi zdi. Pa sam petrolej dam not pa bo al še kej.......?
Dejte use kr veste napisat da bom znau poštimat. K mam dva avijona k bi lohka gor dau ta motor en je vorhauk pa terjner sam mi nedela.
prosm povejte kar veste.....
Karl

OdgovorNapisal/-a frcac » 13.05.2004, 19:45

Živjo.

Eminem - na hitro. Kaj je to kerozinski eksplozijski motor ne vem, verjetno si mislil stare dizlaše na eter. Bi pa rad videl pravljico ko ti 15 ccm motor pokuri samo 1dcl goriva v 10 - 15 minutah... Po mojih izkušnjah ima toliko zadosti MVVS 2,5 ccm za točno 12 minut pri letenju na tekmah zračnih bojev. 6,5 ccm in 7,5 ccm motor pokuri cca 2,5dcl na 10 minut akrobatskega letenja, še moj 15 ccm 4T motor ne pokuri samo 1 dcl v 12 minut trajajočem treniranju akrobacij. Malo bolj previdno pri razdajanju svojega znanja prosim... Število objavljenih sporočil žal še ne pomeni kvalitetnih in informativnih odgovorov!

Karl - lepo bi bilo če bi pisal vsaj v približni slovenščini da bi se tvoja sporočila dalo prebrati enkrat in videti njihovo bistvo. Tako se ti da pomagati oziroma odgovoriti na tvoje vprašanje, drugače pa se žal ne prebijem do konca sporočila ker mi je tako pisanje mimo. Če boš pogledal v pravila foruma boš videl, da je vsaj PRIBLIŽNO knjižna slovenščina zaželjena.

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a tornado » 13.05.2004, 20:31

:twisted:
Zadnjič spremenil tornado, dne 12.10.2005, 10:48, skupaj popravljeno 1 krat.
tornado

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a brane » 13.05.2004, 22:00

Da ne bo res kake krive vere bi napisal takole. Večina modelarskih motorjev dela na metanol, ki mu je primešano olje za mazanje (ricinus ali pa sintetika), po potrebi se pa tej mešanici dodaja tudi nitrometan, ki, če nekoliko posplošim, nekoliko oplemeniti gorivo, da metanolec bolje dela.
Nekateri metanolski motorji so lahko tudi precej veliki, a metanolci večjih kubikaž že kar pošteno kurijo. Metanolci so večinoma dvotaktni, v zadnjem času pa so vse bolj v modi tudi štiritaktni motorji. Nad 20 kubikov začnejo metanolce zamenjevati bencinarji, ki so na meji nekoliko težji in dražji, zaradi vžiga, a se oddolžijo z zanesljivim delovanjem in majhno porabo. Nad 40 kubikov so metanolci že zelo redki, večina teh in večjih motorjev je bencinskih. Nekako pri 80 kubikih ( nekateri metanolci tudi manjši) zaradi potrebe po mirnem delovanju motorji postanejo dvocilindrični, večinoma bokserji. Obstajajo tudi eksotični zvezda motorji in celo Wankel
Potem so tu še turbine , ki dejansko delajo na kerozin, nekaj malega je pa tudi dizelskih motorjev
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Karl » 13.05.2004, 22:02

Hehe...... zame je to še lepa pisava:) Bistvo je u tem da me zanima kaj morm nardit da bom ta motor užgau. K je en poseben tip nenajdem o njemu nikjer nč na internetu ne u knigi, zato sm tle uprašau. Škoda se mi jih kr zdi stran vrčt, če sploh nevem če delata al ne.

No, upam da znate to prebrat:) pa prosm odgovorte (če znate seveda )
Karl

OdgovorNapisal/-a marko » 13.05.2004, 23:29

Motor o katerem nimaš pojma je takoimenovani dizel motor. Za pripravo takega goriva potrebuješ: petrolej, ricinusovo olje in eter.

Da o motorju ne najdeš nič bi ti pa verjel ker nimaš pojma o pisanju besed da ne rečem besedil.

Brez zamere prosim!!!
Lep pozdrav Marko Frank
Uporabniški avatar
marko
Novinec

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a peroo » 14.05.2004, 12:48

pozdravljeni

jaz imam doma en star ruski dizel motorček (mk-17). na internetu sem našel podatek, da je gorivo zanj 1/3 etra, 1/3 ricinusovega olja in 1/3 kerozina.

LP Peter
Uporabniški avatar
peroo

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Karl » 14.05.2004, 13:28

Kakšno je to ricinusovo olje? Ja pol je ta motor brez svečke.
Hmm, rezervar bom pa kr sam naredu.
Aja pa kje se da to olje dobit.

Tuk slabu da se nebi dalu brat pa tut ne pišem......
:))

LP
Karl

OdgovorNapisal/-a pjer » 14.05.2004, 13:32

Ja motor je brez svečke, pisava tipa res ni v čast :evil:
Uporabniški avatar
pjer

Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a eminem » 14.05.2004, 16:04

frcac: To sporočilo ki je zgoraj sem napisal že kar nekaj časa nazaj, ko se mi je še bolj zdelo da nekaj vem.. Zdaj zakega sporočila nebi več napisal.. Ok tisto o porabi je bilo malo sfaljeno..
Se pa opravičujem za take podatke..

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

OdgovorNapisal/-a frcac » 14.05.2004, 16:33

Ni panike, oprosti če je tole izzvenelo kot napad nate, samo podatki so malo nerealni.

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 14.05.2004, 17:10

Karl napisal/-a:Kakšno je to ricinusovo olje? Ja pol je ta motor brez svečke.
Hmm, rezervar bom pa kr sam naredu.
Aja pa kje se da to olje dobit.

Tuk slabu da se nebi dalu brat pa tut ne pišem......
:))

LP

ne bod si no tolk všeč pišeš katastrofalno

kvalitetni ricinus je precej teško dobit
gorivo za dizelčke pa ima 30% etra 20% ricinusa in 50% svetilnega petroleja

je pa vžiganje takega motorčka kar resna zabava ko pa enkrat vžge se ga da zelo lepo nastavit je pa tako in tako brez vplinjača tako da dela samo na polnih obratih

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Karl » 14.05.2004, 21:24

tih bot, k neveš kva je katastrofalna pisava

Kaj čm tak neumen sm se rodiu in bom vrjetn tut umru......

Če bi rat vidu kva je katastrofalno se oglas pr mojmu sošolcu Jožetu pa ti bo pokazau:)))
Karl

Naslednja

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov